abonement

Straks een abonnement voor álles?

Steeds meer mensen streamen muziek in plaats van albums of tracks te kopen. Hetzelfde geldt voor films. En zelfs een abonnement op auto’s, fietsen, scooters en meer: het kan allemaal. Handig?

Zo op het eerste gezicht lijkt het natuurlijk hartstikke mooi: een abonnement op een muziekdienst nemen en naar alles uit de beschikbare catalogus luisteren zonder extra te betalen. Punt is echter dat die abonnementen nog best prijzig zijn. Gemiddeld bijna een tientje per maand (ofwel €120 per jaar) voor basiskwaliteit. Wil je topkwaliteit audiofiel geluid, dan lopen de maandbedragen snel op. Je moet jezelf afvragen of het dat geld waard is. Want laten we eerlijk zijn: doorzoek jij regelmatig miljoenen nummers om eens te kijken of er wat voor je tussen zit? Hoeveel obscure muziek heb je inmiddels ontdekt? Als het met je ontdekkingsdrang wel meevalt en je simpelweg een serie afspeellijsten met je favoriete muziek hebt gemaakt, is kopen van downloadbare muziek (of desnoods – heel antiek – een cd) op jaarbasis een stuk goedkoper. Zeker als je je abonnement jaren door laat lopen.

Stapelen wordt duur

Eenzelfde redenering geldt ook voor tv, denk aan Netflix & co. Alleen als je een heel fervent kijker bent haal je daar je kosten uit. Helemaal natuurlijk, als je je kabelabonnement opzegt natuurlijk. Alleen ontdek je dan snel dat de koppel-abonnementen bestaande uit internet, tv en telefonie vaak goedkoper zijn dan een los internetabonnement. De kabelboer is duidelijk ook niet op z’n achterhoofd gevallen en probeert je zo ver mogelijk te houden van internet only. Terwijl dat eigenlijk best genoeg zou zijn met terugkijk-sites en meer. Er ontstaat ook nog een ander probleem met al die abonnementen voor streaming: ze gaan stapelen qua kosten. Tel maar op: Netflix en Spotify samen kost je maandelijks zo’n €20. Deze maand is ook ‘tijdschrift- en krant deeldienst’ Blendle zonder verdere omhaal gestopt met het verkopen van losse artikelen. Of je neemt een abonnement, of je mag geen Blendle meer lezen. Kortom: wellicht weer een tientje erbij, da’s al €30. Per maand. Tja, en dan wil zoon- of dochterlief ook graag naar Apple Music luisteren, wat ook weer tien Euro per maand kost en ga zo maar door.

abonement
Samen met Netflix is Spotify ongetwijfeld een van de bekendste streamingdiensten (bron afbeelding: https://pixabay.com/nl/illustrations/spotify-streaming-muziek-1360002/)

Lege handen

Een ander probleem met streaming is dat niets ooit van jou wordt, terwijl je er in een paar jaar tijd wel honderden Euro’s aan kwijt bent. Een oude cd of gedownloade (en netjes betaalde) tracks kun je – mits niet voorzien van DRM ofwel versleuteling om ‘diefstal’ te voorkomen – over tien jaar ook nog luisteren. In geval van een streamingdienst blijf je na opzeggen van je abonnement met lege handen achter. Wil je ooit dat mooie nummer weer eens horen, dan moet je het alsnog kopen of weer een abonnement afsluiten. En dan maar hopen dat ‘jouw’ nummer nog in de catalogus zit.

Wat kies jij?

De muziek- en filmindustrie jubelt. Het geld stroomt met bakken tegelijk binnen. En dat terwijl ze een paar jaar geleden alleen maar aan doemdenken deden en het einde van de entertainment-industrie voorzagen. Want ja, die illegale downloaders verpestten alles natuurlijk. Bleek in de praktijk dus wel mee te vallen. En aan die abonnementen wordt meer geld verdiend dan ooit tevoren. Blijft over de hamvraag: wat prefereer jij: streamen of (uiteraard netjes betaald) downloaden? Of toch maar die goeie ouwe cd of zelfs LP uit een fysiek doosje halen en opleggen?

abonnementVanzelfsprekend lenen mobiele apparaten als tablets en vooral telefoons zich bij uitstek voor gebruik in combinatie met ofwel een streamingdienst ofwel losse downloads. Denk in dat laatste geval aan bijvoorbeeld iTunes, zoals te vinden is (en blijft) in macOS en iOS. Wil je eens meer weten wat er zoal mogelijk is met Apple’s mobiele besturingssysteem, lees dan het boek Ontdek iOS 12 voor iPad en iPhone van Henny Temmink eens. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.