Tegels leggen in Windows 10 Creators-update

Het startmenu van Windows 10 heeft naast de standaardindeling in de linkerkolom met alle applicaties ook de tegelwand aan de rechterkant. Als je veel tegels hebt kan die tegelwand een ongeorganiseerde bende tegels worden. Vanaf de Windows Creators-update kun je verschillende tegels in een, hoe zal ik het noemen, teelmapje plaatsen. Hoe je dat doet leg ik uit in deze blogpost.

Uit de tegelwand heb ik in de loop van de tijd alle onzin-applicaties verwijderd. Onderin de taakbalk heb ik mijn meest gebruikte applicaties staan: Chrome, Dashlane, Lightroom en Spotify. In de tegelwand staat bijna niets. De lijst van applicaties in de linkerkolom is inmiddels flink gegroeid en soms moet je flink naar onder scrollen om bij een applicatie te komen. Nu je verschillende applicaties in een tegelmapje kunt groeperen ga ik misschien eindelijk die tegels een keer gebruiken.

Tegels groeperen

Ik wil bijvoorbeeld de applicaties van Adobe en Office groeperen. Ik wil Word, OneNote en Excel samen in één mapje en Lightroom, Bridge, Photoshop en Acrobat idem dito. Ik heb de tegels die ik wil gebruiken inmiddels allemaal op de tegelwand gesleept.

Het maken van een tegelmapje is heel eenvoudig. Sleep met de linkermuisknop ingedrukt een de tegel die je met een andere tegel wilt groeperen bovenop die tegel. Eigenlijk net zoals je het op je mobiele telefoon zou doen (en hoe het op een Windows 10 mobiele telefoon gaat). De onderliggende tegel stribbelt soms een beetje tegen en probeert er onderuit te floepen, maar als de tegel stil ligt, laat je de muisknop los. De twee applicatie-tegels staan nu naast elkaar in een map die ‘open’ is. Ik sleep Word er ook in.

Het maken van een tegelmapje om drie Office-applicaties te groeperen.

Door op de tegel met de verschillende applicaties te klikken open je de tegel. Je sluit de tegel door op de tegel te klikken met het pijltje.

Wil je weer van een tegelmapje af, sleep dan een voor een de applicatiesymbooltjes (tegels) uit zo’n mapje.

Gegroepeerde applicaties in tegelmapjes.

Handig?

Is het handig? Ik weet het nog niet. Het voorkomt veel scrollen in de linkerbalk. Esthetisch staat het niet fraai. Qua vormgeving ziet het tegelmapje met de icoontjes van Word, Excel en OneNote er mooier uit dan het mapje met de Adobe-applicaties. Het is niet echt uniform qua vormgeving. Wat vind jij? Is het een leuke nieuwe mogelijkheid in het Startmenu?

Meer Windows 10 tips en trucs vind je op de speciale pagina op dit blog waarop alle tips en trucs verzameld staan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.