Deze maand is een enorme berg boeken public domain geworden (bron afbeelding: http://www.readprint.com)

Tienduizenden boeken public domain geworden

Deze maand zijn tienduizenden boeken ‘public domain’ geworden. De copyrights erop zijn verlopen. U mag ze dus legaal downloaden!

Ooit in 1998 is er een uitspraak in de VS geweest, waarbij werd gesteld dat de meeste boeken 95 jaar na productie public domain worden. Dat betekent simpelweg dat iedereen ze gratis en voor niks mag downloaden. Dit jaar zijn er weer tienduizenden boeken bij gekomen, voor het eerst dat ‘t zo’n grote hoeveelheid is. Dat komt omdat de uitspraak geldig is voor boeken die gepubliceerd zijn tussen 1923 en 1977. Boeken van grote namen zijn nu zonder verdere kosten downloadbaar. Denk aan Virginia Woolf, Agatha Christie, Robert Frost en vele anderen

Klassiekers

Om de ‘vrijgegeven’ boeken te downloaden kunt u terecht op sites als Readprint.com (waar de boven dit artikel staande screenshot vandaan komt) of bijvoorbeeld The Literature Network. En natuurlijk is er ook nog het aloude Project Gutenberg, waar u ook steeds meer Nederlandstalige boeken aantreft. Het zijn allemaal ideale bronnen voor vakantieleesvoer. Vul uw e-reader rap met mooie klassieke boeken en literatuur. Tegelijkertijd geldt dat het ook echt en alleen ‘bejaarde’ uitgaven zijn. Moderne boeken treft u er niet aan. Bent u op zoek naar een boek over Windows 10, macOS of NASsen, dan zijn daar andere bronnen voor.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.