Gisteren schreef ik over de onduidelijke manier waarop Lightroom CC op mijn Chromebook nieuwe foto’s op een extern mini sd-kaartje meestal niet zag, maar heel soms wel. Ik zocht uit hoe je er voor zorgt dat je in Lightroom CC – in Chrome OS en Android – betrouwbaar foto’s kunt toevoegen aan Lightroom CC.
Lightroom CC: handig voor onderweg

Lightroom CC is eigenlijk heel handig voor onderweg. Je hebt het grootste deel van de bewerkingsmogelijkheden tot je beschikking die je ook in Lightroom Classic hebt, maar dan dus op je mobiele apparaten. De mogelijkheden zitten soms op wat andere plekken, ze werken soms wat anders, maar uiteindelijk kun je je foto’s bewerken zoals je dat in Lightroom Classic doet. Het probleem was: hoe zorg ik ervoor dat Lightroom mijn externe apparaten herkent, waarop ik de foto’s opsla?
Waar is de externe opslag?
Ik wil onderweg/op vakantie niet alle foto’s die ik schiet bewerken in Lightroom CC, maar een paar foto’s die er bijvoorbeeld als jpegs (rechtstreeks uit de camera) niet goed uitzien maar die wel potentie hebben. Daarbij jeuken je handen om er wat moois van te maken. In het scherm in Lightroom CC waar je alle Albums ziet, zit rechts onderaan de knop voor het toevoegen van foto’s. Als je daar op tikt krijg je alleen de interne opslag van een Chromebook te zien: Images, Videos en bij My Files de map Downloads. Niet de externe opslag van bijvoorbeeld een harde schijf of dat mini sd-kaartje dat in de Chromebook zit. Heel vreemd.
In een album…

Open je echter een van de Albums en tik je je dan op de knop om foto’s toe te voegen, dan krijg je iets anders te zien: Add photos from: Device, All photos en Files. Bij Device zie je de bestanden op de interne opslag van je Chromebook/Android-apparaat. All photos geeft je alle foto’s die al in Lightroom zitten. Die kun je dan in dat geopende album stoppen. Bij Files ben je waar je wezen moet. Daar kun je naar alle opslag die je op je Chromebook of Android-apparaat beschikbaar hebt: externe harde schijven, sd-kaartjes, de Google Drive, Google Foto’s en je opslag in Creative Cloud.
Conclusie
Conclusie: om bij Lightroom CC van andere opslag dan de interne opslag gebruik te kunnen maken zul je allereerst een Album moeten openen, pas dan kun je naar Files/Bestanden en alle andere opslagmogelijkheden van je apparaat. Hoe het op iOS werkt? Vergelijkbaar denk ik. Ik kan aan mijn iPad met de apparaten die ik mee heb geen kaartlezer of harde schijf hangen. Ik zie daar wel mogelijkheden om via je iCloud Drive of de OneDrive foto’s toe te voegen. Misschien kan een van de lezers met een iPad even proberen hoe dit met een sd-kaartje en Lightroom CC aan de iPad gaat?
Wil je aan de gang met een Chromebook, maar weet je niet precies hoe je moet beginnen? Daar kan Ontdek de Chromebook je bij helpen. Ontdek de Chromebook brengt deskundig advies en eenvoudige, stapsgewijze kennis samen die je nodig hebt om het meeste uit jouw Chromebook te halen. Vanwege het webgebaseerde karakter wijkt het gebruik van een Chromebook en het Chrome OS af van het gebruik van een traditionele notebook-pc en Microsoft Windows.
Om het meeste uit die nieuwe Chromebook te halen, moet je bijvoorbeeld vertrouwd raken met hoe Cloud-computing werkt. Maar dat is alleen maar het begin. Tekstverwerking, werken met spreadsheets of beeldbewerking: het is allemaal mogelijk met een Chromebook. De auteurs nemen je bij de hand en maken je snel wegwijs in al die mogelijkheden.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.