Er is een zeer ernstig lek in FaceTime geslopen. Het blijkt namelijk mogelijk mensen te bellen en deze te beluisteren zonder dat ze opgenomen hebben.
Apple’s FaceTime kampt met een enorm veiligheids- annex privacylek. Het is via een eenvoudig trucje mogelijk om iemand te bellen en te horen wat er aan de andere kant gezegd wordt zonder dat de ontvanger het gesprek heeft geaccepteerd. Het nieuws werd gisteren door 9to5Mac gebracht en heeft zich inmiddels als een olievlek over sociale media verspreid. Het advies nu is om FaceTime zo snel mogelijk te deactiveren totdat Apple met een noodpatch uitkomt. Uitzetten van FaceTime doe je door in iOS Instellingen te starten. Tik op FaceTime en zet de schakelaar achter FaceTime uit.
Ook meekijken is een optie
Bedenk dat bij élk FaceTime-gesprek dat je nu ontvangt misbruik kan optreden. Dus zelfs als een onbekende je belt en je niet opneemt, kan deze meeluisteren. En via nog weer een ander trucje zelfs meekijken. Heel erg foute boel dus. Zo fout dat zelfs vanuit de Amerikaanse overheid waarschuwingen worden uitgegeven. Apple heeft beloofd nog deze week met een noodreparatie voor zowel iOS als macOS Mojave (waar het probleem ook speelt) te komen. Installeer deze update direct zodra deze beschikbaar is. De bug sluimert overigens al langer, sinds iOS 12.1 om precies te zijn (inmiddels zitten we op iOS 12.3…). Hoeveel actief misbruik er van de blunder is gemaakt valt natuurlijk op geen enkele manier te achterhalen.
Noodoplossing
Op dit moment heeft Apple als noodoplossing groeps-FaceTimen uitgeschakeld. Dat biedt soelaas, want de ‘hack’ werkte alleen door daar een simpele truc mee uit te halen. Dus mocht je je afvragen waarom groepsbabbelen niet meer werkt: bij deze het antwoord. We gaan ervan uit dat het middels een update allemaal wel weer definitief goed zal komen. Desondanks mag iets als dit feitelijk nooit voorkomen natuurlijk.
Meer weten over iOS 12? Lees dan het boek Ontdek iOS 12 voor iPad en iPhone door Henny Temmink eens. Met daarin onder meer aandacht voor FaceTime.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren Media. Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.