Het is tijd om wat tips voor iOS 14 op een rijtje te zetten. Zeker nu de eerste update ervoor alweer achter de rug is, lijkt stabiliteit op te treden.
De allereerste versie van iOS 14 kende – zoals eigenlijk altijd bij het verschijnen van een vers OS – wat kinderziekten. Dat leidde als snel tot het verschijnen van de eerste update, die de grootste ellende wist te temmen. Als het goed is draait op jouw iPhone dan ook inmiddels iOS 14.01. Dat kun je controleren door de app Instellingen te starten en daarin op Info te te tikken, alwaar je de Softwareversie vermeld ziet. Draai je nog altijd 14.0? Dan is het tijd om snel te upgraden. Gaat ook via de app Instellingen, alleen tik je daarin nu op Software-update. Je ziet dan een update voor je klaar staan die je kunt installeren (en mogelijk eerst nog even moet downloaden). Na installatie zijn de scherpe kantjes van 14 er alvast een beetje afgevijld. Zomaar een van de tips voor iOS 14: hou je telefoon bij de tijd wat updates betreft.
Beeld-in-beeld
Als we nu toch in de app Instellingen zitten: wat ook nieuw is in iOS 14, is de mogelijkheid om video in een klein venstertje verder te kijken terwijl je wat anders doet. Handig als je bijvoorbeeld een educatief filmpje kijkt en tegelijkertijd je mail wilt checken. Of – in het geval van iPadOS 14 op een iPad – een tekst wilt bewerken om nieuwe feiten toe te voegen die je in zo’n video leert. Mocht je geen behoefte hebben aan automatisch doorlopende video’s van diverse bronnen, dan kun je in de app Instellingen onder Beeld in beeld de optie Start ‘Beeld in beeld automatisch uitschakelen.
Widgets niet alleen op eerste beginscherm

Zoals je weet is ook de mogelijkheid om widgets op het beginscherm te plaatsen nieuw in iOS 14. Nu blijkt – gelukkig – de definitie beginscherm ruimhartig geïnterpreteerd. Je kunt zo’n widget namelijk op elk scherm plaatsen waar ook apps en appgroepen op te vinden zijn. Je zou zelfs een speciale pagina kunnen maken met alleen maar widgets erop. Kwestie van ze uit het traditionele widgetscherm (dat je te zien krijgt door vanaf het eerste beginscherm naar links te vegen) een widget wat langer ingedrukt te houden tot de zaak begint te wiebelen. Vanaf dat moment kun je ze naar elke gewenste plek op elk ander beginscherm dan ook slepen. Pas op met het dumpen van een widget op je allereerste beginscherm: door het invoegen van de meestal flink wat ruimte innemende widgets worden alle je apps en app-groepen op navolgende schermen doorgeschoven en effectief door elkaar gegooid. Het kán natuurlijk wel, maar dan moet je alles eigenlijk opnieuw inrichten. Of wennen aan de nieuwe volgorde. Let op: alléén widgets nieuwe stijl kun je op deze manier naar elders verhuizen. Oude widgets waar app-makers nog geen update voor hebben uitgebracht zijn niet te verplaatsen.
De komende tijd geven we hier zonder meer méér tips voor iOS 14. Al was het maar ter gelegenheid van het op springen staande boek Ontdek iOS 14 van Henny Temmink. Een boek ook, dat tot en met 26 oktober een mooie actieprijs kent. Ook geldt natuurlijk dat wanneer je het op 27 oktober verschijnende boek nu bestelt, je één van de allereersten bent die ‘t in handen heeft. Handig, want je leert er alle ins- en outs van je gloednieuwe iOS 14 mee!

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.