Windows 10 1903

Uitrol Windows 10 1903 weer vertraagd

Hoewel we inmiddels al tegen de release van Windows 10 1909 aanzitten, lijkt Microsoft de problemen met Windows 10 1903 nog altijd niet onder controle te hebben. Een nieuw ontdekte bug zorgt ervoor dat op een serie computers Wifi niet meer werkt…

De enorme diversiteit aan hardware waar Windows 10 op draait begint het besturingssysteem steeds meer te nekken. Deze keer is NEC het slachtoffer. Microsoft heeft de uitrol van 1903 op systemen met een bepaalde Wifi-adapter stopgezet: ‘Microsoft and NEC have found incompatibility issues with Intel Centrino 6205/6235 and Broadcom 802.11ac Wi-Fi cards when running Windows 10, version 1903 on specific models of NEC devices. If these devices are updated to Windows 10, version 1903, they will no longer be able to use any Wi-Fi connections. The Wi-Fi driver may have a yellow exclamation point in device manager. The task tray icon for networking may show the icon for no internet and Network & Internet settings may not show any Wi-Fi networks’. Het is een nieuw en toch ook wel opvallend probleem in een lange reeks glitches die 1903 al eerder troffen. Opvallend vooral, omdat veel van de getroffen hardware in vorige versies van Windows 10 wel gewoon werkte.

Versiechaos

Waarom Windows 10 bij elke nieuwe versie telkens weer tegen hardwareproblemen aanloopt zal wel altijd een raadsel blijven. Feitelijk zou moeten gelden dat een Windows 10 driver een Windows 10 driver is. Klaar. Dat dit niet zo is, weet inmiddels elke gebruiker van dit besturingssysteem. Gelukkig onderkent Microsoft dit soort problemen nu zelf ook en probeert het de uitrol van upgrades naar probleemsystemen te voorkomen. Dat leidt echter weer tot een ander probleem. Versie 1809 is nauwelijks uitgerold door Microsoft vanwege grote problemen, de gebruikersbestanden wissende bug is ongetwijfeld de bekendste. Het betekent dat velen – en zeker zakelijke gebruikers – nog werken met versie 1803. En daarvan loopt de support in november dit jaar af. Windows 10 1903 zit nog zo vol bugs (check de indrukwekkende lijst alhier) dat het feitelijk geen betrouwbaar alternatief is voor bedrijven. Dan toch maar 1809 alsnog installeren? Vervelend, want dan mag je over een paar maanden wéér aan het upgraden slaan.

1909: upgrade of update?

En dan is er nog de vooralsnog wat vage upgrade/update naar 1909. Die kun je elk moment verwachten, maar niemand weet precies wat daarin zit en vooral ook niet hoe deze wordt uitgerold. Het schijnt als een reguliere update uitgerold te worden, maar dat is voor het eerst dat Microsoft deze weg bewandelt. En als iets voor het eerst gedaan wordt, is de kans op problemen natuurlijk vrij groot. Verder is het onduidelijk hoe deze versie ’telt’ als je uitstel van upgrades hebt ingesteld in de Pro- of hogere versie van Windows 10. Want is 1909 een update die niet eens 1909 gaat heten, of telt hij als een upgrade? In dat geval zou de uitstel-teller dus opnieuw moeten gaan lopen. Tegelijkertijd geldt dat als 1909 als update wordt uitgerold in plaats van de normaliter gebruikelijke halfjaarlijkse upgrade, deze mogelijk niet wordt tegengehouden door de uitstelregels betreffende upgrades. Kortom: chaos.

Windows 7

Blijft over de nog altijd grote schare van Windows 7-gebruikers die in januari toch echt over moeten stappen op 10 (als ze Windows willen blijven gebruiken). Kortom: er is een grote fragmentatie van Windowsversies en naar welke je nou wel of niet moet overstappen is erg onduidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat Windows 10 allang geen Windows 10 meer is. Meer Windows 14 of 15. En wat ook duidelijk is, is dat het strakke upgradestramien met slechts anderhalf jaar support per versie simpelweg veel te kort is. De nieuwigheden per versie zijn veelal de moeite en het risico van upgraden niet waard. Microsoft ziet dat helaas anders, wat leidt tot steeds meer onduidelijkheden. En problemen vanwege te grote druk op ontwikkelaars.

Windows 10
Gebruikers van Windows 7 moeten in januari echt overstappen op een alternatief. En dat hoeft natuurlijk niet per se Windows te zijn. (bron afbeelding: https://www.flickr.com/photos/9933931@N05/3193262809/)

 

+++ TOEVOEGING +++

De vorige week uitgerolde maandelijkse update voor versie 1903 veroorzaakt dusdanig ernstige problemen dat het aan te raden is deze niet te installeren (of weer te verwijderen). Zo werkt voor een deel van de gebruikers het toch tamelijk essentiële startmenu in z’n geheel niet meer en blijkt ook het actiecentrum ’t loodje gelegd te hebben. Verder werken netwerkadapters en audio-hardware na deze update mogelijk niet meer. Je hebt dan bijvoorbeeld geen internet meer, of geen geluid. Of allebei niet. Het betreft de cumulatieve update met nummer KB4515384 die de ernstige problemen introduceert.

Windows 10Zeker als verstokt gebruiker van Windows 7 kun je je voorzichtig aan eens gaan afvragen of je Windows 10 wilt gaan gebruiken. Zeker ook omdat dit vaak gepaard gaat met de aanschaf van nieuwe hardware. Alternatieven zijn er zonder meer. Kies je bijvoorbeeld voor Linux, dan kan je je oude hardware tot in lengte van dagen blijven gebruiken. Om de beschikbare software voor Linux hoef je het allang niet meer te laten, er is zeer ruime keuze! Meer lezen over hoe je overstapt naar Linux lees je in het boek Overstappen naar Linux (auteurs Henk van de Kamer & Ronald Smit).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.