Een upgrade is lang niet altijd noodzakelijk (bron afbeelding:https://commons.wikimedia.org/wiki/File:2014-08-29_15_20_31_%22Upgrade_-_Maintain_Speed%22_sign_along_Interstate_95_northbound_just_north_of_Exit_1_in_Ewing,_New_Jersey.JPG)

Update- en upgrade-waan

Programma’s worden regelmatig vernieuwd. Maar is het wel zo nodig om steeds weer de állernieuwste versie te installeren, ofwel een upgrade uitvoeren?

Als we kijken naar betaalde software, zien we daar een in twee aspecten te verdelen update-cyclus. Ten eerste zijn er de echte updates. Die verhogen een versienummer achter de komma. Ofwel: stel je hebt een programma met de naam Tekenen en versienummer 3.0, dan zorgt een update voor een verhoging naar bijvoorbeeld 3.1 of 3.53. Dit soort ‘versiegebonden’ updates lossen veelal foutjes en dergelijke op; nieuwe functies worden niet of zeer zelden toegevoegd. Ook geldt dat deze updates meestal bij de aanschafprijs zijn inbegrepen. Met andere woorden: je betaalt er niks voor. Dat ligt anders bij versie-upgrades. Daarmee bedoelen we dat Tekenen 3.x verandert naar Tekenen 4.0. Daarbij verwacht een (commerciële) softwareleverancier veelal wel een betaling voor. En dan is het – steeds meer – de vraag of het betaald upgraden eigenlijk wel zo hard nodig is.

Fotobewerker

Een mooi voorbeeld is Corel Paint Shop Pro. Een veelzijdige fotobewerker die je – enigszins afhankelijk van je eisenpakket – als alternatief voor Photoshop in zou kunnen zetten. Corel brengt al jarenlang jaarlijks een upgrade uit. Hoewel de verschillen in het begin groot waren, is dat tegenwoordig veel minder het geval. Het betreffen veelal functies onder de motorkap plus een enkele nieuwe functie. Niets mis mee natuurlijk, maar het roept bij gebruikers van zo’n programma wel de vraag op of upgraden nou zo noodzakelijk is. Hoewel je als bestaande gebruiker een fikse korting krijgt, moet je er nog altijd een paar tientjes voor neertelllen. Komt bij dat maar al te vaak blijkt dat de allereerste release van een nieuwe programma – ongeacht of dat nou Paint Shop Pro of iets anders is – vaak nog een hoop onvolkomenheden bevat.

Een keertje overslaan

Pas na een of meer updates (of servicepacks) ontstaat een stabiel geheel. En dan gloort vaak de nieuwste upgrade al weer aan de horizon. Omdat veel softwarepakketten tegenwoordig qua features zo ongeveer al het denkbare aan boord hebben schaadt het meestal niet om even pas op de plaats te maken. Dat scheelt niet alleen geld, maar voorkomt ook dat je een soort van proefkonijn wordt voor de nieuwste versie. Een keer een jaartje een versie helemaal overslaan kan ook geen kwaad. Zelfs bij op abonnementen gebaseerde software is het niet onverstandig om even met upgraden te wachten tot bijvoorbeeld een eerste servicepack is uitgebracht.

Soms wel wat sneller

Enige programmatuur waarbij sneller upgraden wel aanbevelenswaardig is, zijn softwarepakketten die diep ingrijpen in het systeem. Of zorgen voor veiligheidsfuncties. Denk aan bijvoorbeeld virusscanners en dergelijke. Je hoeft niet meteen de eerste dag dat een upgrade beschikbaar is over te stappen, maar wacht ook geen maanden. Vaak kunnen de nieuwere versies van dit soort software vaak weer net wat beter met nieuwe dreigingen overweg. Systeemgerelateerde software updaten is vaak nodig na een grote Windows upgrade. Maar voor de rest levert upgraden in een wat lagere versnelling meestal geen problemen op.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.