Net als met welk ander programma – en zeker software die online draait – is updaten van WordPress belangrijk. Hoe dat in z’n werk gaat leest u hieronder, een extract afkomstig uit mijn Handboek WordPress 6.
Om met het belangrijkste te beginnen: wanneer een update voor WordPress, een plug-in of thema beschikbaar is, verschijnt er een melding in een informatiebalk (afbeelding 3.2). Veel onderdelen van WordPress worden automatisch geüpdatet, maar het kan voorkomen dat een update niet is gelukt. Ook kunnen bepaalde updates niet automatisch worden uitgevoerd, bijvoorbeeld omdat ze te ingrijpend zijn. Er verschijnt dan een waarschuwing met het verzoek de update handmatig uit te voeren. Negeer zo’n melding niet. Het is belangrijk om WordPress altijd up-to-date te houden. Hackers speuren continu naar WordPress-sites die niet zijn bijgewerkt. Verouderde sites bevatten meestal zwakke plekken, waar hackers graag gebruik van maken om binnen te komen. Wees hackers te slim af door uw site bij de tijd te houden!

Snel
Updaten van WordPress gaat over het algemeen erg snel. In voorgaande afbeelding ziet u de link Nu updaten. Op de volgende pagina staat de link om WordPress daadwerkelijk bij te werken. Voordat u op die link klikt, moet u een back-up van de site maken. Meestal verloopt de update zonder problemen. Mocht het toch een keer fout gaan, dan is het belangrijk de gegevens nog ergens te hebben om de site te herstellen. Het maken van een back-up behandelen we in hoofdstuk 9.

Even offline
Nadat de back-up is gemaakt, klikt u op de knop Nu updaten. WordPress gaat de update downloaden en meteen daarna installeren. Op dat moment is de site kort offline. Uw bezoekers krijgen daarvan een melding, met de vraag om het over een paar minuten nog een keer te proberen. Overigens is het meestal eerder een kwestie van seconden dan van minuten.


Handboek WordPress 6
WordPress is een populair contentmanagementsysteem voor websites. Het programma is geliefd om zijn gebruiksgemak en uitbreidingsmogelijkheden. Het Handboek WordPress 6 loodst u langs alle mogelijkheden. Dat begint bij het installeren van WordPress en eindigt bij het kiezen van de juiste plug-ins en thema’s. Daarnaast wordt er uitgebreid aandacht besteed aan het werken met de Gutenberg-blokeditor en het aanpassen van bestaande thema’s. Maar er is ook ruim aandacht voor eenvoudiger zaken, zoals het werken met berichten, pagina’s, widgets en het menu. Met WordPress maakt u eenvoudig een website voor uw bedrijf, club, vereniging of gewoon voor de lol. Het boek geeft antwoord op de belangrijkste vragen die u bij het bouwen en beheren van uw site tegenkomt. Tot de behandelde onderwerpen behoren:
- Kennismaken met WordPress
- WordPress installeren
- Werken met het admindashboard
- Instellingen aanpassen
- Berichten, pagina’s, afbeeldingen, audio en video toevoegen
- Werken met de Gutenberg-blokeditor
- Gebruikers en gebruikersrollen toevoegen
- Thema’s installeren en wijzigen
- Widgets toevoegen
- WordPress uitbreiden met plug-ins
Het dashboard van WordPress
Als u zaken gaat invoeren, wijzigen, aanpassen, controleren enzovoorts, dan is daarvoor het dashboard van WordPress ontworpen. In dit artikel een overzichtje daarvan.
Updaten van WordPress
Net als met welk ander programma – en zeker software die online draait is updaten van WordPress belangrijk. Hoe dat in z’n werk gaat leest u in dit artikel.
Hoe kies je een hostingprovider voor WordPress?
Pas na een hostingprovider kiezen voor WordPress kunt u aan de slag met uw eigen blog of site. Een belangrijke eerste stap dus!
Verschillende versies van WordPress
Er bestaan verschillende versies van WordPress, en de vraag is natuurlijk welke je kiest.
WordPress: het essentiële CMS voor website-ontwikkeling
Je hebt vast de naam WordPress wel eens op een website voorbij zien komen, maar: wat is WordPress nou eigenlijk precies?
‘Met WordPress 6 heb je geen page builder meer nodig’
Kortgeleden verscheen het Handboek WordPress 6. Het boek behandelt alle ins en outs van WordPress 6, een systeem dat door meer dan 40 procent van alle websites wordt gebruikt. In gesprek met Dirkjan van Ittersum, auteur van het handboek. Dirkjan: ‘Met WordPress 6 heb je geen page builder meer nodig’ . Is WordPress 6 een…