Lightroom-splashscreen

Updates van Lightroom CC2015 en 6 en Lightroom Mobile voor iOS

Een nieuwe versie van Lightroom CC2015 en Lightroom 6 betekent meestal nieuwe mogelijkheden in de applicatie. Dat het een update is van 6.5 naar 6.5.1 geeft echter al aan dat het een kleine update is. Zit er wat interessants nieuws in? Mwah, eigenlijk niet echt.

Dat er weinig nieuws inzit wil echter niet zeggen dat je de update niet moet doen. Er zijn zoals altijd bug fixes. Bij een aantal camera’s – vooral die van Nikon – werd de Exif-lensnaam niet geïmporteerd, droplets bij het exporteren werkten niet goed, een fout bij het samenstellen van een HDR-foto of een panorama vanuit een stapel, dat zijn zo’n beetje belangrijkste bugs die zijn opgelost. Welke bugs er allemaal opgelost zijn kun je lezen bij Adobe’s Lightroom Journal.

Daarnaast is er in deze update ondersteuning voor twee nieuwe camera’s: de Pentax K1 en de Sony DSCRX10M3.

Adobe Camera Raw 9.5.1

Als er een update is van Lightroom, is er meestal ook een update van Adobe Camera Raw voor Photoshop. Dat is Camera Raw versie 9.5.1. Als je met je bestanden heen en weer gaat van Lightroom naar Photoshop, dan is deze update zeker aan te raden.In deze update zijn dezelfde bugs opgelost als in de Lightroom-update en is er ondersteuning voor dezelfde twee camera’s. Als je lid bent van Creative Cloud zie je beide updates vanzelf verschijnen. Je kunt de update van Camera Raw ook doen via de link bij het Lightroom Journal.

Lightroom Mobile 2.3 voor iOS

LR-mobile-iconEr is ook een update van Lightroom Mobile voor iOS. Deze update naar versie 2.3 bevat natuurlijk ook bug fixes. Welke bugs opgelost zijn wordt verder niet duidelijk gemaakt. In Lightroom Mobile voor iOS is het nu sneller en makkelijker om een of meerdere foto’s uit je camera roll te bewerken en te delen. Ook kun je je foto’s makkelijker sorteren, op de manier die jezelf wilt. In het Lightroom Journal lees je er alles over. Lees vooral ook de opmerkingen van gebruikers onder de blogpost.

Als je Lightroom Mobile op je iPhone of iPad wilt proberen, kun je die HIER vinden. De Android-versie – die nog steeds iets achter loopt, maar niet veel –  kun je HIER vinden.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.