Van Lightroom via Google Foto’s en Snapseed naar Instagram

Van een foto op je spiegelreflex of systeemcamera, naar een foto op Instagram, hoe doe jij dat? Er zijn vele wegen die naar Instagram leiden. Mijn weg is via Lightroom > Google Foto’s > Snapseed > Google Foto’s > Instagram. Dat is wat ik deed met de foto die ik in de sneeuwbui schoot van het VOC-schip bij Het Scheepvaartmuseum en wat koetsjes op een brug.

Afgelopen zaterdag sneeuwde het in Amsterdam. Dat was de laatste jaren niet veel gebeurd. Dus: er op uit met de camera. Camera’s bedoel ik, want naast de Fuji X Pro- was er natuurlijk ook de camera van mijn mobieltje, de Huawei P9. Opweg naar huis zag ik in de verte het VOC-schip bij Het Scheepvaartmuseum, met in de voorgrond op de brug, koetsjes met paarden ervoor. Ze wachten op het stoplicht. Mooi plaatje in die sneeuwbui. Voor mijn mobieltje was het te ver weg, maar met de zoomlens op de Fuji kon ik net, voordat het stoplicht op groen ging, een stel foto’s schieten. Het beeld had iets heel ouderwets met dat schip en die koetsjes. Begin vorige eeuw. Daar moest ik wat mee.

Van Lightroom naar Google Foto’s

Als ik foto’s in LIghtroom heb binnengehaald, bewerk ik ze altijd snel en globaal. Ik pas onderbelichting aan, eventueel het contrast verzadiging, dat soort dingen, zodat ze er redelijk uitzien. Vervolgens exporteer ik ze naar een map die door Google Foto’s in de gaten wordt gehouden. Een half uur later zitten ze in Google Foto’s en bekijk ik ze op mijn Nexus tablet of mijn mobieltje. Ik kijk of er een kandidaat bij zit voor bijvoorbeeld Instagram.

Er zat één foto bij in het kleine serietje van het schip en de koetsjes die heel geschikt was. Ik wilde hem nog wel wat bewerken. Qua kleur vond ik hem niet echt spectaculair, de foto was veel beter geschikt voor zwart-wit, of beter nog: sepia.

Van Google Foto’s naar Snapseed

Het omzetten naar zwart-wit gaat beter in Snapseed dan in Google Photos, dus opende ik de foto in Snapseed. Eerst pepte ik de foto nog wat op met de basisgereedschappen in Snapseed: Afstellen. Automatisch aanpassen leek me hier prima. Ik tikte op het vinkje om de aanpassingen door te voeren. In het Filter Zwart-wit koos ik voor Contrast. Allemaal handelingen van een paar seconden.

Met ‘Afstellen’ snel de foto wat oppeppen.
De bewerking in ‘Afstellen’ waarbij werd gekozen voor automatisch Aanpassen..
Omzetten naar Zwart-wit bij de Filters waarbij werd gekozen voor Stijl ‘Contrast’..

Nu nog iets van sepia… Zat dat bij het Filter Retrolux? Nee, die aanpassingen gaven vreselijke resultaten. Vintage, dat was hem. Mer Vintage zag de foto er prima retro uit, hij kon eigenlijk zo al op Instagram.

Van Zwart-wit via Vintage naar Frames.
Het Filter Vintage.

Voor de aardigheid probeerde ik nog een ‘ouderwets’ kadertje om de foto heen. Frames in Snapseed. Frame nummer 7 en klaar was  ie. Op naar Instagram.

Toepassen van een ‘ouderwets’ Frame.

Terug naar Lightroom

Achteraf vond ik vooral die laatste aanpassingen een leuk idee, maar ook een beetje zonde van de foto. Ik ging er even serieus mee aan de gang in Lightroom en Silver Efex Pro. Ook daar maakte ik er een sepia foto van, maar deze, zonder dat artistieke ouderwetse kadertje, vond ik eigenlijk mooier.

De bewerking in Lightroom en Silver Efex Pro.

Hoe zet jij je foto’s uit je spiegereflex- of systeemcamera op sociale media? Ik hoor het graag in de reacties.

Als je meer wilt weten over het bewerken van foto’s in de app Snapseed, kijk dan HIER.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.