Je kunt nooit genoeg weten over fotografie. Of het nu over de werking van je camera gaat, het schieten van een portret in een studio of het maken van een landschapsfoto, meer kennis en inspiratie is altijd welkom. Zo stuitte ik op photoskop.com. Nee, ik heb het niet fout gespeld: photoskop, met k. Op deze site vind je talloze lessen over allerlei aspecten van fotografie. En het is nog gratis ook.
Het doel van het Photoskop-project is om fotografie op een visuele en interactieve manier te leren. Er zijn inmiddels talloze lessen te vinden, met lessen voor ervaren en minder ervaren fotografen.
Het aardige van dit project is dat jij als fotograaf ook je kennis kunt delen. Op de About-pagina wordt uitgelegd hoe je dat kunt doen. Naast de ‘gewone’ site is er ook een blog, dat je HIER kunt vinden.
Photoskop.com is natuurlijk wel in het Engels.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.
Goede tip. Leuk om de originele Macbeth kleurenkaart in gebruik te zien. Zo’n 10 jaar geleden kocht X-rite de aandelen van Gretag-Macbeth en werden de producten van Gretag, Kollmorgen en Macbeth voorzien van het X-rite logo. Veel fotografen gebruiken de oude kaart nog ondanks de expliciete waarschuwing dat de kleurvlakjes na zo’n 5-7 jaar hoogstwaarschijnlijk niet meer aan de kwaliteit zullen voldoen i.v.m. het teruglopen van de gebruikte pigmenten. Gelukkig hebben veel professionele fotografen nu ook een spectraalmeter of colorimeter tot hun beschikking en kunnen ze de gemeten Lab-waarden vergelijken met de oorspronkelijk gemeten kleurwaarden die destijds met de kaart meegeleverd werden.