Het boek van de maand is PC Senior: Facebook voor senioren van auteur Dirkjan van Ittersum. Op het ComputerCreatief-blog geven we deze maand wat voorproefjes uit het boek en komt er een interview met Dirkjan.
Dit 4de voorproefje gaat nog een keer over die oh-zo-belangrijke privacy-instellingen. Het 1ste voorproefje vind je HIER, het 2de HIER en het 3de HIER. (H.F.)
Gebruikers en pagina’s blokkeren
Bij het beschermen van uw privacy hoort ook het blokkeren van mensen, berichten en pagina’s die u lastigvallen met berichten waar u niet op zit te wachten (verderop dit hoofdstuk gaan we ook in op irritante advertenties). Bij de snelle privacy-instellingen was er al een mogelijkheid om mensen te blokkeren, maar er zijn veel opties te vinden via Accountinstellingen, Instellingen, Blokkeren. Op deze pagina vindt u deze mogelijkheden:
- Lijst niet toegankelijk Hier maakt u een lijst met personen die de berichten die u deelt met andere Facebookvrienden niet mogen zien. Openbare berichten kunnen ze wel zien. Via Lijst bewerken voegt u mensen toe.
- Gebruikers blokkeren Vul hier de namen van gebruikers in die u niet meer mogen volgen, vinden of berichten sturen. Handig als u wordt lastiggevallen of gewoon geen behoefte hebt aan contact. Vul de naam of het e-mailadres van deze persoon in het tekstvak in en klik op de knop Blokkeren. Er verschijnt een pop-up waarin u de juiste persoon kunt selecteren.
- Berichten blokkeren Iets minder drastisch dan gebruikers blokkeren. Hiermee voorkomt u dat bepaalde gebruikers u berichten kunnen sturen, maar ze kunnen u nog wel vinden, berichten op uw tijdlijn plaatsen en reageren.
- Uitnodigingen van apps blokkeren Voor sommige apps ontvangt u regelmatig uitnodigingen. Genoeg ervan? Hier blokkeert u dergelijke apps.
- Apps blokkeren Hebt u last van bepaalde Facebook-apps? Blokkeer ze hier.
- Uitnodigingen blokkeren Op dezelfde wijze kunt u uitnodigingen blokkeren voor evenementen.
- Pagina’s blokkeren Tot slot is het mogelijk om bepaalde pagina’s te blokkeren omdat u er geen interesse in hebt.

Spiedende apps en websites dwarsbomen
We wezen er al op bij de privacysnelkoppelingen: u logt mogelijk weleens in op websites of apps met uw Facebookaccount. Begrijpelijk, want het is een aantrekkelijke optie. Zo hoeft u geen nieuw account te maken en kunt u inloggen met uw Facebookwachtwoord. Nadeel is dat zo’n website of app wel toegang krijgt tot gegevens uit uw Facebookaccount. Hetzelfde geldt trouwens voor ontwikkelaars die bijvoorbeeld games ontwikkelen die u op Facebook kunt spelen: ook zij krijgen toegang tot uw gegevens.

In Facebookterminologie heten deze sites, apps en games die toegang hebben tot uw account ‘apps’. Ze hebben vaak toegang tot uw naam, profielfoto, geslacht en Facebookvrienden. Als u (per ongeluk) toestemming hebt gegeven om nog meer informatie te delen, kunnen ze nog veel meer over u achterhalen, zoals relaties, statusupdates, woonplaats, vind-ik-leuks, foto’s en arbeidsverleden. U kunt beperken hoeveel apps te weten komen over u.
1. Kies Accountinstellingen, Instellingen.
2. Klik in de kolom links op Apps.
3. U ziet het overzicht van gekoppelde apps. U ziet er in eerste instantie maximaal vijftien, maar door te klikken op Alles weergeven volgt de volledige lijst.
4. Klik op een app voor een overzicht van alle gegevens die de site ontvangt van Facebook. Door hier blauwe vinkjes weg te halen, stelt u beperkingen in. Als een vinkje lichtblauw is gekleurd, kunt u het niet weghalen. Het uitwisselen van de betreffende informatie is dan verplicht. Wilt u de informatie niet uitwisselen? Dan rest niets anders dan de app te verwijderen. Beweeg daarvoor met de cursor over de app en klik op het grijze kruisje.


Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.