Facebook: de privacy-instellingen goed zetten – 2

Het boek van de maand is PC Senior: Facebook voor senioren van auteur Dirkjan van Ittersum. Op het ComputerCreatief-blog geven we deze maand wat voorproefjes uit het boek en komt er een interview met Dirkjan.
Dit 2de voorproefje gaat nog een keer over die oh-zo-belangrijke privacy-instellingen. Het 1ste voorproefje vind je HIER, het 3de vind je HIER. (H.F.)

Apps

U kent wellicht websites en apps waar u kunt inloggen met uw Facebookaccount. U hoeft dan niet een nieuw account aan te maken, zodat u niet nog een wachtwoord hoeft te onthouden. Facebook noemt dergelijke apps en websites ‘apps’. Daarnaast zijn er nog apps binnen Facebook zelf. Ze voegen extraatjes toe aan Facebook (vooral games). Externe ontwikkelaars maken ze. Al deze apps en websites zijn gekoppeld aan uw Facebookaccount. Anders gezegd: de apps hebben toegang tot bepaalde Facebookgegevens. Afhankelijk van uw instellingen kunnen Facebookgebruikers zien dat u ze gebruikt, tenzij u anders instelt. Dat kunt u hier aanpassen. Via de kop Apps ziet u het overzicht van gekoppelde apps. Als u nog maar pas een account hebt bij Facebook zal de lijst wellicht leeg zijn. Dan bent u hier snel klaar. Staan er wel apps? Loop ze dan stuk voor stuk langs. Vindt u het niet meer nodig dat u op de websites of apps inlogt met uw Facebookaccount, dan kunt u ze ontkoppelen met het kruisje aan de rechterzijde. Wilt u dan niemand op de hoogte is dat u de apps gebruikt? Dan kiest u in het uitvouwmenu Alleen ik (zoals we in onderstaande afbeelding doen met de app Rijksmuseum). Natuurlijk kunt u ook kiezen voor Vrienden of Openbaar. Alle apps gecontroleerd? Klik dan op Volgende.

Aanpassen wie kan zie dat u deze app gebruikt.
Profiel

Hier controleert u of de informatie van uw profiel wordt gedeeld met de juiste personen. Het gaat dan omprivacygevoelige informatie zoals uw telefoonnummer, e-mailadres en geboortedatum. Over het algemeen kunt u hier kiezen voor Vrienden of Alleen ik. Bij die laatste keuze hebt u als enige toegang tot de informatie. In zo’n geval kan een vriend wel een verzoek toesturen om de informatie voor hem of haar vrij te geven. Hebt u toestemming gegeven, dan zal hier Aangepast staan bij het betreffende onderdeel. Klik tot slot in dit scherm op Voltooien en daarna op Sluiten.

Overige privacysnelkoppelingen

De belangrijkste instellingen staan nu goed, maar via de hierboven besproken Privacysnelkoppelingen valt nog een aantal zaken te regelen. Het gaat overigens om instellingen die elders op de site ook zijn te vinden. Facebook heeft ze onder dit kopje geplaatst zodat u ze wat sneller bij de hand hebt. Omdat er overlap is met zaken die al eerder zijn besproken, behandelen we de onderdelen slechts kort.

Snelkoppelingen naar enkele privacyinstellingen.

1 Klik weer op het pictogram met de drie streepjes en de sleutelhanger.

2 Klik op Wie kan mijn inhoud zien. Hier kunt u snel uitvinden wie de berichten op uw tijdlijn kunnen bekijken.

  • Wie kan mijn toekomstige berichten bekijken Dit is gelijk aan wat we net via Privacycontrole, Berichten hebben ingesteld. Ook hier kunt u dus instellen wie er toegang heeft tot uw nieuwe berichten: iedereen, alleen Facebookvrienden of alleen u.
  • Activiteitenlogboek Hier is een koppeling te vinden naar uw activiteitlogboek. Dit geeft een compleet overzicht van al uw activiteiten op Facebook, inclusief informatie wie het kan lezen. We bespreken dit logboek verderop uitgebreid.
  • Hoe zien anderen mijn tijdlijn? Dit onderdeel is aan de orde geweest in hoofdstuk 2. Via deze koppeling kunt u uw tijdlijn en profiel bekijken door de ogen van andere Facebookgebruikers.

3 Klik op Wie kan contact met me opnemen? Ontvangt u te veel vriendschapsverzoeken?Of misschien van onbekenden waar u niet op zit te wachten? Hier kunt u het aantal verzoeken beperken. In het menu selecteert u wie vriendschapsverzoeken mogen sturen.

  • Iedereen Wanneer u kiest voor Iedereen is geen limiet aan wie er vriendschapsverzoeken mogen sturen. De kans op verzoeken van spammers of andere dubieuze personen is dan aanwezig.

Vrienden van vrienden Dit is de wat veiliger keuze.

Als u wordt lastiggevallen via Facebook

Het laatste onderdeel van de privacysnelkoppelingen is bedoeld voor mensen die last hebben van specifieke Facebookgebruikers. Bij Hoe zorg ik dat iemand me niet meer lastigvalt kunt u de naam of het e-mailadres van de lastpak invullen. Daarna zorgt Facebook ervoor dat deze persoon u niet meer kan bereiken. Na een klik op Blokkeren verschijnt een venster waarin u de juiste persoon selecteert.

Voorkom dat gebruikers u lastigvallen door ze te blokkeren.

De koppeling onder het tekstvak Alle geblokkeerde gebruikers bekijken leidt naar een venster met eerder door u geblokkeerde gebruikers (indien aanwezig). Overigens kunt u op nog veel meer manieren gebruikers, pagina’s, apps en uitnodigingen blokkeren via Accountinstellingen, Instellingen, Blokkeren.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.