Het boek van de maand is PC Senior: Facebook voor senioren van auteur Dirkjan van Ittersum. Op het ComputerCreatief-blog geven we deze maand wat voorproefjes uit het boek en komt er een interview met Dirkjan.
Dit 1ste voorproefje gaat over die oh-zo-belangrijke privacy-instellingen. Deel 2 vind je HIER, deel 3 vind je HIER. (H.F.)
U hebt een Facebookaccount, vrienden gemaakt en berichten geplaatst. Hopelijk hebt u zo langzamerhand de smaak te pakken! Toch verschijnen er af en toe hinderlijke advertenties. En zijn al uw privacyinstellingen wel op orde? We lopen de belangrijkste instellingen van Facebook langs.
Snel uw privacy op orde
De afgelopen jaren lag Facebook met enige regelmaat onder vuur na privacyschendingen. Critici vinden dat het bedrijf veel te veel informatie verzamelt over gebruikers. Bovendien zou het bedrijf zijn gebruikers niet duidelijk genoeg maken wat er wordt verzameld en niet goed uitleggen hoe dat uitgeschakeld kan worden.
Al is privacy nog altijd een zorgenkindje bij Facebook, toch is er de laatste jaren wel wat veranderd. De instellingen om Facebooks datahonger te beteugelen zijn makkelijker te vinden. Bovendien zijn er enkele snelkoppelingen geïntroduceerd waarmee het vrij eenvoudig is om de belangrijkste zaken goed te zetten. Wie het nog beter wil inregelen kan in de uitgebreide instellingen duiken. Dit hoofdstuk zullen we beide doen, maar om te beginnen de snelle privacycontrole.

Klik op het pictogram van een sleutelhanger met drie streepjes om de zogeheten ‘snelle privacycontrole’ te starten. Hiermee hebt u snel de belangrijkste privacy-instellingen op orde.
Privacycontrole
Met een klik op Privacycontrole kunt u checken met wie u informatie deelt. Misschien ontdekt u hier wel dat u meer informatie prijsgeeft dan u wilt. Doorloop de drie stappen: Berichten, Apps en Profiel.
Berichten
Wie kunnen uw berichten zien? Wilt u dat iedereen ze kan zien, dan klikt u op Openbaar.Maar als u daar geen goed gevoel bij hebt, is het beter om te kiezen voor Vrienden. Dan kunnen alleen uw Facebookvrienden berichten bekijken – een veelgemaakte keuze. De keuze voor Alleen ik is ongebruikelijk. U hebt dan als enige toegang tot uw berichten: niemand anders kan ze lezen. Tot slot kunt u klikken op Meer opties en daarna op Aangepast. Kies hiervoor als u specifieke personen of lijsten wilt selecteren waarmee u berichten standaard deelt. Het is ook mogelijk om mensen uit te sluiten. Zodra u alles naar wenst hebt ingesteld, klikt u op Volgende.

WAARSCHUWING • Volgende bericht De instelling die u zojuist hebt gekozen, is niet definitief. Facebook gebruikt telkens de laatst gekozen instelling. Dus als u een volgend bericht deelt met iedereen (Openbaar) zal het bericht dat u daarna plaatst ook met iedereen worden gedeeld, tenzij u het weer wijzigt. Het blijft dus telkens opletten bij het delen van berichten.
TIP • Tijdlijn van een ander De hiervoor gekozen instelling heeft geen invloed op berichten die u op de tijdlijn van iemand anders plaatst. Die andere persoon bepaalt wie berichten op zijn tijdlijn mag zien, ook als u ze plaatst.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.