Lightroom, nogmaals gefeliciteerd met je 10de verjaardag!

Twee keer dezelfde verjaardag vieren, is dat niet heerlijk? Jij en ik kunnen maar één keer 10 jaar worden, maar voor Lightroom is dat anders. Vorig jaar op 9 januari vierden we de 10de verjaardag van Lightroom, dit jaar doen we het nog een dunnetjes over. Lightroom: van harte met je 10de verjaardag!

Wanneer wordt een stukje software geboren? Als de ontwikkelaar de eerste hele vroege versie compileert? Als je als gebruiker de eerste bètaversie uittest? Of als het softwarebedrijf de eerste officiële versie uitbrengt, versie 1.0? Wanneer de ontwikkelaars de eerste versie van Lightroom uit de kraamkamer haalden weet ik niet, de datum van de eerste bèta weet ik wel. Fotografen konden voor het eerst op 9 januari 2006 met Lightroom kennismaken. Het duurde nog ruim een jaar voordat de eerste échte versie op de markt kwam: 19 februari 2007, gisteren 10 jaar geleden.

Lightroom Queen

Op het blog van de Lightroom Queen wordt in een lange blogpost aandacht aan de 10de verjaardag besteed. Ze heeft allerlei interessante info. Over die lange bètaperiode schrijft ze bijvoorbeeld dat tijdens dat bètajaar Adobe het bedrijf Pixmantic overnam waardoor de schuifregelaar voor Levendigheid in Lightroom terecht kwam. Op het blog zie je screendumps die de Lightroom Queen maakte van die eerste bètaversies. Het aardige van haar blogpost is dat ze ook allerlei camera’s noemt die in die tijd op de markt kwamen. Ten tijde van de bèta’s waren dat bijvoorbeeld de Canon 1DS Mk II met 16,7 megapixels en de Nikon D200 met 10,2 megapixels. Ik zelf had een Nikon D70 met een magere 6 megapixels.

De bètaversie van Lightroom.

Maar wat was het een genot om met Lightroom aan de slag te gaan! Je kon je foto’s in een bibliotheek opslaan en ze in dezelfde applicatie bewerken, ze op het web zetten en printen.

Uitontwikkeld?

Nu zijn we tien jaar verder en lijkt Lightroom bijna uitontwikkeld. Lightroom 6/CC verscheen 21 april 2015 en is te koop als los pakket of verkrijgbaar bij je lidmaatschap van Creative Cloud. De leden van Creative Cloud kregen tot nu regelmatig wat nieuwe features, zoals Dehaze of het Guided Upright-gereedschap. Daarnaast werd Lightroom Mobile steeds belangrijker. De meeste updates vind je op dit moment op het gebied van mobiel. Wat zullen de komende tien jaren Lightroom brengen? Wat moet er nog in qua mogelijkheden? Ik zou graag wat meer retouchemogelijkheden in Lightroom willen. Het samenstellen van een panorama doe ik nog steeds liever in Photoshop, omdat ik daar gebruik kan maken van Adaptive wide angle-filter om de kromme horizon recht te maken. Dat kan dus ook beter. En het mag allemaal wel wat sneller, of loop ik met mijn 230000 foto’s tegen de grenzen aan wat met Lightroom mogelijk is? Misschien heb jij nog wel andere wensen. Of kijk je naar andere applicaties?

Alternatieven?

Voor Photoshop is er een mooi alternatief met Affinity Photo, maar voor Lightroom? Een alternatief voor Lightroom moet in ieder geval een bibliotheekfunctie hebben. CaptureOne heeft die, maar op een of andere manier kan ik er niet aan wennen. Er komen wel nieuwe Raw-editors op de markt zoals bijvoorbeeld ON1, die in de laatste versie grote stappen vooruit heeft gezet. Maar ON1 kan nog niet aan de gang met lenscorrectieprofielen – een groot gebrek – dus op dit moment geen alternatief.

Adobe is zelf druk bezig met project Nimbus een complete Cloud-gebaseerde fotografie-service, waarvan ze november vorig jaar een demo gaven. Een soort Lightroom, maar dan voor foto’s die zich in de (Adobe)cloud bevinden. Voorlopig zie ik geen echte alternatieven voor Lightroom. Of weet jij er een?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.