Vernieuwingen in Lightroom Mobile voor Android

De Lightroom Mobile-versies voor iOS en Android krijgen regelmatig een update. De versie voor Android loopt nog steeds een beetje achter op die van iOS, maar Lightroom Mobile Android 1.2 brengt hem naderbij.
Hoe je met Lightroom Mobile aan het werkt kunt gaan lees je in een eerdere post op dit blog. In deze post lees je over de vernieuwingen.

Deze Android-versie heeft de volgende nieuwe mogelijkheden:
• Sneller aanpassen van foto’s door het kopiëren van bewerkingen van de ene foto en die te plakken op een andere.
• Foto’s op een nieuwe en handiger manier bijsnijden en (automatisch) rechtzetten.
• Met de nieuwe ‘segmented view’ bij je collections kun je sneller foto’s sorteren en doorzoeken.
• En er is RAW-ondersteuning voor de Panasonic Lumix CM1 Communication Camera.

Bewerkingen kopiëren en plakken

In de desktop-versie van Lightroom kon je met Synchronize altijd al bewerkingen van een foto op andere foto’s loslaten. Bij Lightroom Mobile op Android was dat nog niet mogelijk (op iOS al wel). In deze nieuwe versie kun je de bewerkingen die je op een foto heb gedaan kopiëren en op een andere foto plakken.
Door even met een vinger op de bewerkte foto te drukken verschijnt een dialoog waarin je kiezen kunt voor Copy Settings. Als je allerlei verschillende bewerkingen hebt gedaan, kun je kiezen welke bewerkingen je wilt kopiëren. Vervolgens kun je in een andere foto de gekozen bewerkingen plakken. Door op het gereedschap te tikken waarmee je bezig bent, bevestig je de bewerkingen. Het gaat op dit moment met één foto tegelijk en niet op een selectie van meerdere foto’s.

Je kunt kiezen welke bewerkingen je wilt kopiëren (links). Vervolgens kun je in een andere foto de gekozen bewerkingen plakken (rechts).
Je kunt kiezen welke bewerkingen je wilt kopiëren (links). Vervolgens kun je in een andere foto de gekozen bewerkingen plakken (rechts).

Crop-gereedschap

Met het Crop-gereedschap kun je aan de hand van een aantal standaard uitsnedeverhoudingen een foto bijsnijden. Met Auto Straighten zet je automatisch een foto recht en verder kun je de hele foto horizontaal en/of verticaal flippen en een foto in stappen van 90 graden roteren. Door aan de randen en de hoeken van de foto te slepen kun je de vorm en de hoek van de uitsnede aanpassen.

Het crop-gereedschap.
Het crop-gereedschap.

Segmented View

Je hebt voor het sorteren van je foto’s de keuze tussen Flat en Segmented. Bij Flat staan alle foto’s achter elkaar, bij Segmented worden de foto’s opgesplitst in de jaren waarin ze gemaakt zijn. Daarnaast kun je een selectie maken op hoeveelheid toegekende sterren (een tot en met vijf) en vlaggen (Unflagged, Picked en Rejected) en een slectie maken op basis van Capture Time (opnamedatum) en Modified Date (bewerkingsdatum). Eigenlijk net zoals je bij Lightroom Desktop gewend bent.

Kiezen voor 'segmented view'.
Kiezen voor ‘segmented view’.

Daarnaast zijn er nog een stel fouten uit de software gehaald. Op het Adobe Lightroom Blog kun je lezen welke dat zijn.
Natuurlijk zijn al je bewerkingen die je in Lightroom Mobile doet eenvoudig terug te draaien, net zoals je bij Lightroom Desktop gewend bent.
Het zijn allemaal mooie nieuwe mogelijkheden in deze Android-versie van Lightroom Mobile. Nu is het wachten alleen nog op de mogelijkheid om er trefwoorden aan foto’s toe te kunnen voegen en dan is Lightroom Mobile bijna perfect.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.