Virtueel systeem op je Synology NAS

Virtueel systeem op je Synology NAS

We zijn inmiddels aanbeland bij versie 7 van DSM, het besturingssysteem van de Synology NAS. Wellicht kun je een virtueel systeem op jouw Synology NAS draaien!

Een virtueel systeem is een besturingssysteem dat geïnstalleerd is op een in een door een slimme combinatie van hard- en software gebouwde computer. Een aantal modellen (veelal voorzien van + in de typenaam) ondersteunt het opzetten van zo’n virtueel systeem. Zo kun je op die manier bijvoorbeeld Windows 10 installeren en bedienen via een browsertab. Nu adviseren we je overigens ten zeerste om vooral niet Windows als virtueel systeem op een NAS te gaan draaien. Windows is daar veel en veel te zwaar voor. Het werkt wel, maar verwacht zeker geen wonderen van snelheid. Bovendien ben je zomaar een paar uur aan updaten kwijt, want ook dat gaat langzaam. Handiger is het om een van de vele Linux-distributies te installeren. Dat zijn moderne besturingssystemen die slim met de beschikbare resources overweg gaan.

Voordat je überhaupt met welke virtuele machine dan ook aan de slag kunt, is het zaak om Synology’s Virtual Machine Manager te installeren. Hoe dat gaat leggen we hieronder uit. Een extract uit de net verschenen en alweer derde editie van Werken met een NAS van Henk van de Kamer en Ronald Smit.

Installeren

Het controleren of uw Synology NAS geschikt is voor het draaien van Virtual Machine Manager – vanaf nu afgekort tot VMM – kan via de specificaties. Sneller is inloggen op de webinterface en dan in het Package Center zoeken naar genoemd pakket. Wordt dit gevonden, dan is uw NAS compatibel en kunt u het pakket Installeren. Mogelijk krijgt u net als wij de melding dat daarvoor ook de Replication Service geïnstalleerd moet worden. De VMM heeft de mogelijkheid om virtuele machines snel te migreren naar andere hardware terwijl het geheel doordraait. Dit is voornamelijk interessant voor het bedrijfsleven. Voor deze migratie is de extra dienst noodzakelijk, maar VMM werkt ook prima zonder. Desondanks moet u Ja kiezen omdat Synology het geheel inricht voor het bedrijfsleven.

In het hoofdmenu

Na installeren zagen wij het onderdeel niet verschijnen in het Configuratiescherm. Het duurde even voordat we in de gaten hadden dat met een klik op het icoontje rechtsboven – met als tooltip Hoofdmenu – een hele serie geïnstalleerde zaken tevoorschijn komt. Standaard krijgt alleen de groep administrators – waaronder dus ons account beheerder – rechten om deze toepassing te starten.

Synology NAS
Hier wordt de Virtual Machine Manager verstopt…

De eerste keer moet u een wizard doorlopen, die begint met een klik op de knop Starten. In ons geval leverde de controle één uitgeschakelde en één rode melding dat deze niet van toepassing is. Dat laatste ziet er eng uit, maar aangezien we niets kunnen aanpassen, klikken we op Volgende. In deze stap wordt het uitgeschakelde onderdeel automatisch ingeschakeld met een verplichte druk op Ja. Hiermee wordt een virtuele switch gemaakt waarop de virtuele computers aangesloten worden. Kies nu het volume waarop straks de virtuele harddisks bewaard kunnen worden en klik op Volgende. Tot slot volgt een melding dat alles succesvol is verlopen en na een klik op Voltooien zien we het overzicht in onderstaande afbeelding.

Synology NAS
VMM is klaar voor gebruik!

RAM van levensbelang

Hoe je precies virtuele machines installeert in VMM onder DSM 7 lees je in ons boek. Wellicht komen we er hier ook nog eens op terug, want ten tijde van schrijven had onze test Synology NAS slechts 2 GB RAM aan boord. En dat is écht te weinig om iets zinnigs met deze tak van sport te doen. Na onlangs de zaak uitgebreid te hebben naar 6GB is er al veel meer mogelijk, zoals hieronder de zien.

Synology NAS
Hier zie je een virtuele Linux-machine draaiend op een Synology NAS, gewoon in een browser-tabblad.

Meer lezen over NAS’en en tips en trucs zoals deze blogpost over het draaien van een virtueel systeem op je Synology NAS? In de afgelopen jaren hebben we inmiddels een aardige selectie aan artikelen opgebouwd over dit onderwerp.

Werken met een NAS

NASEen network attached storage, kortweg NAS, is eigenlijk een onmisbaar apparaat geworden. Niet alleen voor zakelijk gebruik, maar zeker ook voor thuis. Op jaarbasis produceert een gezin een forse hoeveelheid data: foto’s, video’s, werkstukken, noem maar op. Een NAS is dé oplossing voor de opslag daarvan. Het is een zelfstandig apparaat en de data is altijd bereikbaar via het netwerk.

Met dit boek leert u zowel de basis als meer geavanceerde mogelijkheden van een NAS kennen. De auteurs focussen zich op het populairste merk: Synology. Deze fabrikant heeft zijn sporen verdiend met betrekking tot de betrouwbaarheid en veiligheid van het besturingssysteem en biedt een uitstekende en gebruiksvriendelijke beheeromgeving.

  • Tot de behandelde onderwerpen in dit boek behoren:
  • Uw NAS installeren.
  • Handige en veilige instellingen voor uw NAS maken.
  • Back-ups maken.
  • Samenwerken aan documenten met het Office-pakket.
  • Uw fotoverzameling beheren en delen met Synology Photos.
  • Uw NAS via internet beschikbaar maken.
  • Virtueel systeem / machine op uw Synology NAS installeren.
  • Afdrukken via de NAS.
  • Functionaliteit uitbreiden met een Raspberry Pi.

Kortom: dit boek helpt u verder te kijken dan de standaardmogelijkheden. Na het lezen van dit boek hebt u een goed beveiligd apparaat staan, weet u hoe u veilig back-ups kunt maken en hebben ook meer geavanceerde zaken geen geheimen meer voor u.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.