mobiele netwerken

Mobiele netwerken en Android

Hoe stel je mobiele netwerken op Android in? En hoe zat het ook alweer met al die ‘G’-snelheden en mogelijkheden? Ik leg het u uit, via onderstaand extract uit mijn boek Ontdek de Android Phone, 8e editie.

In mijn boek wordt het een aantal maal vermeld, omdat het ontzettend belangrijk is dat u dit goed beseft: u hebt echt een mobiel internetabonnement bij uw mobiele telecomoperator nodig om ten volle te genieten van uw Android-telefoon. Indien u in het menu Instellingen en vervolgens Verbindingen de optie Mobiel netwerk niet meteen ziet staan, tik dan op Meer… en u vindt het terug.

Mobiele gegevens of Mobiele data wordt tegenwoordig automatisch ingeschakeld, omdat het meestal inbegrepen is in uw bundel. Dat is bij de meeste abonnementen het geval.

mobiele netwerken
Ga hier na of roaming en bellen via 4G al AAN staat op uw telefoon.

Gegevensroaming

Ga na of Gegevensroaming reeds aan staat op uw telefoon. Dit is van belang voor mensen die regelmatig naar het buitenland gaan of in een grensstreek wonen. Roaming betekent dat u bent aangemeld bij een ander netwerk dan dat van uw eigen telecomoperator. In het buitenland kan dat niet anders, omdat uw eigen operator daar niet actief is. In uw eigen land is dat niet mogelijk en kunt u zich alleen op uw eigen netwerk aanmelden.

mobiele netwerken

Twee simkaarten Zitten er twee simkaarten in uw toestel? Dan kunt u uiteraard per simkaart instellen of er data kan gebruikt worden via die provider. U kunt via de optie Simkaarten of SIM-kaartbeheer ook instellen welke kaart u als standaard wilt gebruiken voor Mobiele data, voor Gesprekken en voor Sms-berichten.

mobiele netwerken

Roamingkosten buiten de EU Vanwege regelgeving van de Europese Unie zijn roamingkosten binnen de aangesloten Europese landen vervallen vanaf juli 2017. Dat wil dus zeggen dat u momenteel binnen die landen gerust de schakelaar Roaming aan mag laten. Let echter op als u naar landen buiten de EU gaat, zoals bijvoorbeeld Zwitserland. Daar zult u wel extra kosten betalen, dus let er dan op dat de schakelaar uit staat.

U kunt nu eens verder neuzen in deze instellingen. Het menu-item Voorkeursnetwerktype of Netwerkmodus zal voor veel lezers een abstract onderwerp zijn.

Snelheden, hoe zit het ook alweer?

Hier hebt u de keuze of u bij voorkeur via 2G (GSM), 3G (UMTS of WCDMA), 4G (LTE) of zelfs 5G (als uw telefoon dat al aan boord heeft) verbinding wilt maken met uw mobiele telecomoperator. Dit geldt niet alleen voor de dataverbinding, maar ook voor de telefoongesprekken. Voor gesprekken maakt het weinig uit of u op een 2G- of 3G-netwerk bent aangemeld. Voor mobiel internet ligt dat anders. 2G is traag, 3G is redelijk snel en 4G vliegt, zoals al kort elders besproken in mijn boek. Maar hoe snel is het precies en wat kunt u daarvan verwachten?

mobiele netwerken

De snelheden in deze tabel zijn de theoretisch maximaal haalbare snelheden in de Benelux. De praktijk is natuurlijk dikwijls anders. De werkelijke snelheid die u haalt, is afhankelijk van diverse factoren. De belangrijkste is wel hoeveel telefoons er tegelijk verbinding maken met dezelfde antenne waar u op dat moment mee verbonden bent. Hoe meer dat er zijn, hoe trager uw internetverbinding is. In drukke stedelijke gebieden is het vrijwel onmogelijk de maximale aangegeven snelheden te halen.

Kies voor het snelst

U kiest op uw telefoon trouwens het beste altijd de hoogste functie. Dat betekent dat de telefoon altijd eerst zoekt naar een 4G-verbinding. Alleen wanneer die niet beschikbaar is of onvoldoende kwaliteit biedt, wordt overgeschakeld naar 3G. Als uw telefoon het dus toelaat, kiest u het best voor 4G/LTE (aanbevolen).

U maakt verbinding met mobiel internet via een toegangspunt. Tikt u op het menuitem Namen toegangspunten, dan ziet u een overzicht van de APN’s. APN staat voor Access Point Name.

mobiele netwerken

Automatische toegangspunten Nadat de simkaart is geplaatst, installeert uw Android-telefoon normaal gezien bij het starten automatisch het juiste toegangspunt. Wilt u zeker weten dat dit correct is, schakel dan eens Wi-Fi uit en start de browser. Als u naar een site kunt surfen, is alles in orde. Anders krijgt u een melding dat er geen netwerkverbinding is. Dan weet u meteen dat uw APN niet correct is.

Ziet u geen APN in de lijst staan of is er wel een APN, maar kunt u toch niet surfen? Geef dan handmatig de correcte APN op. Tik in het APN-venster op het plusteken of in het menu op de optie Nieuw toegangspunt of Nieuwe APN. De juiste gegevens die u hier moet invullen, vindt u op de website van uw mobiele netwerkprovider. Meestal volstaat het alleen de APN in te vullen, maar soms hebt u ook een Gebruikersnaam en een Wachtwoord nodig. De rest kunt u meestal negeren.

mobiele netwerken

Verbinding Zodra de APN correct is ingevoerd, verschijnt in de statusbalk de netwerkletter met twee pijltjes. Als dit gebeurt, is alles in orde.

Wanneer u in het buitenland bent kunt u kiezen welke netwerkoperator u gebruikt. Met de optie Netwerken zoeken kunt u in het buitenland instellen dat u alleen verbinding wilt maken met een bepaalde mobiele netwerkoperator. Op die manier bespaart u kosten, bijvoorbeeld door alleen die buitenlandse provider te gebruiken die speciale roamingtarieven voor telefonie heeft afgesproken met uw eigen provider thuis.

Meer tips en trucs over Android? Op dit blog zijn er veel te vinden. Alle Android-tips op dit blog vind je HIER.

Ontdek de Android Phone

Ontdek de Android Phone, 8e editieAndroid is Googles besturingssysteem voor smartphones. Meer dan tachtig procent van alle smartphones draait op Android. In het boek Ontdek de Android Phone, beschrijft Joris de Sutter wat Android in huis heeft en hoe je de krachtige functies van je smartphone volledig benut. Van het toetsenbord en de synchronisatie van gegevens in ‘the cloud’ tot het gebruik van apps (en de Play Store) en de bespreking van tips en trucs: je leert alles om het meeste uit je Android Phone te halen. Dit boek is bijgewerkt tot en met versie 11 van Android.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.