Goed, de standaard USB-C kan er zelf weinig aan doen. Maar soms loop je in standaarden gewoon tegen minder goed doordachte dingen aan. Zoals mij vandaag overkwam. Na aansluiting van mijn iPad op mijn iMac kreeg ik de mededeling: USB-accesoires uitgeschakeld. Verwijder accessoire met te hoog verbruik om USB te heractiveren. Huh? Hoe los ik dit op? USB-C en connectieproblemen…
Het was weer eens tijd om een iPad te syncen. Die heeft een Thunderbolt 3-aansluiting met dezelfde vormfactor als USB-C aan boord. Sterker nog: Thunderbolt 3 is downwards compatible met USB-C. Kortom: inprikken en syncen of back-uppen maar zoals altijd. Deze keer verscheen echter een vage foutmelding: ‘USB-accesoires uitgeschakeld. Verwijder accessoire met te hoog verbruik om USB te heractiveren’. Dat levert dan zo’n lekker op je hoofd krabben-moment op. Want die iPad die is volledig opgeladen, dus waarom zou die te veel verbruiken? Sowieso kun je met de Thunderbolt-aansluiting op je iMac de iPad laden. Stekkertje uit de iPad, er weer in maar de melding bleef staan. Kabel kapot? Kan haast niet, want wordt weinig gebruikt en ziet eruit alsof ‘ie net nieuw uit de doos komt. Ook de iPad werkt verder prima en geen foutmeldingen.
iMac, achterkant en perspectief
Nu is het van essentieel belang om te weten dat de kabel in een iMac geprikt was. Die heeft alle connectoren aan de achterkant. Om erbij te kunnen moet je je hoofd dus aan de zijkant houden en een beetje wurmen met je vingers om een stekker in te prikken (of verwijderen). En dat kijken van de zijkant is minstens zo essentieel. Door perspectiefvorming lijken alle connectors ongeveer even groot. De oplossing van het raadsel lag ‘m dan ook in het feit dat ik per ongeluk de USB-C-stekker in een USB-A-connector had geprikt. Dat blijkt perfect zonder gewiebel en gevoelsmatig al even perfect te passen! Gelukkig beschikt de iMac – zoals het hoort – over een keurige kortsluitbeveiliging en wordt het probleem netjes gemeld. Maar die melding was dus even flink onduidelijk omdat het mij nog nooit overkomen is dat ik ‘misgeprikt’ heb.

Vreemd
Je gaat je vervolgens wel afvragen welke krotenkoker de USB-C annex Thunderbolt-plug bedacht heeft. Dat ding had natuurlijk nooit en te nimmer en gevoelsmatig ‘passend’ in een USB-A-connector mogen schuiven. Als je bijvoorbeeld kijkt naar een Lightning-plug, dan past deze met geen mogelijkheid in een USB-C-connector. Gewoon omdat het ding (nauwelijks zichtbaar) iets breder en (of) hoger is. Ook een USB-C-stekker krijg je zonder bijzonder grof geweld om diezelfde reden nooit in een Lightning-poort.

Mac beveiligd, maar de rest?
Nu is de iMac – ook nog maar eens nagevraagd bij Apple zelve – netjes beveiligd tegen dit soort jolijt. Bij veel andere merken is het een kwestie van hit-and-miss zo blijkt na wat Googelen. In veel gevallen schakelt een Windows-computer direct en hard uit als er een kortsluiting op een USB-poort ontstaat. Niet handig, want het risico op dataverlies is daarbij natuurlijk levensgroot. Verder zie je dat op veel moederborden thermische zelfherstellende zekeringen gebruikt worden. Dat werkt inderdaad, maar heeft als groot nadeel dat je USB-poorten afgeschakeld worden. En dat veelal blijven tot je je computer uitschakelt, de netstekker eruit trekt en minstens tien minuten wacht met opnieuw aanzetten. Op de iMac wordt in ieder geval alléén de getroffen poort afgeschakeld, als er dus een back-up of iets dergelijks loopt is er geen probleem.
Brandgevaar
Overigens moet een USB-C-poort goed beveiligd zijn. Een kabel of stekker kan immers defect raken na veelvuldig gebruik. Zou de poort niet beveiligd zijn, dan ontstaat zelfs het risico van brand! USB-C kan namelijk zomaar 5 Ampère aan laadstroom leveren. Dat is voldoende voor een flinke hitteontwikkeling, zeker in de wat dunnere snoertjes die gebruikt worden in computerkabels. Er zijn laders van Chinese makelijk die deze beveiliging niet aan boord hebben. Elk onderdeel dat je kan weglaten bespaart immers geld, zo is de redenering in het Verre Oosten. De trieste gevolgen van dat soort onbegrijpelijke beslissingen duiken regelmatig op in het nieuws. Een woningbrand ontstaan door een gammele non-name budget-lader is helaas geen unicum meer.
Persoonlijk gebruik ik al vele, vele jaren USB-C en USB-A door elkaar heen. Nooit gerealiseerd dat USB-C fysiek past in USB-A. Dat wordt dus ofwel een stuk tape over de niet-gebruikte USB-A-aansluitingen of nog beter opletten. Maar eigenlijk zou dit gewoon nooit hebben mogen passen. Het maakt USB-C weer net een stukje (nodeloos) gecompliceerder in het gebruik.
Hardwareproblemen met USB-C zijn niet de enige problemen die je tegenkomt bij het werken met je je computer, tablet of smartphone. Voor het oplossen van de – veelal – softwareproblemen bestaan er talloze boeken. Wil je alles over je Android-telefoon, je Windows-pc, iMac. of iPhone te weten komen? Kijk dan eens bij de boeken van Van Duuren Media…. Daar vind je boeken van dezelfde auteurs die hier dit blog volschrijven.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.