USB-C

USB-C, het laatste woord

Nog één keer over die USB-C kabels en converters. Inmiddels hier een redelijke verzameling werkende exemplaren. AmazonBasics blijkt een schot in de roos.

We hebben hier al een paar artikelen gewijd aan het woud van USB-C draadjes en het woud van USB-C draadjes en adapters. Gék word je ervan. Een deel van die snoeren is ofwel traag als stroop als het gaat om data-overdracht en een ander deel is totaal niet geschikt voor (snel)laden van een apparaat. Dat heeft alles te maken met verkeerde bezuinigingsdrift bij fabrikanten. En vooral het focussen op snel laden. Waarom? Geen idee, een rappe data-overdracht is minstens zo belangrijk. En gebruikers van USB-C verwachten veelal niet dat de snelheid door een kabel of adapter gelimiteerd wordt tot de snelheid van het antieke USB 2. Gewoon, omdat dat de fabrikant wat afscherming en een kabeladers scheelt. Vaak wordt die belachelijk lage snelheid wel op de verpakking vermeld, maar alleen in héél kleine lettertjes. Door schade en schande wijs geworden heb ik nu een redelijke verzameling kabels en adapters liggen die data op de verwachte USB-C (of tenminste USB 3) snelheden overbrengen. Ze zijn nagenoeg allemaal afkomstig van Amazon, van het huismerk AmazonBasics.

Verzameling

De kabels en adapters van AmazonBasics – en dan met name de USB-C-exemplaren – blijken hoog gewaardeerd te worden in ‘t IT-wereldje. En zoals we zelf inmiddels hebben kunnen concluderen is dat niet voor niks. Het zijn stevige snoertjes, niet van die gammele dunne budget-exemplaren. Ook staat er altijd duidelijk bij vermeld of de snoeren geoptimaliseerd zijn voor snel laden, snelle data-overdracht of met allebei geen moeite hebben. Prijzen zijn prettig. En omdat Amazon erachter staat is er ook geen gedoe met ruilen als iets niet werkt of bevalt. Inmiddels liggen hier een drietal USB-C naar USB 3.1-adapters, met een maximale doorvoersnelheid van 5 Gbps (GEN 1). Ruim voldoende voor ons doel. Een bijzondere verloopkabel van USB-C naar micro-USB (en dan met USB 2-snelheid) hebben we ook meteen mee besteld. Handig, want daarmee sluit je in een handomdraai een digitale camera of ander randapparaat met micro-USB-aansluiting aan op bijvoorbeeld een iPad Pro of laptop met USB-C. Ook handig is het USB-C naar ‘dubbele’ micro-USB 3.1 aansluiting (GEN II, 10 Gbps). Die prik je zo in een ‘oudere’ externe portable harddisk.

Genoeg snoeren voor een lange tijd

Verder hadden we al liggen een USB-C naar ethernet en USB 3-converter met meerdere USB 3-poorten, een USB-C SD-kaartezer. Plus natuurlijk de eerder besproken en zo broodnodige USB 3 naar USB-C high-speed kabels. Ook van recente datum is de van Apple afkomstige USB-C naar HDMI en USB-converter. Voordeel daarvan is dat deze dongle ook over een USB-C female-aansluiting beschikt. Wat betekent dat je tijdens het gebruik je laadadapter aan kunt sluiten en je batterij wordt geladen (of in ieder geval niet leegloopt als ie al vol was). De USB-poort betreft slechts een USB 2-exemplaar. Maar da’s in dit geval niet erg, het ding wordt hoofdzakelijk in combinatie met een muis gebruikt. Zolang geen HDMI-monitor is aangesloten, werkt de iPad in single-screen mode, dus de adapter is breed inzetbaar; met of zonder extern scherm.

USB-C
En zo hou je al die kabels en adapters – voorzien van een label met wat ze precies kunnen – ietwat georganiseerd.

Toekomstbestendig

Het was even zoeken en puzzelen plus wat geld investeren. Maar met deze verzameling kunnen we weer wat jaartjes vooruit. Elke vooruitgang heeft z’n prijs. En ach, in het verleden is er ook veel geïnvesteerd in oudere technologieën. Er staat hier nog een grote bak vol met USB 1 en 2-kabels, parallel printerkabels, seriële kabels en meer. Zo heel af en toe komen ze wel eens van pas, dus weg gaan ze (nog) niet. Maar USB-C lijkt een standaard te zijn die weer een hele tijd meegaat. Dus zijn we voorlopig klaar. Het is nog wachten op wat langere USB-C naar C-kabels – ook van Amazon Basics – die zowel kunnen snelladen als snel zijn in data-overdracht. En bovendien de dubbele lengte hebben van het standaard met de iPad Pro meegeleverde snoertje van maar 90 cm lang.

USB-CZolang we moeten thuiswerken (en dat gaat echt nog wel een tijdje duren voor tenminste een deel van de mensen) is flexibiliteit heel belangrijk. Je moet snel kunnen schakelen tussen bijvoorbeeld oppassen op kinderen en een klus voor je werk afmaken. Een ultralichte laptop, Chromebook of tablet komen dan goed van pas. Met name een tablet is een uitstekende investering, omdat het een ‘converteerbaar’ apparaat is. Je kunt er zowel boeken en tijdschriften mee lezen, browsen, muziek luisteren en films kijken als content op produceren. Het laatste bereik je door er een toetsenbord en liefst ook muis aan te koppelen. De iPad ligt dan erg voor de hand, mede vanwege de kwalitatief hoogwaardige software die ervoor beschikbaar is. Het boek Ontdek iPadOS van Henny Temmink laat u kennismaken met de meest recente incarnatie van iOS, deze keer speciaal ontwikkeld voor de tablet. In combinatie met een muis en toetsenbord ontstaat een volwaardige laptop-vervanger. Maar ook kunt u de iPad als extra (draadloos) beeldscherm gebruiken in combinatie met een macBook of iMac. Iets dat trouwens verbazingwekkend goed werkt en een wel heel flexibel thuiskantoortje oplevert…

2 gedachten over “USB-C, het laatste woord”

    1. Is natuurlijk ook een prima oplossing. De reden dat ik een voorkeur heb voor de losse exemplaren is, dat deze meestal energiezuiniger zijn. Bij zo’n multi-ding verbruiken ook de onderdelen die je op een bepaald moment niet gebruikt energie, en dat verkort de werktijd op een accu. En verder heb ik te vaak meegemaakt dat net dat ene kabeltje of verloopstuk defect is op een moment dat je niet aan een alternatief kunt komen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.