Wachtwoorden zijn tegenwoordig meer dan ooit een ‘noodzakelijk kwaad’. En ze moeten liefst ook nog sterk zijn. Plus voor alle diensten en sites anders. Tja, zie dat maar eens te onthouden! mSecure biedt hulp.
Met een wachtwoord beveiligt u de meest persoonlijke zaken on- en offline. Denk aan het wachtwoord van uw NAS of router. Maar ook aan het wachtwoord dat bij uw online bank hoort. Of welke andere clouddienst dan ook. In veel gevallen moet u er niet aan denken dat anderen ooit toegang tot de achter het wachtwoord verborgen gegevens krijgen. Het betekent dat u feitelijk nooit hetzelfde wachtwoord voor een scala aan verschillende diensten en sites moet gebruiken. Krijgt een digidief één wachtwoord te pakken, dan is het een kwestie van op zoveel mogelijk andere sites proberen. Grote kans dat hij of zij ergens gaat slagen als u te vaak hetzelfde wachtwoord hebt gebruikt. Natuurlijk mag u voor totaal onbelangrijke diensten waar u zich een keer moet registreren om iets te bereiken best een soort van standaard wachtwoord inzetten. Mits u maar weinig tot geen persoonlijke gegevens achterlaat. Maak voor dat soort onbenullige registraties bij voorkeur een apart mailadres aan. Kost niks via Gmail, dus daar hoeft het alvast niet aan te liggen. Blijven over de echt belangrijke sites die wel een uniek en sterk wachtwoord vergen. Via een wachtwoordbeheerder als mSecure houdt u ook wat dat betreft makkelijk overzicht.
mSecure
De tijd dat u de computer aan moest zetten om bijvoorbeeld te internetbankieren, een (vlieg)ticket te boeken of webmail te bekijken ligt ver achter ons. Het is immers veel makkelijker om de smartphone of tablet die altijd binnen handbereik is daarvoor te gebruiken. Niet verwonderlijk dus dat daar ook de mooiste wachtwoordbeheerders voor gemaakt zijn. mSecure is daarvan een voorbeeld. De app is beschikbaar voor zowel iOS als Android, terwijl er ook nog een Windows-versie en macOS-versie vallen te downloaden. Die laatste variant is bijvoorbeeld praktisch voor back-updoeleinden. Zorgt dat u het wachtwoordenbestand overhevelt naar de pc- of Mac-versie, van daar af kunt u zo’n veelal stevig versleuteld bestand in de pc-software gebruiken. Of gewoon back-uppen naar uw NAS.
Sjablonen
Het aardige van mSecure is dat wachtwoorden, pincodes en gerelateerde codes eenvoudig in categorieën onderverdeeld kunnen worden. Zo zijn er voorgebakken sjablonen voor bijvoorbeeld creditcards en (of) bankpassen. Maar ook inloggegevens zijn via een voorgebakken formulier eenvoudig te bewaren. Het is zelfs mogelijk om een foto aan een item toe te voegen. Uiteraard is alles zéér stevig versleuteld. Dat betekent dat u toch nog één wachtwoord moet onthouden: dat van mSecure. Maar de rest kunt u met een gerust hart vergeten. Na inloggen bij mSecure ziet u die namelijk netjes op een rijtje staan. Overigens is bij meer recente iPhone’s en iPad’s ook inloggen via een vingerafdruk mogelijk. Zorg echter dat u het wachtwoord van mSecure wel onthoud. Als u eens in uw vinger snijdt of deze per ongeluk kwijtraakt in de gehaktmolen zou u immers tijdelijk of voor altijd nooit meer bij uw wachtwoordenverzameling kunnen!
Toevoegen
Het toevoegen van een item binnen mSecure is vrij simpel. Tik op de knop met de plus in de blauwe cirkel. U ziet nu een mini-menu met daarin de items Secure Note (veilige notitie), Credit Card en Login. Bent u op zoek naar iets anders, tik dan op MORE. Als voorbeeld voegen we de gegevens van een bankpasje toe. Daarvoor is het sjabloon Credit Card prima bruikbaar. Tik hier dan ook op. In het veld Title vult u een makkelijk te herkennen titel in, bijvoorbeeld iets als Mijn Rabopas. Kies eventueel een groep een regel lager. Onder Card No. Vult u het nummer van uw bankpas in. De vervaldatum volgt daaronder. Ook kunt u in het daarvoor bestemde veld met een gerust hart de pincode van uw pasje intikken. Ook deze wordt stevig versleuteld bewaard! Het veld met de security code kan leeggelaten worden, dat is alleen interessant als u daadwerkelijk creditcardgegevens invult. Tot slot kan een foto van het betreffende pasje toegevoegd worden. Tik daarvoor op de + onder Attachements en dan op Take a Photo. Gelukt? Klik dan op Save en de gegevens zijn bewaard.
Kopiëren
U vindt uw pas terug in de netjes geordende lijst. Om gegevens van een pas of creditcard (denk aan bijvoorbeeld het kaartnummer of een CVC-code) te kopiëren tikt u op het gewenste item en daarna op Copy. Vervolgens kan het gekopieerde item in een browserformulier of elders geplakt worden. Ideaal voor bijvoorbeeld inloggegevens van een website! Of om – inderdaad – creditcardgegevens voor het doen van een betaling te plakken.
Willekeurig wachtwoord genereren
Vul de gegevens in van de site of dienst waar u zich gaat aanmelden. Onder Password klikt u vervolgens op het dobbelsteentje. Voilá: een zeer stevig en uitermate sterk wachtwoord. Inderdaad onmogelijk om te onthouden, maar dat hoeft ook niet (meer) nadat u mSecure in gebruik hebt genomen. Sommige sites of diensten stellen overigens specifieke voorwaarden aan een wachtwoord. Tik op het tandwieltje naast de dobbelsteen om bepaalde features in- of uit te schakelen. Soms mogen ‘gekke’ tekens als #, { of : niet in een wachtwoord gebruikt worden. Ook de maximale lengte kan met de daarvoor bedoelde schuifregelaar Length ingesteld worden. Op die manier zijn altijd passende wachtwoorden te genereren.
***msecure04.png Genereer een stevig wachtwoord.
Back-up
Om al uw binnen mSecure bewaarde gegevens veilig te back-uppen tikt u op de knop met de drie horizontale streepjes helemaal linksboven in beeld. Tik vervolgens op Settings en veeg omhoog tot u het kopje SYNC & BACKUP tegenkomt. Normaal gesproken bewaart mSecure automatisch een kopie van de database in de eigen programmamap. Dat betekent helaas wel dat wanneer u de app verwijdert, u zowel de originele gegevens alsook de back-up kwijt bent. Het is daarom verstandig om eveneens een kopie van de database aan uzelf te mailen. Tik daarvoor op Email Backup. In de tekstballon waarin gemeld wordt dat deze back-up veilig versleuteld wordt tikt u op Continue. Hou daarbij rekening met het feit dat als er véél foto’s gebruikt zijn in mSecure, het te mailen bestand al snel behoorlijk groot kan worden! Blijkt de back-up niet meer mailbaar, dan kunt u eventueel overwegen om de mSecure Cloud te gebruiken. Nadeel daarvan is natuurlijk dat als een hacker ooit toegang tot gegevens daar krijgt, u in de problemen komt. Beter is het om de mSecure Cloud dus niet te gebruiken.
Meer weten over beveiliging in de IT-wereld? Lees het Handboek IT-security van Tom de Mulder.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren Media. Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.
ik maak gebruik van Msecure en dat werkt prima. Ik maak gebruik van mijn vingerafdruk maar heb geen idee meer wat zijn password is. Kan je dat ergens vinden in de app? Ik kan er tenslotte in.
Mijn tweede vraag is hoe ik er achter kan komen dat ik wel of geen gebruik maak van Msecure cloud?
Eric , als je bij de instellingen kijkt in je app kun je zien waar je mee synct. Daarnaast kun je je natuurlijk afvragen wat veiliger is Dropbox of MSecure Cloud.
Je kunt daar overigens ook een nieuwe QR Code aanvragen al je je wachtwoord niet meer weet.