Het was weer raak vandaag bij de ING. Klanten konden niets overschrijven of overschrijvingen ontvangen. Ook transacties van en naar eigen spaarrekeningen waren niet mogelijk. En zelfs pinnen gaf regelmatig problemen. Hoe kán dat toch?
Vrijwel de hele maandag was het nagenoeg onmogelijk betalingen uit te voeren of ontvangen voor ING-klanten. Dat leidde natuurlijk tot een storm aan klachten van geïrriteerde gebruikers die bijvoorbeeld online bestellingen niet konden betalen. Of in de winkel geconfronteerd werden met geen saldo op de betaalrekening. Even snel iets overzetten vanaf de spaarrekening? Vergeet het maar. Ook het zakelijke bankverkeer lag plat. Bijzonder was dat de storing deze keer wel extreem lang duurde, vrijwel de de hele middag tot laat in de avond.
Geen back-up?
De ING is zeker niet de enige bank die regelmatig last heeft van storingen. Maar het is wel de bank met verreweg het grootste aantal gebruikers én de hoogste frequentie aan storingen. Mogelijk heeft dat iets met elkaar te maken en lopen de computersystemen op het randje van hun kunnen. Maar dan zou je toch verwachten dat na jarenlange grote storingen flink geïnvesteerd is in hard- en software. Ook zou je verwachten dat er back-upsystemen klaar staan die – nu ja – als back-up fungeren. Al was het maar om de zaak draaiende te houden en tenminste de basisfunctionaliteit als het opnemen van geld van een eigen spaarrekening en het uitvoeren van online betalingen voor z’n rekening neemt. Desnoods in de vorm van reserveringen die later – nadat de storing is opgelost – automatisch verwerkt worden.
Niet kunnen betalen
De digitale basis van ING & co komt toch wat fragiel over. En juist nu tegenwoordig steeds minder mensen – terecht – minder en minder cash op zak hebben een onacceptabel probleem. Er wordt dan ook heel wat afgeklaagd op de diverse storingssites. Veelgehoorde klachten zijn dat mensen ineens niet af kunnen rekenen in een winkel of na een tankbeurt. Dat levert voor zowel de aanbieder van een product of dienst en de klant een kip-ei probleem op. De klant dan maar weg laten rijden met die volle tank en het verlies voor lief nemen? Of de klant verplicht laten wachten tot hij of zij weer kan betalen? Wat zeker zakelijke klanten flink wat geld kan kosten. Storingen als deze mogen gewoonweg niet voorkomen. Waarom het dan toch gebeurt zal wel altijd onduidelijk blijven. De ware redenen zijn alleen bij een handjevol insiders bekend. Maar ongetwijfeld zal het een complexe samenloop van omstandigheden zijn, waar geen eenvoudige oplossing voor beschikbaar is.
Kleine klanten interesseren een bank niet meer?
Feitelijk komt het erop neer dat het verstandig is om bij meer dan één bank een rekening te openen. Inderdaad: dat kost allemaal extra geld. Maar je kunt dan – met een beetje geluk – als de ene bank plat ligt, nog gebruik maken van de andere. Al geldt wel dat je vaak ziet dat grote storingen ook weer tot problemen bij andere banken leiden. Of het betalingsverkeer in z’n algemeenheid. Ook is te zien dat banken hun niet-zakelijke klanten allang niet meer serieus nemen. De bedragen op de privé-rekeningen worden – zo lijkt het in ieder geval – als peanuts gezien. En een last. De tijd dat een bank klanten beloonde met bijvoorbeeld aardige extraatjes of een leuke rente ligt alweer een hele tijd achter ons. In de toekomst wordt het onontkoombaar betalen om van de ‘service’ bank gebruik te mogen maken. In dat geval zijn storingen extra zuur. Want op een schadevergoeding hoef jij als particulier al helemaal niet te rekenen natuurlijk. Best triest…

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.