Breng Wi-Fi weer op snelheid (bron afbeelding:https://commons.wikimedia.org/wiki/File: Wi-Fi_Logo.svg)

Wi-fi weer op snelheid helpen na Creators Update

Sinds de Windows 10 Creators Update heeft een hoop mensen last van een verschrikkelijk trage Wi-Fi-verbinding. Het is een probleem van de driver voor de Wi-Fi. De oplossing lijkt eenvoudig!

Na elke Windows 10 upgrade is het altijd een beetje rommelen met drivers. Deze keer zijn er veel laptopgebruikers die last hebben van een strooptraag Wi-Fi na de Creators Update. In zo’n geval helpt het om een oudere driverversie terug te zetten. Dat gaat gelukkig heel makkelijk, maar misschien net wat anders dan je denkt.

Verkeerde driver een blijvertje

Normaal gesproken download en installeer je een driverpakket voor Wi-Fi van jouw laptopfabrikant. Probleem is alleen dat Windows wat eigenwijs is en steeds weer de eigen met de Creators Update meegekomen driver blijft installeren. De driver via Apparaatbeheer handmatig helemaal verwijderen en daarna de computer opnieuw starten biedt ook geen soelaas. Want – je raadt het al – Windows installeert dan wederom de niet-werkende nieuwe driver.

Via Apparaatbeheer

De oplossing is vrij eenvoudig. Start Apparaatbeheer (via een rechter muisklik op de Startknop). Klik op het plusje voor Netwerkadapters. Klik dan met de rechter muisknop op je Wi-Fi-adapter en vervolgens in het geopende contextmenu op Stuurprogramma bijwerken. In het nieuw geopende venster klik je op Op mijn computer zoeken naar stuurprogrammasoftware.

Op zoek naar stuurprogramma's

Zelf kiezen

In de volgende stap klik je op Ik wil kiezen uit een lijst met stuurprogramma’s op mijn computer.

Je gaat zelf kiezen

Oude driver terug

Vervolgens krijg je een lijst met beschikbare drivers (stuurprogramma’s) te zien. In het geval van de veelgebruikte Intel Dual Band Wireless-AC 7265 Wi-Fi-adapter is er één specifieke versie die direct voor normale draadloze snelheden zorgt: 17.15.0.5 met datum 22-2-2015. Kwestie van selecteren en de driver wordt geïnstalleerd waarna je weer met normale snelheden aan de slag kunt.

In geval van de Intel AC 7265 werkt driverversie 17.15.0.5

Controleren

In geval van ándere Wi-Fi-kaarten die door hetzelfde euvel – extreem trage doorvoersnelheden – zijn getroffen is het een kwestie van uitproberen. Gouden tip: als je je laptop thuis hoofdzakelijk aan een netwerkkabel hebt hangen en vooral buiten de deur (tijdens de vakantie bijvoorbeeld) gebruikt, check dan even of je Wi-Fi-snelheden in orde zijn. Beter vooraf controleren en herstellen dan achteraf met het probleem geconfronteerd te worden.

2 gedachten over “Wi-fi weer op snelheid helpen na Creators Update”

  1. Dit is een uiterst belangrijke tip. Ik worstelde met hetzelfde probleem en had niet in de gaten dat Windows de foute driver bleef installeren. Met recht een Gouden Tip.!

  2. Merk je meteen het verschil tussen een goedkope mediam laptop en een professionele HP Elitebook. Geen enkel probleem met wifi snelheid hier. Altijd verstandig een laptop uit de zakelijke range te kopen. Veel ondersteuning en alles up to date. Ook zorgt Hp er wel voor dat zijn zakelijke klanten geen problemen ondervinden met windows upates.
    Wel mis ik in dit stuk een link naar een snelheidstest. Tevens zou een overzicht van de diverse wifi protocollen en te verwachten snelheden etc veel helpen .

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.