USB-C-kabel

Wijs uit de USB-C-kabelchaos

Kun jij nog wijs uit de USB-C- kabelchaos? Op mijn bureau ligt een stel USB-C-kabels. Zijn het kabels om te laden? Zijn het snelle of langzame kabels? Welke versie is het: 2.0, 3.0, 3.1? En als het versie 3.1 is het dan generatie 1 of 2? Eerlijk gezegd: meestal heb ik geen idee. Naar aanleiding van het stuk Kies de juiste USB-C-kabel van Ronald Smit keek ik weer eens bewust naar de kabels waarmee de harde schijven met de iMac verbonden waren en de kabels waarmee ik mijn telefoon en tablets oplaad. Wat een chaos! Op bijna geen kabel is te zien wat voor soort het is. Hoe los je deze chaos op?

Wat voor soort kabel is het?

Een USB-C-kabel met een labetje van de fabrikant: Versie 3.1. Gen 2, 3A.

Soms heb je mazzel als een fabrikant een labeltje aan een kabel heeft gestopt: dit is een USB3.1 Gen 2-kabel. Ah, duidelijkheid! Dit is de meeste recente standaard en je kunt met deze kabel tot aan 10GB/sec rondpompen. Als het een Gen 1-kabel was geweest, was die snelheid maximaal 5GB/sec. Het grootste deel van de kabels die ik heb, hebben geen aanduiding of het Gen 1 of 2 is, of het 3.0, 2.0 of 3.1 is. Als je eenmaal kabelspaghetti hebt gemaakt van die kabels weet je op een gegeven moment echt niet meer welke kabel je kreeg bij je telefoon, bij die harde schijf of bij een tablet.

Dan maar nieuwe kabels?

Ik vroeg me af of de kabels waarmee ik mijn harde schijven aan mijn iMac heb hangen wel goede snelle kabels waren. Op die kabels staat geen enkele aanduiding over snelheid en generatie. Het ging om een USB-C > USB-C-kabel en een USB-C > USB-A kabel. Ik heb geen USB-C-kabeltester en was ook niet van plan om er een aan te schaffen. Misschien was het verstandig om twee nieuwe kabels aan te schaffen waarvan ik van te voren wist wat de specificaties zijn en die kabels dan te labelen.

Kabels met duidelijke informatie

Bij allekabels.nl zag ik in ieder geval duidelijke informatie over de kabels die ze in voorraad hadden. Ik bestelde een USB-C > USB-C-kabel en een USB-C > USB-A kabel, allebei versie 3.1 en Gen 2. Daarmee kon ik de grootste snelheid van mijn harde schijven halen. Op de verpakking van de beide kabels kon ik zien dat het kabels met de gevraagde specificaties waren. Op de kabels zelf was verder niets te zien. Misschien moest ik ze dan zelf maar gaan labelen? Een plakkertje erop met de juiste specificaties is het enige dat je zelf kunt doen. Qua snelheid (280MB/sec) maakte het overigens geen enkel verschil met de kabels die al met de harde schijven verbonden waren. De snelheid van die nieuwe My Book Duo-schijf ging er verder niet op vooruit. Dat zegt verder niks over de snelheid van die kabels. Misschien zijn het Gen 1-kabels, of zijn het zelfs USB-C 2.0 kabels.

Snelheidstest met de nieuwe kabel.

Welke kabels zijn goed?

Het blijft dus met de oude kabels trial and error. Als er niets op de kabel staat weet je niet wat voor kabelvlees je in de kuip hebt. Als je twijfelt aan je huidige kabels zit er misschien niets anders op dan nieuwe kabels te kopen. Koop ze dan niet bij Ali Express of andere hele goedkope leveranciers. Zoals Ronald al schreef staan de kabels van Amazon’s huismerk goed aangeschreven. Op de site van Amazon staat vaak vermeld wat de specificaties van een kabel zijn. Soms ook weer niet. Als ik niet weet wat de specs zijn, dan koop ik geen kabel. Bij mijn favoriete consumententest-site Wirecutter staan USB-C-kabeltests met hun favoriete merken en kabels.

Dus, als je niet meer uit jouw USB-C-kabelchaos komt, begin dan met wat nieuwe kabels. Koop ze bij een betrouwbare leverancier, koop ze van een betrouwbaar merk. Label die nieuwe kabels met de specificaties zodat je precies weet wat voor kabel je gebruikt om op te laden of waarmee je grootste snelheid haalt om je data rond te pompen.

Maak labels voor je eigen kabels, zodat je ze uit elkaar kunt houden.

2 gedachten over “Wijs uit de USB-C-kabelchaos”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.