Handige extraatjes in Windows 10: Kaarten

Windows 10 beschikt net als voorgaande versies van Windows weer over een arsenaal aan hulpmiddelen. Deels zijn het oude bekenden – al dan niet in een nieuw jasje – en deels volledig nieuwe programma’s. Tijd om eens in de Windows gereedschapskist te duiken! Handige extraatjes in Windows 10: Kaarten

Kaarten

Google heeft z’n kaartendienst, Apple heeft er een en natuurlijk Microsoft ook in de vorm van Here Maps (inderdaad: in handen van MS gekomen na de overname van Nokia). Minder bekend, maar daarom niet per definitie slechter, zeker niet! De kans is bovendien groot dat Microsoft’s kaarten dankzij Windows 10 een stuk bekender gaan worden, want standaard is voorzien in een kaartenapp. Wederom bereikbaar via het menu Start, onder Alle apps en dan Kaarten. De eerste keer dat je deze app start word je om toegang tot je locatie gevraagd; wat ons betreft geen probleem en dus klikken we op Ja. In- en uitzoomen op een locatie is een kwestie van aan het muiswiel draaien. Zoals je zult ontdekken zijn er op diverse locaties 3D-gebouwen beschikbaar – sommigen als contour, sommigen ‘ingevuld’ met detail, op de ene plek meer dan de andere. Om het perspectief van de kaart te veranderen en daarmee de gebouwen beter in zicht te brengen klik je op de knop bij (1). Terugkeren naar vogelperspectief doe je door op het naastgelegen knopje te klikken. Middels een klik op de kompasknop (2) zorg je voor een blik naar het noorden, met de knopjes die naast deze knop verschijnen kan de kaart in elke gewenste richting gedraaid worden.

De kaarten van Microsoft doen niet onder voor welke andere kaartendienst dan ook!
De kaarten van Microsoft doen niet onder voor welke andere kaartendienst dan ook!


Er is ook een serie steden en locaties die extra de moeite waard zijn om in 3D te bekijken, een lijst vind je door op de menuknop (1) te klikken gevolgd door een klik op 3D-steden. Kies vervolgens een stad van je gading (2).

Op weg naar een virtuele stedentrip.
Op weg naar een virtuele stedentrip.

Door de – inmiddels naar satellietweergave overgeschakelde – ‘kaart’ met de muis beet te pakken kun je prachtige steden en wereldwonderen in 3D vanuit je luie stoel bekijken. In- en uitzoomen levert vaak verrassende details op, zonder meer leuk voor als je even niks te doen hebt! Overigens worden ook andere landschapselementen – denk aan bergen en dalen – in drie dimensies getoond, mits voor satellietweergave is gekozen. Schakelen tussen kaart- en satellietweergave doe je met de knop bestaande uit drie ‘vellen papier’ boven elkaar. Ook kun je hier kiezen voor wel of geen weergave van live verkeersinformatie.

Een bezoek aan Barcelona is altijd leuk, zeker zonder dikke rijen toeristen voor elke attractie.
Een bezoek aan Barcelona is altijd leuk, zeker zonder dikke rijen toeristen voor elke attractie.
Bergen in 3D: ook leuk. We hadden dan wel liefst gezien dat de weergave nog wat verder te kantelen was, maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld Google Maps kent de Microsoft kaarten-app een maximale (of minimale, zo je wilt) kijkhoek.
Bergen in 3D: ook leuk. We hadden dan wel liefst gezien dat de weergave nog wat verder te kantelen was, maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld Google Maps kent de Microsoft kaarten-app een maximale (of minimale, zo je wilt) kijkhoek.

Die verkeersinfo is er niet voor niets, want Kaarten kan ook fungeren als een uitgebreide routeplanner. Wellicht op een laptop wat minder handig (tenzij je in een vrachtwagen onderweg bent en plek zat hebt voor een groot scherm), dus daar gaan we nu niet al te diep op in. De navigatiemodule bereik je na een klik op de knop bij (1). Om onderweg (dure) verrassingen veroorzaakt door mobiel dataverkeer te voorkomen kun je kaarten ook downloaden en daarmee beschikbaar maken voor offline-gebruik. Klik daarvoor op de instellingen-knop (2) en dan op Kaarten downloaden of bijwerken. Klik in het nieuw geopende venster op de + voor Download kaarten, kies een regio (bijvoorbeeld Europa) en dan een land waarvan je de kaart wilt downloaden. Het gaat vaak om forse bestanden van enkele tientallen tot honderden MB’s, dus download bij voorkeur alleen via je thuisnetwerk of een hotspot. Let op: om de download(s) te starten moet de app Kaarten gesloten worden!

Navigeren is geen probleem, ook al omdat kaarten voor offline-gebruik zijn te downloaden.
Navigeren is geen probleem, ook al omdat kaarten voor offline-gebruik zijn te downloaden.

Ook dingen weg

Hoewel Windows 10 over veel nieuwe en verbeterde functies beschikt is er ook één grote opvallende afwezige: Media Center. Dit onderdeel – ooit bedoeld voor ‘Media pc’s’ die aan de huiskamer-tv gekoppeld zijn wordt volgens Microsoft nog nauwelijks gebruikt en daarom is de stekker eruit getrokken. Als je een fervent gebruiker van Media Center bent – ook onderweg op de laptop is het best een handig pakket – zul je ontdekken dat samen met het verdwijnen van Media Center ook de mogelijkheid tot het afspelen van dvd’s is verdwenen. Oorspronkelijke bezitters van Media Center krijgen waarschijnlijk wel nog een kleine pleister op de wonde in de vorm van een app waarmee de schijfjes alsnog afgespeeld kunnen worden. En anders is er altijd nog de App Store en natuurlijk VLC media player, de álleskunner voor het afspelen van multimedia inclusief dvd’s. Dit programma kost niets en is te downloaden vanaf http://www.videolan.org/vlc/. Download ook echt alleen vanaf hier, want dit immens populaire spelertje wordt nogal eens gekaapt door kwaadwillenden en zonder blikken of blozen te koop aangeboden, al dan niet voorzien van wat ‘extraatjes’ in de vorm van ad- en spyware. VLC is echt gratis! Na installeren kun je een geplaatste dvd eventueel automatisch laten starten, kies VLC als je gevraagd wordt wat te doen met de dvd. Of klik in het menu Media op Schijf openen, kies het station met de dvd en klik op Afspelen.

Dankzij VLC media player kan iedereen zonder extra kosten toch dvd’s (en vele andere audiovisuele bestandsformaten) bekijken in Windows 10.
Dankzij VLC media player kan iedereen zonder extra kosten toch dvd’s (en vele andere audiovisuele bestandsformaten) bekijken in Windows 10.

In deze blogpost las je alles over Windows 10: . Er zijn nog meer ingebouwde extra’s in Windows 10.  In deel 2 van van deze korte serie lees je over Skype, Alarmklok, Wereldklok, Stopwatch en Plaknotities. In deel 1 over de mogelijkheden van Microsoft met Agenda en Mail.

Op dit blog vind je veel meer informatie over Windows 10. Er is een speciale pagina met Tips en Trucs en een pagina over Updates en Upgrades van Windows 10.

Bij Van Duuren Media zijn er ook veel boeken over Windows 10 die je snel veel wijzer kunnen maken. Voor Senioren is er bijvoorbeeld Windows 10 voor Senioren. Wil je de diepte in dan is er bijvoorbeeld Het Expert Handboek Windows 10.

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.