Windows 10 in vakantietijd, even opletten (bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Aruba_Palm_Beach.JPG)

Windows 10 in vakantietijd

Je gaat op vakantie en laat je Windows 10 pc lekker thuis? Prima natuurlijk! Maar misschien is het wel praktisch om wat voorzorgsmaatregelen te treffen.

Windows 10 heeft nog meer behoefte aan online contact dan eerdere Windowsversies. Dagelijks wordt bijvoorbeeld een Telemetrie-rapport naar Microsoft verstuurd. Maar ook apps worden regelmatig van updates voorzien. En dan zijn er natuurlijk nog voldoende andere programma’s die óók dingen online te regelen hebben. Als je computer een paar dagen uit is geweest, zie je dan ook heel veel activiteit van je harde schijf na het inloggen bij Windows. En als de ‘uit-tijd’ nog langer is geweest kan het soms heel lang duren tot de schijf tot rust komt. Vervelend is ook dat door het door elkaar heen lopen van heel veel verschillende (veelal update) processen ook dingen mis kunnen gaan. Vaak lossen die problemen zich na een herstart van het systeem én het installeren van alle updates vanzelf op, maar soms ook niet. Het is dus niet onverstandig om de computer tijdens een wat langere afwezigheid door iemand die je volledig vertrouwt zo af en toe eens een uurtje aan te laten zetten. Het voorkomt een enorme berg aan zaken die allemaal ineens wat te doen hebben tijdens een start na langere afwezigheid.

Te veel opstarttaken

Vroeger als je op vakantie ging, bewaterden de buren de planten en werden eventueel aanwezige vissen door hen gevoerd. Tegenwoordig komt daar mogelijk een modernere taak bij: het tevreden houden van je pc. Als je drie weken niet thuis bent en de pc is ook drie weken uit, dan loop je wellicht zomaar wat grote Windows updates mis. Omdat controleren op updates direct na het inloggen bij Windows begint, levert dat een verschrikkelijk trage start op. Immers: Windows moet eerst controleren welke updates al aanwezig zijn op je systeem. Dan moeten ontbrekende exemplaren gedownload worden (en soms zijn update-pakketten tot een Gigabyte groot). Daarna moet alles uitgepakt en voorbereid worden. Kan zomaar een half uur of meer kosten. En soms nog langer als er ook allerlei andere programma’s en apps updateprocessen starten.

Digitale oppas

Het is niet onverstandig om iemand die je volledig vertrouwt te vragen je computer tenminste één keer per week eens een uurtje aan te zetten. Microsoft rolt meestal op dinsdagavonden updates uit, dus de woensdag is wat dat betreft geen gekke keuze. Het zorgt dat je systeem bij de tijd blijft en je bij terugkomst niet op een het eerste uur niet vooruit te branden systeem wordt getrakteerd. Ook fouten waarbij Windows 10 systeembestanden niet weggeschreven of geopend kunnen worden vanwege extreme harddisk-activiteit worden zo voorkomen. Uiteraard is het wel zaak om duidelijke afspraken met de ‘verzorger’ te maken. Of regel eventueel een aparte gebruikersaccount voor die persoon. Dan hoef je niet bang te zijn voor je privacy-gevoelige spullen, maar blijft je computer wel netjes bij de tijd.

Mee op vakantie?

In het geval van een laptop kan je je systeem natuurlijk ook meenemen op vakantie. Zorg in dat geval ook dat de notebook voldoende ‘online tijd’ krijgt om onder andere telemetrie, updates en meer af te handelen. Als je in Nederland blijft is het ’t overwegen waard om voor vertrek een grotere mobiele databundel aan te schaffen. Soms kan je je abonnement voor één maand naar een uitgebreidere versie met grotere databundel opwaarderen. In dat geval niet vergeten bij thuiskomst het abonnement weer te downgraden. Voordeel van je eigen internet-hotspot (via je smartphone geleverd) is natuurlijk veiligheid, maar ook is een 4G-verbinding vaak een heel stuk sneller dan de hotspot in hotel of camping. Je kunt tegenwoordig ook over de grens roamen zonder extra kosten. Maar in veel landen wordt de snelheid van de verbinding voor gastgebruikers geknepen. Beter is het om dan eens te kijken of er niet ergens een lokale prepay-databundel verkrijgbaar is van een Gigabyte of 5…10. Daarmee kom je meestal de vakantie wel door, inclusief Windows updates.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij      Van Duuren Media.
Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.