WordPress: Een e-commerceplug-in selecteren (2)

wordpress-boekenElke maand besteden we speciale aandacht aan een boek uit het fonds van Van Duuren Media. Deze maand gaat het om twee boeken rond het thema WordPress. De boeken van de maand februari zijn twee boeken uit de CMS Development Library: WordPress-thema’s bouwen en Een webwinkel met WordPress van auteur Dirkjan van Ittersum. We geven deze maand wat voorproefjes uit deze boeken. Dit is het tweede deel van hoofdstuk 2 van Een webwinkel met WordPress over het kiezen van een e-commerceplug-in om je webwinkel mee op te zetten. Het eerste deel van dit hoofdstuk vind je HIER.

Deze twee boeken worden tot 1 augustus 2016 door de uitgever voor een speciale bundelprijs aangeboden: van €48,90 voor €29,95!  De bestelpagina vind je HIER. (H.F.)

Overige e-commerce plug-ins

Naast WooCommerce zijn er nog meer plug-ins voor WordPress waarmee u een webshop kunt bouwen. Wij hebben in de vorige blogpost uitgelegd wat de voordelen zijn van WooCommerce. Toch is het goed om de alternatieven in het oog te houden. Daarom een kort overzicht van mogelijke alternatieven.

WP eCommerce
Bijna net zo uitgebreid als WooCommerce, maar er zijn minder uitbreidingen beschikbaar.
Bijna net zo uitgebreid als WooCommerce, maar er zijn minder uitbreidingen beschikbaar.

De mogelijkheden van deze plug-in komen in de buurt van WooCommerce. Met WP eCommerce kunt u op vrij eenvoudige wijze een webshop maken. Het systeem is uit te breiden via extensies, al zijn die meestal wel betaald. De mogelijkheden van WP eCommerce zijn iets beperkter dan die van WooCommerce, zeker als we daarbij de beschikbaarheid van plug-ins in ogenschouw nemen. Toch is het ruim voldoende voor de meeste webwinkels. De support via het forum valt tegen. Daarom heeft deze plug-in een vrij lage waardering van gebruikers. Er wordt veel geklaagd over bugs en trage reacties, al zijn er ook enthousiaste aanhangers van het systeem. Tegen betaling is er extra snelle support beschikbaar. Daarop zijn de reacties wel positief.

iThemes Exchange
***fig02_12 Eenvoud is het devies bij iThemes Exchange. Er zijn wat minder mogelijkheden dan bij WooCommerce.
***fig02_12 Eenvoud is het devies bij iThemes Exchange. Er zijn wat minder mogelijkheden dan bij WooCommerce.

Dit is een vrij nieuwe plug-in. Het systeem wordt ontwikkeld door iThemes, van origine themabouwers. Hetzelfde bedrijf levert ook het populaire back-upsysteem BackupBuddy. iThemes Exchange is wat eenvoudiger dan WooCommerce. Dat komt het gebruiksgemak ten goede, maar de mogelijkheden zijn daardoor ook beperkter. Er is bijvoorbeeld wel de gratis add-on Eenvoudige verzending, maar daarmee kunt u geen ingewikkelde verzendopties instellen (bijvoorbeeld per land of per koerier). Tegen betaling is het Exchange Pro Pack verkrijgbaar. Dat kost 197 dollar per jaar. U krijgt dan geavanceerde mogelijkheden zoals een betaalde ledenwebsite, productvariaties (bijvoorbeeld een T-shirt in diverse kleuren) en extra mogelijkheden voor verzendkosten.

Jigoshop
Jigoshop en WooCommerce lijken nog altijd veel op elkaar, al zijn er inmiddels meer plug-ins voor WooCommerce.
Jigoshop en WooCommerce lijken nog altijd veel op elkaar, al zijn er inmiddels meer plug-ins voor WooCommerce.

Wie Jigoshop installeert, zal snel gelijkenissen zien met WooCommerce. Dat is geen toeval. De plug-in WooCommerce is een afgeleide van het al langer bestaande Jigoshop. In 2011 hebben enkele ontwikkelaars besloten een eigen koers te gaan varen onder de hoede van themaontwikkelaar WooThemes. Ze hebben de code van Jigoshop gekopieerd en zijn verder gegaan onder de naam WooCommerce. Dit heet in vaktermen een fork en is legaal bij opensourcesoftware. Hoewel Jigoshop nog altijd actief wordt ontwikkeld, heeft WooCommerce een duidelijke voorsprong genomen. Doordat WooCommerce veel meer wordt gebruikt, zijn er ook meer plug-ins voor beschikbaar. Al is Jigoshop een prima systeem, toch zullen daarom veel webshops de voorkeur geven aan WooCommerce. Als er een gewenste plug-in of functie slechts beschikbaar is voor Jigoshop, kunt u overwegen dit systeem te gebruiken. Anders is WooCommerce vermoedelijk de veilige(r) keuze.

MarketPress
Vooral wie een netwerk van webwinkels wil opzetten, kan MarketPress overwegen. De andere mogelijkheden blijven achter bij WooCommerce.
Vooral wie een netwerk van webwinkels wil opzetten, kan MarketPress overwegen. De andere mogelijkheden blijven achter bij WooCommerce.

Deze complete plug-in tovert WordPress om in een webwinkel. Bijzonder is dat de plug-in multisite ondersteunt. Dat betekent dat u diverse webwinkels kunt aansturen vanuit één installatie. Handig voor wie een netwerk van internetshops wil opzetten. Het is zelfs mogelijk om een site vergelijkbaar met Etsy te maken. Op die site zijn talloze verkopers actief. Iedere keer dat iemand een verkoop genereert, incasseert Etsy een percentage. Deze optie kan ook worden gekozen in MarketPress met een WordPress multisite-installatie.

Tegen betaling is de pro-versie beschikbaar, vanaf negentien dollar per maand. U krijgt dan onder meer Google Analytics eCommerce tracking, berekening van verzendkosten (onder andere UPS, USPS, FedEx) en ondersteuning voor diverse betaalmethoden. Daar behoort ook iDEAL toe, al verkeert dat nog wel in betafase. De mogelijkheden van MarketPress zijn een stuk beperkter dan die van WooCommerce, vooral omdat er plug-ins ontbreken. Daardoor kunt u bijvoorbeeld geen productbesprekingen toevoegen, abonnementen verkopen of MailChimp integreren.

Easy Digital Downloads
Als u alleen maar downloads wilt gaan verkopen in uw webshop, is Easy Digital Downloads een optie.
Als u alleen maar downloads wilt gaan verkopen in uw webshop, is Easy Digital Downloads een optie.

Deze plug-in is populair bij webwinkels die geen fysieke producten verkopen, maar alleen downloads. Denk aan webshops waarin e-books, software, luisterboeken, video’s of afbeeldingen te koop zijn. Wie daaraan genoeg heeft, doet er goed aan deze plug-ins eens te bekijken. Wanneer u toch kiest voor WooCommerce, krijgt u alle code die nodig is voor de verkoop van fysieke producten er toch bij. Dat maakt het inregelen van uw site nodeloos ingewikkeld. Ook kan de site trager worden dan nodig is door alle extra code.

Natuurlijk kan WooCommerce prima worden gebruikt voor digitale downloads, maar de plug-in is daar niet speciaal voor ontwikkeld.

eShop
Met deze plug-in verkoopt u op eenvoudige wijze producten en downloads.
Met deze plug-in verkoopt u op eenvoudige wijze producten en downloads.

Met deze plug-in hebt u binnen de kortste keren een werkende webshop. Er wordt gebruikgemaakt van pagina’s of berichten. Er komt dus geen contenttype bij, zoals Producten in WooCommerce . Met eShop kunt u zowel fysieke producten als downloads verkopen. Er zijn verschillende manieren om verzendkosten te berekenen en een eenvoudige beheermogelijkheid van voorraden. De plug-in kan worden gebruikt met multisite. Er is wel de mogelijkheid om iDEAL in te regelen, maar deze betaalmethode wordt niet meer ondersteund. Gebruikers klagen over gebrek aan support.

Shopp
Deze redelijk complete plug-in legt het toch af tegen WooCommerce, vooral omdat er voor WooCommerce veel uitbreidingen beschikbaar zijn.
Deze redelijk complete plug-in legt het toch af tegen WooCommerce, vooral omdat er voor WooCommerce veel uitbreidingen beschikbaar zijn.

Een redelijk complete plug-in voor een webwinkel. De mogelijkheden zijn wel beperkter dan die van WooCommerce, zelfs als we kijken naar uitbreidingen die beschikbaar zijn voor Shopp. De supportforums zijn alleen toegankelijk wanneer u een supportabonnement hebt afgesloten. Voor één site kost dat 75 dollar per jaar. Voor meer sites bent u jaarlijks 299 dollar kwijt.

PayPal
Soms is een eenvoudige oplossing de beste. Met de plug-in Easy PayPal Buy Now Button voegt u PayPal-koopknoppen toe aan uw site.
Soms is een eenvoudige oplossing de beste. Met de plug-in Easy PayPal Buy Now Button voegt u PayPal-koopknoppen toe aan uw site.

De eenvoudigste manier om uw website om te toveren tot internetwinkel is het toevoegen van PayPal-koopknoppen aan uw bestaande site. Weliswaar mist u dan veel mogelijkheden die plug-ins als WooCommerce wel bieden, maar als uw wensen beperkt zijn, is dit een zeer eenvoudig te realiseren oplossing. U kunt voor ieder product een pagina aanmaken met productbeschrijving, foto’s en een betaalknop. Via PayPal kunnen klanten betalen met hun PayPal-account, maar ook met hun creditcard (zonder dat ze een account hoeven aan te maken). Een makkelijk te gebruiken plug-in hiervoor is Easy PayPal Buy Now Button van ontwikkelaar Scott Paterson.

Wilt u digitale producten verkopen? Kijk dan eens naar Easy PayPal Digital Downloads van dezelfde ontwikkelaar. Overigens hebt u hier niet per se een plug-in voor nodig. U kunt ook inloggen bij PayPal en daar de HTML-code opvragen van een betaalknop voor uw site.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.