Elke maand besteden we speciale aandacht aan een boek uit het fonds van Van Duuren Media. Deze maand gaat het om twee boeken rond het thema WordPress. De boeken van de maand februari zijn twee boeken uit de CMS Development Library: WordPress-thema’s bouwen en Een webwinkel met WordPress van auteur Dirkjan van Ittersum. We geven deze maand wat voorproefjes uit deze boeken. Dit is het eerste deel van hoofdstuk 2 van Een webwinkel met WordPress over het kiezen van een e-commerceplug-in om je webwinkel mee op te zetten.
Deze twee boeken worden tot 1 augustus 2016 door de uitgever voor een speciale bundelprijs aangeboden: van €48,90 voor €29,95! De bestelpagina vind je HIER. (H.F.)
Om van uw WordPress-site een webwinkel te maken hebt u een plug-in nodig. Er zijn diverse plug-ins beschikbaar, waarbij er forse verschillen zijn. De ene is meer geschikt voor het verkopen van downloads, de andere meer voor fysieke producten. In dit hoofdstuk bespreken we een aantal opties. Daarbij ook onze favoriet: WooCommerce. Deze plug-in is allround inzetbaar en daarom zullen we hem de rest van het boek verder bespreken.
Plug-in noodzakelijk
Standaard is er veel mogelijk met WordPress, maar het verkopen van spullen hoort er niet bij. Om uw WordPress-site te voorzien van een webwinkel hebt u een plug-in nodig. Er zijn veel e-commerce plug-ins beschikbaar. In dit hoofdstuk lopen we een aantal bekende exemplaren langs.
De meeste plug-ins kiezen voor hetzelfde model. De basis is gratis en als u meer wilt, kunt u tegen betaling uitbreidingen downloaden. In sommige gevallen is de basis al dermate compleet dat u niet snel hoeft uit te wijken naar betaalde uitbreidingen.
De tabellen tonen verschillende plug-ins om WordPress uit te breiden met een webwinkel:
WooCommerce
Veruit de populairste e-commerce plug-in is WooCommerce. De website BuiltWith (www.builtwith.com) brengt in kaart welke technologieën websites gebruiken. Het blijkt dat WooCommerce de populairste e-commercetool is. Wereldwijd gebruiken meer dan 650 duizend websites de plug-in. Daarmee is WooCommerce zelfs populairder dan Magento, een bekend zelfstandig werkend e-commercesysteem. Volgens BuiltWith zijn er wereldwijd 230 duizend Magento-sites.
Als we ons beperken tot de grotere websites, dan blijkt Magento nog wel populairder. Onder de tienduizend grootste e-commercesites wordt Magento het meest gebruikt, al zit er een duidelijk stijgende lijn in het gebruik van WooCommerce.

Wat biedt WooCommerce? Hier komen we op het sterkste punt. ‘Veel’ is het korte antwoord. Wie WooCommerce installeert, heeft in één klap een complete webshop met zaken als:
- verkoop van fysieke producten en downloads;
- afrekenen via PayPal;
- via uitbreidingen afrekenen met onder meer creditcard en iDeal;
- het bijhouden van de voorraad;
- kortingsacties via couponcodes;
- en verzendkosten berekenen op basis van gewicht of land.
Er zijn talloze uitbreidingen beschikbaar.
Deze mogelijkheden zijn over het algemeen gratis. Omdat WooCommerce zo’n populair systeem is, zijn er veel ontwikkelaars actief. Zij maken plug-ins met nuttige uitbreidingen. Ook daarvoor hoeft u in veel gevallen niet te betalen, maar af en toe vragen ontwikkelaars wel een bedrag. Gelukkig zijn de prijzen meestal schappelijk.
Nog even de voordelen van WooCommerce op een rij:
- Het systeem is in de basis gratis.
- Het is bijzonder uitgebreid.
- Er werkt een actieve gemeenschap aan mee.
- Er zijn veel (betaalbare) plug-ins voor.
Deze pluspunten maken WooCommerce op dit moment de beste keuze voor een webshop, zeker voor wie uitgaat van WordPress. We gaan hier wel uit van een kleinere webwinkel en niet van een shop met de ambitie binnen een jaar groter te zijn dan Bol.com. Voor dergelijke omvangrijke shops zijn andere systemen beschikbaar, die beter zijn toegesneden op de grote toeloop van klanten.
Toch zal WooCommerce zeker zijn mannetje staan, mocht uw shop erg populair worden. Er zijn enkele voorbeelden van grote WooCommerce-sites. Muziekwinkel Soul Brother Records (www.soulbrother.com) heeft maar liefst twintigduizend producten in de database staan. Het bekende Britse tijdschrift The Spectator (www.spectator.co.uk) heeft een WooCommerce-winkel met maandelijks 2,5 miljoen pageviews. Ongetwijfeld maken dergelijke sites gebruik van gespecialiseerde WordPress-hosting, maar er zijn dus doorgroeimogelijkheden.
Geschiedenis WooCommerce
WooCommerce is een relatief jonge plug-in, die in 2011 werd geïntroduceerd door het bedrijf WooThemes. Maar de software was niet nieuw. De ontwikkelaars gebruikten Jigoshop als basis. Dat is een opensource plug-in om een webwinkel mee op te zetten. Sterker nog, twee belangrijke ontwikkelaars achter WooCommerce werkten eerder lange tijd mee aan het ontwikkelen van Jigoshop. Het gaat om Mike Jolley en James Koster. Zij werden door WooThemes ingehuurd om WooCommerce te ontwikkelen, nadat vergeefs was geprobeerd om Jigoshop te kopen. Aangezien dat opensource is, kon het zonder auteursrechtelijke problemen als basis voor WooCommerce worden gebruikt. Ook die plug-in is op zijn beurt opensource.
Inmiddels is WooCommerce samen met WooThemes gekocht door Automattic, het bedrijf dat WordPress.com runt en de belangrijkste ontwikkelaar is van de WordPress-software.
Ter inspiratie
Hierna staan enkele Nederlandse websites die WooCommerce gebruiken voor hun internetverkopen.








Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.