workflow voor foto’s in Photoshop

Workflow voor foto’s in Photoshop

Classroom in a Book: Photoshop 2022Het gebruiken van een professionele workflow voor foto’s in Photoshop voorkomt ook thuis tranen. Kwijtraken van kostbare plaatjes is dan nagenoeg onmogelijk. Onderstaande tips zijn afkomstig uit Classroom in a Book: Photoshop 2022.

Onder het motto ‘Goede gewoonten maken het verschil’.

workflow voor foto’s in PhotoshopJay Graham is al meer dan 25 jaar fotograaf. Hij begon zijn carrière met het ontwerpen en bouwen van woningen. Tegenwoordig heeft Graham klanten in de reclame-, bouw-, uitgeef- en reisbranche
Zie Grahams portfolio op de website jaygraham.com

Een verstandige workflow en goede werkgewoonten dragen beslist bij aan uw enthousiasme voor digitale fotografie en het maken van prachtige foto’s, en behoedt u voor slapeloze nachten door het verliezen van werk waar u geen back-up van hebt gemaakt. Hier volgt een korte beschrijving van een eenvoudige workflow voor digitale fotografie van een professioneel fotograaf met meer dan 25 jaar ervaring. Om het maximale uit uw foto’s te halen, biedt Graham richtlijnen voor het instellen van de camera, het opzetten van een kleurenworkflow, het kiezen van bestandsindelingen, het ordenen en beheren van afbeeldingen en het presenteren van uw werk.

workflow voor foto’s in Photoshop
Graham gebruikt Adobe Lightroom® Classic voor het ordenen van duizenden foto’s

‘Het grootste probleem is vaak het kwijtraken van foto’s’, aldus Graham. ‘Waar is de foto, hoe ziet hij eruit? De naamgeving is dan ook erg belangrijk.’

Begin goed door cameravoorkeuren in te stellen

Als uw camera de mogelijkheid biedt, fotografeer dan in de RAW-bestandsindeling. Deze legt alle beeldgegevens vast die u nodig hebt. Met één RAW-foto kunt u zonder kwaliteitsverlies van daglicht naar kunstlicht gaan bij reproductie. Ligt het bij een project meer voor de hand om JPEG-foto’s te maken, gebruik dan weinig compressie en een hoge resolutie.

Werk met de beste beeldgegevens

Leg alle gegevens vast bij de opname, bij een lage compressie en een hoge resolutie. Achteraf valt dat niet meer goed te maken.

Orden uw bestanden

Geef uw foto’s een naam wanneer u ze in Lightroom importeert. ‘Als u de naamgeving aan de camera overlaat, krijgt u uiteindelijk meerdere bestanden met dezelfde naam’, aldus Graham. Gebruik Adobe Lightroom Classic 2022 om foto’s die u wilt bewaren andere namen te geven, te ordenen, te labelen en van metagegevens te voorzien. Verwijder de rest.

Graham gebruikt de datum (en soms een onderwerp) bij het benoemen van zijn foto’s. Een reeks foto’s die op 18 oktober 2017 op het strand van Stinson is genomen, zou hij in de map 20171018_Stinson plaatsen. In die map geeft hij de foto’s een oplopend nummer. De eerste foto zou bijvoorbeeld 171018_stinson_01 heten. Dat levert een unieke bestandsnaam op voor elke afbeelding. Op die manier zijn de foto’s heel gemakkelijk terug te vinden op de harde schijf. Houd de naamgevingsconventies van Windows aan zodat bestandsnamen ook bruikbaar zijn op andere besturingssystemen dan macOS (maximaal 32 tekens; alleen getallen, letters, underscores en verbindingsstreepjes).

Zet RAW-foto’s om in DNG

Het is misschien verstandig om al uw RAW-foto’s om te zetten naar de bestandsindeling DNG. In tegenstelling tot de RAW-indelingen van veel camera’s zijn de specificaties van deze opensourceindeling vrijelijk beschikbaar zodat softwareontwikkelaars en fabrikanten deze gemakkelijker kunnen ondersteunen.

Houd een masterfoto achter de hand

Sla uw masterfoto op in de bestandsindeling PSD, TIFF of DNG, en niet in JPEG. Elke keer dat u een JPEG opnieuw bewerkt en opslaat, gaat de beeldkwaliteit achteruit doordat er opnieuw wordt gecomprimeerd.

Toon foto’s aan klanten en vrienden

Kies het geschikte kleurprofiel bij het voorbereiden van uw werk voor afdrukken of weergave op een beeldscherm. Zet de afbeelding om naar dat profiel in plaats van het profiel toe te wijzen. sRGB is over het algemeen de beste keuze voor elektronische weergave en voor de meeste online afdrukcentrales. Adobe 1998 en Colormatch zijn de beste profielen voor RGB-afbeeldingen bestemd voor traditioneel drukwerk, zoals brochures. Adobe 1998 of ProPhoto RGB zijn het geschiktst voor afdrukken met inkjetprinters. Gebruik 72 dpi voor elektronische weergave en 180 dpi of hoger voor afdrukken.

Maak een back-up van uw afbeeldingen

U hebt veel tijd aan uw afbeeldingen besteed, dus raak ze niet kwijt. Om uw foto’s te beschermen tegen allerlei potentiële gevaren, kunt u het beste back-ups maken op verschillende opslagmedia (zoals externe harde schijven of in de cloud) en die instellen om automatisch back-ups te maken. ‘De vraag is niet of uw harde schijf de geest geeft, maar wanneer’, parafraseert Graham een bekend gezegde.

Overigens: de foto bovenaan dit artikel is deels opgebouwd uit dit exemplaar van Alan Levine, gratis beschikbaar via pxhere.com. Een van de bronnen voor rechtenvrije foto’s; een onderwerp waar we hier al eens over schreven!

Er zijn op ons blog nog veel meer artikelen rondom Photoshop te vinden, lees ze eens door. Misschien leert u er weer eens een handige truc bij!

Classroom in a Book: Photoshop 2022 (Nederlandse versie)

Classroom in a Book: Photoshop 2022Classroom in a Book: Photoshop 2022 (Nederlandse versie) is de snelste, makkelijkste en meest uitgebreide manier om Adobe Photoshop te leren!

Leer hoe u digitale beelden corrigeert en verbetert. Verwijder naadloos achtergronden en repareer afbeeldingen met inhoudsgevoelige gereedschappen. Ontdek geavanceerde filters die middels machine learning en cloudverwerking afbeeldingen verfraaien. Selecteer onderwerpen met complexe omtrekken, zoals haar, snel en precies. Ontwerp samengestelde afbeeldingen, bijvoorbeeld met luchtvervanging. Creëer geavanceerde typografie. Bewerk video, inclusief overgangen en bewegingseffecten. Automatiseer taken met handelingen. Sla op als Photoshop-clouddocument voor eenvoudige bewerking op desktop en mobiele apparaten. Exporteer uw werk voor het web, mobiele apparatuur en drukwerk.

Dit officiële handboek bevat 15 lessen met talloze tips en technieken waarmee u Photoshop beter leert beheersen. U kunt het boek van begin tot eind lezen, of de lessen volgen die u interessant vindt.

Classroom in a Book® is de populairste serie van hands-on trainingsboeken voor Adobesoftware. Het biedt wat geen enkel ander boek of trainingsprogramma doet: een officiële training van Adobe, ontwikkeld met hulp van Adobe-productexperts.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.