Adobe Illustrator en Bitmap Fonts. Deel 1

In 1984, toen de Apple Macintosh werd geïntroduceerd kregen ontwerpers voor het eerst de mogelijkheid om zelf hun teksten en koppen te zetten.
De eerste schaalbare Adobe PostScript® fonts waren onderdeel van de Apple LaserWriter. Om ze te kunnen gebruiken moest je bitmap-versies van deze fonts installeren met de Font/DA Mover. Deze beeldschermfonts waren handmatig geoptimaliseerd voor een aantal corpsgroottes. Koos je een ander corps dan je geïnstalleerd had, dan waren lelijk vervormde bitmaps het resultaat. Afdrukken op een PostScript printer was de enige manier om te zien hoe je tekst gedrukt zou worden. Dat veranderde in 1989 toen ATM® (Adobe Type Manager) op de markt kwam en fonts in hun ware gedaante op elke grootte op het beeldscherm getoond konden worden.
02_MacPlusTypeDit artikel beschrijft hoe je dat retro-gevoel kunt oproepen in Adobe Illustrator en hoe je van elk lettertype een bitmap-font kunt maken.

Van Vector naar Bitmap

Het is erg gemakkelijk om een pixel-effect te geven aan fonts en vector-objecten.
Ik heb een RGB-document gemaakt, maar het werkt ook in een CMYK-document. Kies een font en type wat tekst (vette tekst geeft over het algemeen een beter resultaat).
Hier zie je Myriad Pro Bold 96 pt:
03_Pixels


Selecteer de tekst met de Selectie pijl.
VormgevingOpen het panel Vormgeving (Appearance Panel) en voeg een nieuw effect toe: Rasteren (Rasterize).
Kies als Kleurmodel: Bitmap. Wanneer je een ander kleurmodel kiest in de CC2015-versie, dan ziet het resultaat er nogal vaag uit, Cmd- of Ctrl-E schakelt tussen de GPU- en CPU-voorvertoning en geeft een scherpere voorvertoning.
Selecteer bij Resolutie: Anders en kies een lage resolutie bijvoorbeeld 10 pixels per inch (ppi).
Voeg geen ruimte toe rondom het object, dus zet dit op 0 px.
Rasteren
Je tekst ziet er nu uit als een bitmap, gepixeld, maar doordat het een effect is blijft het bewerkbare tekst. Je kunt het lettertype veranderen, de corpsgrootte aanpassen en de ppi aanpassen in het panel Vormgeving.

00Pixelsanimatie

Er is geen Preview-optie in het Rasteren-effect, dus je moet het waarschijnlijk een aantal keren openen, aanpassen en sluiten via het panel Vormgeving.

Je hoeft dit effect niet te beperken tot tekst, je kunt het ook op andere Illustrator-objecten toepassen.
05_VectorBitmaps
Wanneer je meerdere effecten wilt toepassen, of een lijn om de bitmap wilt aanbrengen dan worden die ook meestal gerasterd. Om dit te voorkomen moet je van de bitmap weer een vector-object maken en daar de effecten op toepassen.

Kies Object > Vormgeving Uitbreiden (Expand Appearance) en je krijgt een afbeelding die je om kunt zetten naar vectoren.
Via Afbeeldingen overtrekken krijg je interessante maar niet helemaal exacte resultaten. Dat komt natuurlijk omdat er een afbeelding met een hele lage resolutie wordt overgetrokken, de resolutie die we aangaven bij het Rasteren effect, 10 ppi.

00trace

Beter is het om de stap ervoor, Vormgeving Uitbreiden, niet toe te passen maar in plaats daarvan te kiezen voor Object > Rasteren.
Kies Resolutie > Hoog (300 PPI).

Wanneer deze afbeelding wordt overgetrokken is het resultaat veel beter. Kies bij de geavanceerde opties voor Wit Negeren.
Overtrekken

Kies: Uitbreiden en je hebt een bewerkbaar vector-object waar je lijnen, vullingen en schaduw effecten op kunt toepassen.

07_Vectorized

Of diepte geven met het 3D effect.
08_3D-effect-animatie

Voor een effect waarmee de individuele ‘pixels’ kunnen worden bewerkt dient een andere benadering gekozen te worden. Daarover meer in een volgende blogpost.

09_Preview

2 gedachten over “Adobe Illustrator en Bitmap Fonts. Deel 1”

  1. Geweldig om die oude bekende letters weer uitgebreid terug te zien. Het was dé manier om Laserwriters of Linotronics te verkopen. Resolutie en adreseerbaarheid waren destijds uiterst belangrijke items. Ik verheug me op het vervolg.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.