Afdrukken in iOS

Afdrukken in iOS

Afdrukken in iOS is makkelijk. Tenminste, als je printer Airprint ondersteunt. Is dat niet het geval, dan zou je de app Printer Pro van Readdle eens kunnen proberen.

iOS (en dus ook iPadOS) print moeiteloos naar printers die Airprint ondersteunen. Maar blijf vooral verder lezen als je een Airprint-printer hebt, want de app die we in het zonnetje zetten komt ook dan prima van pas. Heb je geen Airprint-printer, dan kun je overwegen om een NAS als Airprint-server in te zetten. Hoe dat precies moet lees je in het boek Werken met een NAS, alles over uw Synology NAS. Mocht je in het gelukkige bezit zijn van een netwerkprinter (die ook daadwerkelijk gekoppeld is aan je thuisnetwerk, bedraad of draadloos) maar zonder Airprint aan boord, dan is het zonder meer de moeite waard om de app Printer Pro van Readdle eens uit te proberen. Een algemeen recept kunnen we niet geven (want elke printer is nu eenmaal anders), maar zorg ten eerste dat je netwerkprinter een vast IP-adres krijgt, dat kan veelal via de webinterface van dat apparaat. Vervolgens start je Printer Pro en tik je op Add printer. Doorloop nu de wizard. Onderweg krijg je twee opties aangeboden: printen via PCL of printen via Postscript. Op onze testprinter leidde PCL helaas tot een zwarte pagina. Postscript leidde wel tot succes! Zo print je dus rechtstreeks – zonder Airprint – naar je printer. Afdrukken in iOS wordt daarmee veelzijdiger.

Printen maar!

Die printerwizard biedt je ook de optie om marges en dergelijke correct in te stellen middels een afgedrukte voorbeeldpagina. Het moet dan ook wel heel gek lopen als je geen perfect passende afdrukken krijgt. Wel geldt dat je mogelijk niet alle printers aan de praat gaat krijgen, kwestie van uitproberen. Lukt het, dan heb je een mooie manier gevonden om je printer ook met iOS te gebruiken. De afdrukkwaliteit is acceptabel. Wel zagen we dat onze printer in een lagere resolutie lijkt af te drukken. Wellicht is er hier of daar nog wat te tweaken. Maar het resultaat is hoe dan ook zeer bruik- en leesbaar!

Afdrukken in iOS
Hier zie je duidelijk dat de resolutie lager is dan de standaard 600 dpi die gangbaar is. Maar echt heel storend zal het in de meeste gevallen niet zijn.

Afdrukken via delen

Afdrukken via Printer Pro werkt simpel. Tik in bijvoorbeeld je browser of een andere app op de deelknop. Selecteer vervolgens de optie Print with Printer Pro en je ziet een dialoogvenster verschijnen. Tik hierin op Print en de afdruk rolt direct uit je printer. Of tik op More options, waarna het hoofdvenster van Printer Pro opent. Je kunt nu via de opties rechts je afdruk tweaken. Bijvoorbeeld het te printen paginabereik en de afdrukoriëntatie. Heel handig is de ‘meerdere pagina’s op één pagina’-optie. Kies uit diverse mogelijkheden via de knoppenbalk onder in het paneel. Dat bespaart een berg papier! Aardig detail: je kunt met Printer Pro ook PDF’s maken door als printer voor PDF Printer te kiezen. En ook dan werkt die ‘meerdere pagina’s op één’-optie. Zo bouw je een papiervriendelijk archief op met voor jou relevante informatie en artikelen.

Afdrukken in iOS
Ideaal: druk meerdere pagina’s op één A4’tje af

Printer Pro biedt verder de optie om bijvoorbeeld rechtstreeks vanaf de filmrol foto’s te printen. Ook zijn er mogelijkheden om mails en contacten af te drukken, maar daarvoor moet net wat meer werk verricht worden. Geen limitering van de app, maar van iOS. Wat ons betreft dan ook niet het meest interessante. Hoofdpunten zijn dat je met een beetje geluk je oude netwerkprinter zonder Airprint aan de gang krijgt. En die alleraardigste ‘multipagina’-optie, die dus ook op PDF’s toepasbaar is. Afdrukken in iOS: er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden!

iOS 14Meer weten over iOS? Lees dan het boek Ontdek iOS 14 voor iPhone en iPod van Henny Temmink. Leer alle ins en outs van uw (al dan niet nieuwe) iPhone. Heb je een andere versie van iOS? Daar zijn ook boeken voor: alle boeken van Van Duuren media over iOS vind je HIER.

Meer tips en trucs leren over iOS? Daar hebben we op dit blog DEZE speciale pagina voor!


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.