De kreet aptX heb je vast wel eens voorbij zien komen bij de specificaties van bijvoorbeeld een Bluetooth hoofdtelefoon. Maar wat is het?
Bluetooth is inmiddels uitgegroeid tot een volwassen methode om draadloos data over te dragen. Het meest bekend is de techniek van draadloze hoofdtelefoons en headsets. In eerste instantie was Bluetooth helemaal niet ontwikkeld voor de overdracht van goed klinkend geluid. Het hield wel zo ongeveer op bij de in je oor geduwde headsetjes die slechts telefoonkwaliteit reproduceerden. Logisch ook, want ze waren alleen bedoeld voor handsfree gesprekken. Met de komst van de smartphone ontstond ook de behoefte aan goed draadloos geluid. Uiteindelijk leidde dat tot het A2DP in combinatie met SBC, een compressietechniek voor geluid. Een enorme verbetering, maar nog altijd niet echt hifi te noemen.
aptX
aptX is een nieuwe compressiemethode die echt een heel stuk beter klinkt. Kenners horen het verschil tussen een bekabelde en een draadloze Bluetooth aptX-verbinding. Maar voor dagelijks gebruik is het een uitstekend alternatief voor onhandige kabelverbindingen tussen mobiel en draadloze koptelefoon. Er zijn verschillende versies van aptX en lang niet alles wordt over en weer (dus tussen mobiel en hoofdtelefoon) ondersteund. Er is zelfs een ‘losless’-variant die verliesvrije audio overdraagt. Alleen niet via Bluetooth, maar via Wi-fi. En daarmee is die techniek alleen geschikt voor bijvoorbeeld draadloze (multiroom) speakers. Voor Bluetooth is aptX HD interessant, dit belooft een nóg betere geluidskwaliteit.
Zinvol?
Alleen als zowel de zendende (bijvoorbeeld je smartphone) en ontvangende kant (de hoofdtelefoon of headset) allebei aptX ondersteunen komt aptX in actie. Als je hoofdtelefoon het wél ondersteunt, maar je smartphone niet, dan wordt een ouder protocol gebruikt, meestal A2DP/SBC. Hetzelfde geldt voor aptX HD, ondersteunt een van beide onderdelen bijvoorbeeld alleen aptX dan wordt de reguliere versie van het protocol ingezet. iPhones ondersteunen aptX in geen enkele vorm. Iets om rekening mee te houden als je een Bluetooth hoofdtelefoon koopt. Appelaars kunnen beter kiezen voor een Bluetooth AAC-compatibele hoofdtelefoon. Net als aptX levert ook AAC een goede geluidskwaliteit, maar nu wel in combinatie met je iPhone, iPad of iPod Touch.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.