Wat zou deze auto straks op de sloop nog te vertellen hebben...? (Bron afbeelding: https://commons.m.wikimedia.org/wiki/File:Car_crash_1.jpg)

Auto en privacy, opletten geblazen

Een auto is tegenwoordig een rijdende computer. En hoe moderner het vehikel, hoe meer er opgeslagen wordt.

Eigenlijk is dit bericht ontstaan na een artikel op Nu.nl. Daar ontdekten hackers in een wrak van een Tesla een berg aan privacygevoelige gegevens. Waaronder telefoonnummers en contactgegevens van de bestuurder, locatiegeschiedenis en zelfs een film van het eigenlijke ongeluk dat de wagen tot schroot reduceerde. Probleem is dat het niet alleen die Tesla betreft die dergelijke gegevens aan boord heeft. Veel auto’s – zelfs de simpeler modellen – beschikken tegenwoordig standaard over de mogelijkheid tot handsfree bellen. Kwestie van je smartphone via Bluetooth met de ‘auto’ koppelen en klaar. Je zult zien dat dan vrijwel altijd gevraagd wordt om je contactgegevens over te hevelen van foon naar auto. Handig, want zo kun je snel bellen en meer. Probleem is alleen dat na een ongeluk waarbij een auto total loss raakt, of zelfs bij iets simpelwegs als een verkoop bijna niemand meer denkt aan dat soort zaken.

Dataverzamelaar

Nadat de auto niet meer in jouw handen is en bij ofwel een sloper ofwel een nieuwe eigenaar is aanbeland, is het maar afwachten wat er met je verzamelde privégegevens gebeurt. Zelfs als onderdelen van een wrak los verkocht worden, loop je het risico dat een ander bij jouw gegevens kan die toevallig net in het ‘car entertainment system’ waren opgeslagen dat verkocht is. En entertainment is een zeer breed begrip tegenwoordig, want daar vallen ook zaken onder als navigatiegegevens en nog veel meer. Gekoppeld aan telefoonnummers en e-mailadressen kan dit zorgen voor vervelende situaties.

Wissen als het nog kan

Kortom: het is dus zaak al dit soort gegevens te wissen alvorens je je auto definitief uit handen geeft. Helaas is het lang niet altijd duidelijk hoe en of dat kan. De werkwijze verschilt ‘natuurlijk’ per merk en type auto. In sommige gevallen werkt het via vervelende spraakgestuurde menu’s. In andere gevallen heb je de beschikking over een aanraakscherm met daarin – hopelijk – een snelle optie om dergelijke data te verwijderen. Of je de kans daartoe krijgt is altijd afwachten. Als jij door een ongeluk in het ziekenhuis belandt, zie je de auto misschien nooit meer terug. En wat er in de tussentijd met gegevensbevattende onderdelen is gebeurd…?

Voorkomen is beter

Eigenlijk is het verstandig om simpelweg zo min mogelijk gegevens te syncen tussen auto en smartphone (of tablet). Liever niks zelfs. Veel smartphones bieden een vorm van een car mode waarmee je ook razendsnel kunt bellen. Of gebruik de spraakassistent van je telefoon. Ook niet privacy-veilig, maar als je dat onderdeel toch al gebruikte maakt het vanzelfsprekend niks meer uit. Er is feitelijk geen enkele reden waarom contactgegevens van jouw telefoon ook gekopieerd moeten worden naar een auto. Check verder of je de geschiedenis van een ingebouwd navigatiesysteem kunt wissen of zo kunt instellen dat deze niet of slechts heel kort bewaard wordt. Ook in dat opzicht is het beter om je telefoon als navigatiesysteem te gebruiken. Heeft als extra voordeel dat kaartupdates vaak een stuk makkelijker zijn te implementeren. En je je smartphone ook kunt gebruiken om al wandelend of fietsend te navigeren.

Blijf alert, ook bij verkoop

Maak je auto in ieder geval niet wijzer dan dat ie hoeft te zijn. Je weet niet wie de volgende eigenaar is. Een ongeluk of diefstal liggen altijd op de loer. En bij verkoop denk je er hoogstwaarschijnlijk niet eens aan om gegevens te wissen. En onthoud vooral dat die Tesla in digitaal opzicht nauwelijks meer bijzonder is dan veel andere auto’s. En dus de kans levensgroot is dat ook jouw bolide inmiddels al veel meer over je weet dan je lief is.

Iedereen zou zich tegenwoordig bewust moeten zijn van privacy in een digitale wereld. Met een beetje gezond nadenken houd je je privéleven zoveel mogelijk voor jezelf. Meer weten over beveiliging en privacy van je computer? Lees dan het boek Veilig online, Bescherm jezelf tegen cyberaanvallen (auteurs: Hans Frederiks Ronald Smit) eens.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.