Selecteer een onderwerp met één klik in Photoshop

Inmiddels zit de functie ‘selecteer onderwerp’ alweer bijna een jaar in Photoshop, maar toch hebben veel mensen ‘m nog niet ontdekt. En dat is best jammer, want het kan je namelijk veel tijd schelen. Dat komt omdat je met deze functie in één klik het onderwerp van je foto kunt laten selecteren.

Selecteer onderwerp

De functie Selecteer Onderwerp of Select Subject is een nieuwe optie van de selectiegereedschappen, en is ook te vinden in het Selecteren of Select-menu in de menubalk.

Zodra je het Snelselectie-gereedschap, of de Quick Selection Tool aanklikt in de gereedschappenbalk, dan verschijnt de knop Selecteer Onderwerp of Select Subject vanzelf in beeld:

Selecteer onderwerp of Select Subject
Als je het snelselectiegereedschap selecteert dan verschijnt de Selecteer Onderwerp-knop vanzelf

Kunstmatige intelligentie

Als je op die knop klikt, dan berekent Photoshop door middel van kunstmatige intelligentie  wat het onderwerp in je foto is en selecteert het direct. De selectie die gemaakt wordt is vaak al erg goed, waardoor je die nog maar een heel klein beetje bij hoeft te werken. In het geval van de olifant was dit het directe resultaat:

Geselecteerde olifant
De geselecteerde olifant

Vervolgens kun je met maskers je selectie optimaliseren, en je object in een andere situatie plaatsen, zoals in dit voorbeeld:

De olifant is nu geplaatst in een andere omgeving
De olifant is nu geplaatst in een andere omgeving

Lekker makkelijk

Dus: als je regelmatig objecten, personen of andere dingen selecteert in Photoshop, dan is deze functie een erg handige manier om je workflow te versnellen. Een tijdje geleden heb ik hier ook nog een korte video-tutorial over gemaakt, zodat je kunt zien hoe deze functie in bepaalde situaties werkt:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.