basisvormen in Affinity Designer

Basisvormen in Affinity Designer

De beschikbare basisvormen in Affinity Designer komen altijd wel van pas voor het een of ander. Bovendien blijken ze flexibel, want aanpasbaar. (De hiernavolgende tekst is afkomstig uit mijn boek Zo werkt Affinity Designer.)

Een manier om vormen te maken en te bewerken zag u in het vorige hoofdstuk:

1 Teken een pad met een van de tekengereedschappen.

2 Selecteer het pad met de Node Tool.

3 Kies de actie Close path in de contextuele menubalk.

Maar het is lastig om op deze manier vormen te maken die precies symmetrisch, perfect rond of op een andere manier heel precies zijn. Dat gaat beter met de standaard basisvormen, die we naar wens kunnen aanpassen. Deze vormen kunnen we met elkaar en met getekende vormen combineren.

basisvormen in Affinity Designer
Deze tekening is opgebouwd uit basisvormen: vooral ellipsen.

BASISVORMEN MAKEN

De basisvormen maakt u met de vier vormknoppen in de gereedschapsbalk. De vierde knop heeft een uitklapmenu met een groot aantal extra basisvormen.

basisvormen in Affinity Designer
Gereedschappen voor basisvormen.

Met de eerste drie knoppen op de gereedschapsbalk maakt u respectievelijk rechthoeken, ellipsen en afgeronde rechthoeken. Het vervolgmenu bij de vierde knop verschijnt als u de knop even ingedrukt houdt of op het kleine driehoekje rechtsonder in de knop klikt. Het uitklapmenu bevat een groot aantal andere vormen, waaronder een driehoek, ruit, ster en tandwiel. U kunt al deze basisvormen in Affinity Designer nog aanpassen, zoals u hierna zult zien.

Een vorm plaatsen

Elke vorm maakt u op dezelfde manier:

1 Selecteer de gewenste vorm met de desbetreffende knop in de gereedschapsbalk.

2 Sleep over uw document. De vorm verschijnt en neemt in grootte toe totdat u de muis loslaat. Daarbij worden de kleuren en andere instellingen in de contextuele knoppenbalk gebruikt.

Zoals bij andere gereedschappen ziet u linksonder in het scherm welke toetsen u in combinatie met het slepen kunt gebruiken. De twee belangrijkste zijn:

Shift: de lengte blijft even groot als de breedte. Als u deze toets bijvoorbeeld gebruikt in combinatie met het ellipsgereedschap, dan maakt u een perfecte cirkel. Als u een rechthoek maakt met Shift ingedrukt, krijgt u een vierkant.

 basisvormen in Affinity Designer (Mac) of Ctrl (Windows): de plaats waar u begint met slepen wordt niet het hoekpunt, maar het midden van de vorm.

U kunt deze toetsen ook tegelijk gebruiken.

basisvormen in Affinity Designer
Alle basisvormen. Hier zijn alle vormen met de standaardinstellingen en -verhoudingen geplaatst (met Shift).

KLEUREN EN LIJNEN VAN BASISVORMEN

U kunt alle basisvormen aanpassen via de contextuele knoppenbalk. U ziet hier de instellingen voor vulkleur (Fill), lijnkleur (Stroke) en lijnstijl. Op de kleurinstellingen komen we terug in het volgende hoofdstuk, maar zo past u snel de vulkleur van een vorm aan:

1 Klik in de contextuele knoppenbalk op het vlakje achter Fill.

2 In het tabblad Colour klikt u bovenaan op de keuzelijst. Kies bijvoorbeeld Colour, HSL colour wheel.

3 Kies een tint in de buitenrand van het kleurenwiel en een verzadiging in de binnenste driehoek. Zet de schuifregelaar Opacity helemaal naar rechts.

Een (basis)vorm is een gesloten pad. In de paragraaf Lijnen opmaken (pagina 42) kwam aan bod hoe u de lijnkleur, lijnstijl en lijndikte van paden aanpast.

Standaardkleuren voor basisvormen

basisvormen in Affinity Designer
Knoppen voor basisinstellingen van vormen: Synchronise defaults from selection (links) en Revert defaults (rechts).

Als u een nieuwe vorm maakt, dan krijgt deze standaardkleuren: een grijze vulling en een onzichtbare rand. Als u eenmaal een vorm mooi opgemaakt hebt, dan kunt u de kleur- en randinstellingen daarvan gemakkelijk als standaard gebruiken:

Klik op de knop Synchronise defaults from selection (rechts van de personaknoppen op de standaard knoppenbalk) of kies in het menu Edit, Defaults, Synchronise from selection. De instellingen van de geselecteerde vorm zijn vanaf nu de standaardinstellingen bij nieuwe vormen.

Klik op knop Revert defaults (naast de vorige knop) of kies Edit, Defaults, Revert om de standaardinstellingen te herstellen. Nieuwe vormen zijn weer grijs.

BASISVORMEN IN AFFINITY DESIGNER WIJZIGEN

U kunt de vorm van basisvormen wijzigen via de knoppenbalk en via zogenoemde controlepunten. Daarbij kunt u gebruikmaken van voorinstellingen.

De vorm aanpassen via de knoppenbalk

basisvormen in Affinity Designer
De instellingen waarmee u de 4.5 vorm van een tandwiel bepaalt in de contextuele knoppenbalk van de Cog Tool.

Op de contextuele knoppenbalk van een vorm ziet u instellingen om de vorm zelf te wijzigen. Deze instellingen staan rechts van de lijnstijlknop en zijn bij elke vorm anders. Bijvoorbeeld:

Bij rechthoeken kunt u aangeven of u ronde, uitgesneden of schuine hoeken wilt hebben. Met een percentage kunt u aangeven hoe ver afgerond of uitgesneden de hoeken moeten zijn.

Bij een veelhoek (polygon) kunt u aangeven hoeveel zijden er zijn en of de zijden bol of hol zijn.

Bij alle typen sterren en tandwielen kunt u het aantal punten of tanden opgeven. Ook kunt u de verschillende diameters (buitenste diameter, beginpunt van sterren en tanden, binnenste diameter) bepalen.

Bij de taartpunt (pie) kunt u aangeven hoe groot de punt is. Ook kunt u een gat in het midden maken.

Bij de tekstballonnen kunt u aangeven hoe groot de staart is en waar deze eindigt.

Het is de moeite waard om de instellingen bij de verschillende vormen uit te proberen. Het zijn er te veel om op te noemen en u kunt er sommige vormen totaal mee veranderen.

De vorm aanpassen met controlepunten

Doe het volgende:

1 Klik op de laatste van de vier vormgereedschappen in de gereedschapsbalk en houd de muisknop ingedrukt om het menu uit te klappen.

2 Klik op de Cog Tool met het tandwielpictogram.

3 Teken een tandwiel op het scherm.

4 Versleep de oranje punten op de vorm en kijk welke vormen u kunt maken.

De oranje punten zijn controlepunten waarmee u de instellingen op een gemakkelijke manier aanpast. De ellips en de rechthoek zijn de enige vormen zonder deze controlepunten. Bij de andere vormen kunt u veel, maar niet alle instellingen op deze manier wijzigen.

Als u de controlepunten van een bestaande vorm zichtbaar wilt maken, selecteer de vorm dan met de Node Tool.

basisvormen in Affinity Designer
Met controlepunten en instellingen in de contextuele knoppenbalk kunt u deze vormen maken met de Cog Tool (bovenste regel), Cloud Tool (middelste regel) en Arrow Tool (onderste regel).

Voorinstellingen voor basisvormen

Op de contextuele knoppenbalk van elke basisvorm vindt u een knop die toegang geeft tot een aantal varianten (presets). Dat is het knopje met het tandwiel, direct rechts van de lijnstijlknop. Als u een variant kiest worden de instellingen aangepast, zodat u de vorm verder kunt bewerken.

Als u uw ideale vorm met instellingen hebt gemaakt, dan kunt u deze ook zelf aan de presets toevoegen. Open de presets, klik rechtsboven op de knop met de streepjes en kies Create preset. Als deze optie grijs is, dan is uw preset identiek aan een reeds bestaande preset.

basisvormen in Affinity Designer
Presets van de Square Star Tool.

Zo werkt Affinity Designer

Affinity DesignerIn het boek Zo werkt Affinity Designer van Mark van Heck wordt in de vele mogelijkheden van de uitgebreide software gedoken, want natuurlijk is er veel meer mogelijk dan ‘alleen’ paden en lijnen tekenen in Affinity Designer. Wil je bijvoorbeeld kraakheldere illustraties maken? Logo’s die je net zo scherp op postzegel- als op vrachtwagenformaat kunt gebruiken? Technische tekeningen, schema’s, plattegronden en diagrammen met rekenkundige nauwkeurigheid? Wilt je jouw tekeningen bovendien met precisie kunnen bijwerken, combineren met fotografie en zonder kwaliteitsverlies kunnen verwerken? Leer dan hoe Affinity Designer werkt. Affinity Designer is snel, gemakkelijk in gebruik, heeft vele aantrekkelijke extra’s en is goedkoop beschikbaar als eenmalige aanschaf, zonder abonnement.

In dit kleurrijke boek neemt de auteur je mee op ontdekkingsreis door Affinity Designer. Je maakt kennis met de gebruikersomgeving en de gereedschappen, leert te werken met vector- en rasterafbeeldingen en u ontdekt de kracht van lagen. Tot de behandelde onderwerpen behoren verder:

  • Paden en lijnen tekenen
  • Vormen maken en bewerken
  • Werken met kleur en kleurmodellen
  • Objecten schikken, stapelen en verdelen
  • Werken met artistieke en kadertekst
  • Afbeeldingen importeren en bewerken
  • Lagen aanpassen
  • Afbeeldingen geautomatiseerd exporteren

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.