Breuken maken met een app: Breuken Plus

Breuken maken met een app: Breuken Plus

Breuken zijn van die dingen waarmee je op de lagere school geconfronteerd wordt en je de rest van je leven niet zo heel veel meer mee doet. Maar wat als je kleine die dingen nu op school moet gaan leren? Hoe zat dat ook alweer? Een handige app biedt uitkomst. Breuken maken met een app: Breuken Plus!

Breuken. De een vindt het leuke puzzelstukjes, de ander gruwelt ervan. Feit is dat die krengen vroeger of later aan bod komen op de lagere school. En jij moet je (klein)spruit daarbij wellicht helpen. Nu is dat vervelend, want het eerste wat je tijdens de wiskundelessen op de middelbare school leert is dat je die onhandige breuken maar best zo snel mogelijk kunt vergeten. Je komt ze dan ook in je verdere carrière hoogstwaarschijnlijk nooit meer tegen. Desondanks is een bepaalde basiskennis van breuken natuurlijk onmisbaar in het dagelijks leven, om droge getallen snel in woorden samen te vatten. ‘Een kwart’ leest nu eenmaal prettiger dan 25.000 van de 100.000.

Hoe dan ook: wil je het huiswerk van je kinderen op fouten controleren, dan zou dat flink diep in je geheugen graven betekenen, om te proberen al die gekke regeltjes en trucs weer naar boven te halen. Lukt dat niet, dan zit er weinig anders op je opnieuw in het studiemateriaal van de lagere school te verdiepen. Gelukkig is er ook een andere oplossing in de vorm van de app FractionCalculator Plus voor slechts een halve Euro. (Op iOS zoek je naar Rekenmachine Plus voor breuken en op Android zoek je naar Breukencalculator Plus.)

Snel met breuken rekenen met Breuken Plus

Wat BreukenPlus (zoals de app in de Nederlandstalige modus heet) biedt, is een rekenmachine die breukensommen oplost. En het mooiste is dat je desgewenst niet alleen de uitkomst te zien krijgt, maar ook het hele traject naar de oplossing toe. Zo wordt huiswerk controleren en daarbij hulp bieden een stuk eenvoudiger. Wel geldt natuurlijk dat het niet de bedoeling is dat de scholier ook volop gebruik gaat maken van deze app, daar leer je niets van. Het is echt een hulpmiddel ter controle. Of – voor de leerling – als hij of zij echt niet begrijpt hoe een antwoord tot stand is gekomen.

Drie verschillende toetsenborden in BreukenCalculator Plus. (Hier met advertenties in de gratis versie.)

De app werkt simpel. Je ziet drie numerieke toetsenborden. Het meest linkse deel is het ‘hele’ deel dat mogelijk voor een breuk staat, denk aan 1 3/4, bijvoorbeeld. Het toetsenbordje rechtsboven vult het bovenste deel van de breuk in en het toetsenbord daaronder het onderste. Voor de rest zijn er de bekende bewerkingstoetsen +, -, x, / en = die voor zich spreken. Voer simpelweg een som in en tik op = om het resultaat te tonen. Je ziet nu het antwoord in breukvorm en – in lichtgrijs – als wetenschappelijke notatie in de vorm x,xxx. Wil je weten hoe het antwoord tot stand is gekomen, tik dan op de cirkelvormige knop direct achter het resultaat. Ideaal! Om weer terug te keren naar de rekenmachine-modus tik je op de knop Sluiten.

breuken maken met een app: Breuken Plus
De keurig uitgewerkte versie van een breukensom

Met name op het scherm van een tablet komt deze app volledig tot z’n recht. Enig minpuntje is dat de uitwerking niet is af te drukken. Maar mocht je dat per se willen, dan is een schermafdruk natuurlijk zo gemaakt en die is alsnog afdrukbaar. In ieder geval een app die onmisbaar is voor ouders die hun kind of kinderen willen helpen die worstelen met breuken. BreukenCalculator Plus/Rekenmachine Plus voor breuken is gratis, maar dan krijg je wel advertenties. Om van de advertenties af te komen betaal je bij Android €1,79, bij iOS betaal je slechts €0,49!

breukenVan Duuren Media heeft vanzelfsprekend een ruim assortiment boeken over de mobiele besturingssystemen iOS en Android in het assortiment. Neem bijvoorbeeld het boek Ontdek de Android Phone, 6e editie  (auteur: Joris de Sutter). Bijzonder is dat er gratis videolessen bij dit boek horen, zodat je alles wel heel helder uitgelegd krijgt!


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.