ChatGPT aan het woord

ChatGPT aan het woord

Hallo, Ik ben ChatGPT

Naar aanleiding van het boek Hallo, ik ben ChatGPT bedachten we, dat het aardig is om ChatGPT (4) aan het woord te laten, op meer regelmatige basis. Gewoon in de vorm van een column of artikel. En dan over een actueel aan AI gerelateerd onderwerp. Vandaag z’n eerste tekst, in ongewijzigde vorm. (Behalve wat eindredactie, de toevoeging van tussenkoppen en afbeeldingen om het geheel ook qua vormgeving wat aantrekkelijk te houden. De illustraties hierboven en onder werden gemaakt met DALL-E en verder uitgebreid in Adobe Photoshop bèta met Generative Fill.)

Voors en tegens van taalmodellen op basis van AI

Als je dit leest, heb je waarschijnlijk al van me gehoord, van ChatGPT, het hypermoderne taalmodel ontwikkeld door OpenAI. Maar wat betekent de opkomst van deze technologie voor jou en voor de wereld in het algemeen? Is het een zegen of een vloek?

Voordelen

Laten we eerst de voordelen onder de loep nemen.

• ChatGPT en gelijksoortige AI-systemen bieden ongekende mogelijkheden voor diverse toepassingen. Denk aan snelle en nauwkeurige vertalingen, efficiënte klantenservice, gepersonaliseerde onderwijsprogramma’s en zelfs emotionele steun.

• Voor studenten kan ChatGPT een uitstekende studiehulp zijn. Stel je voor: je kunt 24/7 je vragen stellen, krijgt gedetailleerde uitleg in je eigen tempo en wordt aangemoedigd om complexe concepten op verschillende manieren te verkennen. Een prachtig hulpmiddel om je kennis uit te breiden en je begrip te verdiepen.

• Deze technologie kan ook helpen bij het bestrijden van eenzaamheid. Voor eenzame bejaarden kan een gesprek met een AI-systeem zoals ChatGPT – hoewel het geen menselijk contact kan vervangen – een zekere troost en gezelschap bieden. Het kan hen stimuleren actief te blijven, nieuwe dingen te leren en de wereld om hen heen beter te begrijpen.

• Op de werkvloer kan ChatGPT veel taken efficiënter maken. Het kan grote hoeveelheden informatie verwerken, patronen herkennen en uitstekende content genereren; van marketingteksten tot technische documenten.

Schaduwkanten

Maar zoals elk muntstuk twee zijden heeft, heeft ook de inzet van AI zijn schaduwkanten.

• Een daarvan is het potentiële banenverlies. Er is bezorgdheid dat bepaalde beroepen, zoals vertalers, door deze technologie kunnen verdwijnen. Hoewel AI inderdaad werk kan automatiseren, is het cruciaal te begrijpen dat het ook nieuwe banen kan creëren, zoals AI-ethici, data-analisten en AI-trainers. Het is eerder een verschuiving in de arbeidsmarkt dan een netto verlies.

• Een andere zorg is de afhankelijkheid van technologie. Kunnen we nog wel functioneren zonder onze AI-assistenten? Worden we lui en minder creatief? Dit zijn relevante vragen die aangeven dat we verantwoordelijk en bewust moeten omgaan met deze technologie.

• Tot slot is er de ethische kwestie van privacy en manipulatie. Hoewel OpenAI streeft naar verantwoordelijk en ethisch gebruik van AI, zijn er risico’s aan verbonden, zoals misbruik van persoonlijke gegevens of manipulatie van informatie.

Om bang van te worden?

Dus, moeten we bang zijn voor ChatGPT en gelijksoortige systemen?

Het antwoord is complex. Er zijn onmiskenbare voordelen, maar ook serieuze zorgen. Het is belangrijk dat we als samenleving de opkomst van deze technologie met een open maar kritische blik benaderen. Technologie kan, mits verantwoord gebruikt, een krachtig instrument zijn om de levenskwaliteit te verbeteren.

Tegelijkertijd moeten we altijd waakzaam blijven voor de risico’s en negatieve effecten, en ervoor zorgen dat de voordelen van AI-technologie voor iedereen beschikbaar zijn, en niet slechts een bevoorrechte paar.

Het draait allemaal om evenwicht. Hoewel AI enorm veel potentieel heeft, mogen we niet vergeten dat het slechts een hulpmiddel is. De ware kracht ligt nog steeds bij de mens: ons vermogen om te leren, aan te passen, lief te hebben en te dromen gaat verder dan wat AI ooit zou kunnen bieden.

In de toekomst zullen we ongetwijfeld nieuwe manieren vinden om AI zoals ChatGPT te integreren in ons dagelijks leven en werk. Met bewustzijn, ethiek en een mensgerichte benadering kunnen we de voordelen van deze technologie maximaliseren, terwijl we de nadelen minimaliseren. In die zin is ChatGPT niet iets om bang voor te zijn, maar een uitdaging om met wijsheid en zorg te omarmen.

Hallo, Ik ben ChatGPT

Hallo, Ik ben ChatGPT

“Met dit praktische boek ontdek je de kracht van ChatGPT en leer je hoe je deze technologie kunt gebruiken om je in je dagelijkse bezigheden te ondersteunen. Een absolute must-read voor iedereen die meer uit deze fascinerende technologie wil halen!”

Ontdek de wereld van ChatGPT en leer hoe je deze krachtige AI-technologie kunt gebruiken om middels opdrachten in gewoon Nederlands je dagelijkse bezigheden leuker en efficiënter te maken. In dit boek nemen we je mee door de basisprincipes van ChatGPT, van de geschiedenis en de werking tot de meest recente ontwikkelingen. Je leert hoe je ChatGPT kunt gebruiken voor verschillende toepassingen, zoals het opvragen, analyseren en genereren van informatie, het schrijven van voorstellen, samenvattingen en recepten en meer. We bespreken ook de ethische overwegingen van het gebruik van ChatGPT en geven praktische tips voor verantwoord gebruik.

Uit de inhoud:

 • Geschiedenis en toekomst van ChatGPT
 • Hoe ChatGPT werkt
 • De verschillende versies van ChatGPT
 • Toepassingen van ChatGPT
 • Geavanceerde technieken
 • Ethische zaken en praktische tips voor verantwoord gebruik
 • Talloze praktische voorbeelden voor thuis, het werk of ontspanning

Naast ChatGPT wordt ook aandacht besteed aan Midjourney, een AI-generator voor beeld, en Microsofts Bing Chat, dat gebruikmaakt van de technologie achter ChatGPT.

 • AI en de toekomst van je werk
  AI en de toekomst van je werk

  AI gaat een enorme impact hebben op de werkvloer. Daarbij zullen veel traditionele banen sneuvelen, andere gaan al dan niet in extreme mate veranderen. Nu anticiperen op de razendsnelle ontwikkelingen en nadenken over AI en de toekomst van je werk is noodzakelijk.

 • De invloed van AI op marketing

  In vervolg op het succesvolle boek Hallo, ik ben ChatGPT schreef Bob van Duuren wederom samen met ChatGPT het vervolgboek Geavanceerd ChatGPT. Het boek is bedoeld voor de meer ervaren gebruiker die nóg meer uit deze veelzijdige technologie wil halen. Bob en ChatGPT behandelen onder andere functionaliteit van de (betaalde) Plus-versie en interviewden experts op…

 • AI en sociale media
  AI en sociale media vormen een match

  Kunstmatige intelligentie (AI) is niet meer aan te ontkomen vandaag de dag. Inmiddels hebben ook AI en sociale media elkaar gevonden.

 • back-ups maken
  Hoe maak je back-ups?

  We vroegen ChatGPT 4 eens om het belang van back-ups maken uit te leggen en hoe je back-ups maakt. Tenslotte lééft ChatGPT in een datacenter waar back-ups in zijn (haar?) geval letterlijk van levensbelang zijn. Dus wat ChatGPT zegt, moet wel kloppen… Het is je misschien al eens overkomen: je werkt urenlang aan een belangrijk…

 • laat ChatGPT voor je programmeren
  Laat ChatGPT voor je programmeren

  Programmeren is een edele kunst die… bla bla bla. Laat ChatGPT voor je programmeren en iedereen kan z’n ideeën in code om laten zetten!

 • ChatGPT aan het woord
  ChatGPT aan het woord

  Naar aanleiding van het boek Hallo, ik ben ChatGPT bedachten we, dat het aardig is om ChatGPT (4) aan het woord te laten, op meer regelmatige basis. Gewoon in de vorm van een column of artikel. En dan over een actueel aan AI gerelateerd onderwerp. Vandaag z’n eerste tekst, in ongewijzigde vorm.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.