Check batterijlading van muis en toetsenbord in macOS

Check batterijlading van muis en toetsenbord in macOS

Check de batterijlading van muis en toetsenbord in macOS op tijd, om vervelende verrassingen op verkeerde momenten te voorkomen.

Een iMac gebruikt tegenwoordig een draadloze muis en toetsenbord. Inwendig zit daar een oplaadbare batterij in verstopt. Die zijn van een dusdanige capaciteit, dat ze maandenlang op een lading werken (natuurlijk wel enigszins afhankelijk van het gebruik. Nu geldt dat je het toetsenbord tijdens gebruik op kunt laden via een standaard Lightning-kabeltje. De muis is een ander verhaal. Om een of andere vreemde reden heeft Apple besloten de Lightning-connector daarvan aan de onderkant te plaatsen. Wat betekent dat de muis tijdens het laden niet bruikbaar is. Een goede reden om te zorgen dat de batterij van in ieder geval de muis altijd voldoende geladen is. Om te voorkomen dat je tijdens een dringende klus ineens zonder muis komt te zitten! Wat dat betreft sowieso al een handige tip: zorg dat je ergens in een la gewoon een simpele USB-muis met een draadje eraan hebt liggen. Mocht je dan ooit eens met een platte muis geconfronteerd worden, dan kun je met díe muis gewoon doorwerken. En: check batterijlading van muis en toetsenbord in macOS zo af en toe eens.

Controleren

Zien hoeveel lading een de batterij van je muis en toetsenbord nog hebben is makkelijk. Klik op het appeltje linksboven in de menubalk en dan in het geopende menu op Systeemvoorkeuren. Klik in het geopende venster om te beginnen op Toetsenbord. In het dan geopende paneel hoef je verder niks aan te passen, enige van belang is de batterijmeter linksonder in het venster. Kruipt de lading naar een waarde van pak ‘m beet onder de 30%, dan is het tijd om het toetsenbord weer eens aan de lader te hangen. Klik op de terugknop < en klik vervolgens op Muis. Zelfde verhaal: ook hier zie je een batterijladingsmeterje linksonder in het geopende paneel. En ook nu geldt weer dat een waarde onder de 30% aangeeft dat ’t langzaam aan weer eens tijd voor een tankbeurt wordt. Het komt allemaal niet op een paar procent aan natuurlijk, maar je voorkomt met dit gedrag vervelende verrassingen.

Check batterijlading van muis en toetsenbord in macOS
Met de batterijcapaciteit van deze muis is alles alvast dik in orde.

Laag energieverbruik

Verder geldt dat je muis en toetsenbord ook bij uitgeschakelde iMac gewoon aan kunt laten. Het energieverbruik van die onderdelen in hun standby-stand is zo gering dat het eigenlijk verwaarloosbaar is. Zet ze alleen uit als je voor een paar weken op vakantie gaat. Maar bedenk dat oplaadbare batterijen altijd last hebben van een beetje zelfontlading. Weggaan met achterlating van nagenoeg lege accu’s zorgt bij thuiskomst na een week of wat mogelijk ook voor problemen dus! Een mooie laadwaarde voor vakantie-afwezigheid is iets van tussen de 50% en 70%. Kortom: check batterijlading van muis en toetsenbord in macOS met enige regelmaat.

Check batterijlading van muis en toetsenbord in macOSMeer weten over de gangbare versie van MacOS, momenteel Catalina? Dan heeft Van Duuren Media het Handboek macOS Catalina van Bob Timroff voor je klaar staan. MacOS is een besturingssysteem en daarmee een van de belangrijkste onderdelen van uw computer. Het zorgt er onder meer voor dat u programma’s kunt starten, bestanden kunt beheren en extra apparaten kunt aansluiten. Catalina ziet er schitterend uit, is uiterst stabiel, zeer gebruiksvriendelijk en vraagt nauwelijks onderhoud. Met de stappenlijsten, tips en trucs in het Handboek macOS Catalina leert u om comfortabel te werken met macOS Catalina en ontdekt u vele, soms verborgen functies. Dit boek is onmisbaar voor iedere Mac-gebruiker, zowel voor beginners als voor gevorderden en experts.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.