Kooptips voor eBay

Kooptips voor eBay

eBay is een bijzondere site, enerzijds veiling en anderzijds een smeltkroes van online shops en particuliere aanbieders. Kooptips voor eBay komen dus vast van pas!

Tijdens de Great Lockdown (die wie weet nog wel een of meer vervolgafleveringen gaat krijgen) heeft de wereld meer dan ooit kennisgemaakt met de geneugten van online shoppen. Meestal bleef dat binnen de landsgrenzen. Maar niets weerhoudt je ervan om eens verder te kijken dan je neus lang is natuurlijk. eBay biedt die mogelijkheid. En daar waar een Chinese mega-webshop alleen – nou ja – Chinese spullen verkoopt, kom je op eBay simpelweg álles tegen. Of je nou een spijkertje of een Lamborghini zoekt: ze staan er in de aanbieding. Nieuw of tweedehands. En dat is meteen het eerste waar je op moet letten als je via eBay gaat kopen. Ofwel: stel je zelf de vraag: wat wil ik: nieuw of een occasion? En zo hebben we nog meer kooptips voor eBay bedacht!

Nieuw, gebruikt en NOS

In het geval van oudere apparatuur is er veelal geen keuze. Tenzij je gaat zoeken naar NOS ofwel New Old Stock-spullen (kwestie van simpelweg het woord NOS toevoegen aan je zoektermen). Dan kun je soms wel oudere (retro) apparatuur of onderdelen in gloednieuwe staat vinden. Er zijn namelijk gespecialiseerde bedrijven die grote voorraden of restpartijen van fabrikanten opkopen en die jaren (of soms zelfs decennia) bewaren. En dan gaan verkopen. Bedrijven zijn daar erg blij mee, zo kunnen oude machines en dergelijke tot nagenoeg in de eeuwigheid draaiende gehouden worden. Ook hobbyisten kunnen hun slag slaan met NOS-spullen. Denk wat verzamelaars betreft aan gloednieuwe onderdelen voor retro-computers uit de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw, of onderdelen van klassieke auto’s, boten, vliegtuigen enzovoort die op de reguliere markt allang niet meer leverbaar zijn. eBay werkt simpel, het handigst is ‘t om gewoon de app op je smartphone of – beter vanwege het grotere scherm – tablet te installeren. Vervolgens maak je een account aan (of gebruik je een bestaande) en log je in. En ga je aan de slag met de rest van onze kooptips voor eBay.

Filteren

In het prominent aanwezige zoekveld bovenin beeld tik je vervolgens wat je zoekt. Als je internationaal wilt zoeken, gebruik dan bij voorkeur een engelse zoekterm, of Duits bijvoorbeeld. Stel dat we even de al eerder genoemde Lamborghini willen scoren, dan tik je dit merk in het zoekveld, gevolgd door een druk op Enter. Oeps, we zien nu eigenlijk alleen maar héél veel modelauto’s, en geen 1:1-schaal. Om naar ‘echte’ auto’s te zoeken, wordt het tijd om gebruik te maken van filtering. Tik daarvoor op Filter en dan in het geopende contextmenu onder Rubriek op Auto’s, motoren -voertuigen. Om vervelende importheffingen te voorkomen, kun je ook gelijk bij Objectlocatie voor Europese Unie kiezen. Je krijgt dan alleen aanbiedingen vanuit EU-landen te zien, waartussen vrij verkeer van goederen geldt. Bedenk echter dat het Verenigd Koninkrijk door eBay vooralsnog ook nog altijd in de categorie Europese Unie valt. Let daar extra goed op als je dingen tegen het eind van dit jaar gaat bestellen. De kans is inmiddels levensgroot dat het VK vertrekt met een no deal, en dan moet je mogelijk fors extra gaan betalen voor je aangeschafte spullen als ze niet in de gehoopte decembermaand geleverd worden, maar in januari.

Let op de verzendkosten

Hoe dan ook, we hebben onze Lamborghini gevonden. Een occasion uit Oostenrijk. We laten ‘m deze keer staan, gezien de hoge verzendkosten a €300. Kortom: dat is ook iets waar je op moet letten, die verzendkosten. Sommige slimme verkopers adverteren meer een veel lagere prijs dan anderen met ‘t zelfde product. Joepie, denk je dan al snel: gevonden voor een habbekrats! Tot blijkt dat de verzendkosten op tientallen Euro’s liggen. Ofwel: stel je koopt een nieuwe portable DAB-radio voor een tientje. Leuk! Alleen wel jammer van die verzendkosten van €50. Samen betaal je dan €60. En dan blijkt vaak al snel dat de gangbare prijs van die radio bijvoorbeeld €50 met een tientje aan verzendkosten is. Kortom: je bent dus niks goedkoper uit. Sterker nog: in dit soort gevallen blijk je vaak zelfs duurder uit te zijn omdat je je hebt laten verblinden door een wel heel (en té) mooie aanbieding. Gebruik ook de link Sorteren in de app, om bijvoorbeeld van laagste naar hoogste totaalprijs te laten sorteren.

Kooptips voor eBay
En daar is onze Lamborgini, alleen vallen de verzendkosten wat tegen.

Sommige landen notoir duurder

Je zult ook zien als je flink aan het zoeken en vergelijken gaat, dat spullen uit sommige landen steevast duurder zijn dan uit andere landen. Notoir voorbeeld is Italië, daar zitten blijkbaar nogal wat handelaren die denken dat de gemiddelde eBay-gebruiker zit te suffen. Of mogelijk wordt in dat land vooral nationaal ingekocht op eBay en kunnen ze daardoor (soms fors) hogere prijzen aanslaan. We noemden trouwens net al even de mogelijkheid om nieuwe of gebruikte spullen op eBay te kopen. Standaard wordt na een zoekopdracht simpelweg álles getoond. Wil je echt alleen nieuw of juist gebruikt, dan kun je daarvoor weer het filter inzetten. Kies wat je voorkeur heeft onder Objectstaat. Ook is er een shortcut naar Objectstaat, wel zo makkelijk.

Veilingen

Van origine is eBay een veilingsite. Je zult tussen je zoekresultaten dus met regelmaat items aantreffen waarop je kunt bieden. De ervaring leert dat je hiervoor tegenwoordig eigenlijk niet meer wegkomt zonder speciale software die dat bieden voor jou automatisch afhandelt. Deze zogeheten ‘snipers’ bieden voor jou op het allerlaatste moment (een paar seconden voor de veiling afloopt) het hoogst door jou ingestelde bedrag. Gebruik je geen sniper-software, dan doet een ander dat veelal wel. En zul je zien dat jouw bod tot op het laatste moment bovenaan staat en dan ineens wordt overboden. Praktischer is het om de veilingen maar te laten voor wat ze zijn. Kies onder Koopvorm simpelweg voor Nu kopen of eventueel Accepteert voorstellen. In het laatste geval kun je rechtstreeks met de verkoper onderhandelen over een prijs, in het eerste geval werkt het net als in een winkel: betaal de prijs die gevraagd wordt en klaar.

China en de komende EU-heffingen

Interessant is het (nog) als je als regio voor Wereldwijd kiest. Je krijgt dan ook de Chinese aanbieders erbij. Aan de grens wordt de stortvloed aan pakketten uit China niet tot nauwelijks gecontroleerd, dus er is vrijwel niemand die ooit importheffingen betaald. Dat gaat vanaf januari komend jaar drastisch veranderen. De Europese Unie wil haar interne markt beschermen en gaat BTW heffen op spullen uit China. Daarbij geldt dat spullen die meer dan €150 kosten ook ingeklaard moeten worden. Kortom: dat maakt een prulletje van een paar Euro ineens een heel stuk duurder. En dat is precies wat de EU wil, om te voorkomen dat de tsunami aan Chinese ‘troep’ verminderd wordt (en gelijk weer een van de kooptips voor eBay) De gouden gadget-dagen lijken daarmee wel voorbij. Anderzijds: er zijn steeds meer Chinese distributiecentra binnen de EU te vinden die tot de nok toe gevuld staan met diezelfde spullen. En omdat als je daar koopt er niet binnengrens-overschrijdend gehandeld wordt, hoef je dan weer geen heffingen en BTW te betalen. Ofwel: er komt vast weer een mooie u-bocht-constructie die ervoor zorgt dat jij nog steeds die Chinese spullen voor weinig kunt kopen.

Betalen

Tot slot nog een tip wat betalen op eBay betreft. Gebruik daarvoor PayPal, dan heb je meteen kopersbescherming. Blijk je ooit eens een kat in de zak te kopen van een met de noorderzon vertrokken particuliere oplichter, dan kun je je geld terugkrijgen. Hetzelfde geldt als je heibel krijgt met een van de vele webwinkels die ook via eBay handelen. Al komt dat laatste niet vaak voor, gelukkig. Logisch ook, want het rankingsysteem op eBay is voor veel handelaren heilig. Hoe positiever de beoordeling, hoe groter de kans dat ze nieuwe klanten scoren. Let dus ook altijd op die sterrenbeoordeling en vermijd verkopers met een lage score. En geef zelf een beoordeling als je iets gekocht hebt, dat wordt altijd gevraagd. Daarmee blijft het beoordelingssysteem in takt. En daarmee zijn we aan het einde gekomen van onze kooptips voor eBay. Wordt misschien nog wel eens vervolgd, want er valt nog véél meer te vertellen over dit systeem!

Slimme apparatenOok op eBay is het zaak om veilig online te zijn en te blijven. Een van de kooptips voor eBay zou kunnen zijn: Als iets niet te geloven zo goedkoop is, dan is het meestal ook niet te waar. Meer over veiligheid online lees je in het boek Veilig online, Bescherm jezelf tegen cyberaanvallen (auteurs Hans Frederiks & Ronald Smit). Er zijn heel wat leefregels en tips en trucs omtrent dit thema in het boek te vinden. Anno 2020 is toch eens goed nadenken over je eigen privacy en digitale veiligheid allang geen luxe meer, maar – helaas – bittere noodzaak.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.