We hebben weer een serie mooie apps uitgezocht om uw smartphone of tablet mee te verrijken. Het betreft allemaal apps die we zelf ook min of meer regelmatig gebruiken of iets gloednieuws dat de moeite van het vermelden waard is. Uiteindelijk is er voor iedereen wel wat bruikbaars in onderstaand overzicht te vinden. Deze keer met de Grafische Rekenmachine, Retro Raid, ElectroDroid, Bobo Spelen en een virtuele tour door de Sistine Chapel.
Grafische Rekenmachine (Android)
Voor Android is de Grafische Rekenmachine van het gerenommeerde Mathlab zonder meer aanbevelenswaardig voor eenieder die van stevig rekenwerk houdt. Scholieren en studenten kunnen volop gebruik maken van de wetenschappelijke rekenmachine en een formule-editor, maar ook het tekenen van grafieken behoort tot de mogelijkheden. Zeker nu meer en meer Android-apparaten over schermen met hoge resoluties beschikken ziet alles er gestoken scherp uit. Deze app is zowel in een gratis als betaalde Pro-versie verkrijgbaar, dus u kunt een en ander zonder problemen eerst eens rustig uitproberen.
Retro Raid (Android)
Retro Raid is een remake van het klassieke en toch wel legendarisch te noemen spel River Raid uit de jaren tachtig. Het was erg populair bij gebruikers van homecomputers als bijvoorbeeld de Commodore 64. Deze Android-remake ziet eruit als de versie die ooit werd ontworpen voor de Atari 2600 spelcomputer, heerlijk ouderwets dus. Het spel is eenvoudig maar tegelijkertijd – ook nu nog – verslavend. Het is de bedoeling dat u in een straaljager laag over een rivier vliegt, daarbij de oevers en bruggen vermijdend. De oevers moet u echt ontwijken, bruggen dienen kapotgeschoten te worden. Boten en tanks – eveneens beschietbaar – maken het lastig; om bij te tanken vliegt u over drijvende laadstations.
Prijs: €2,12
ElectroDroid (Android)
Bent u toevallig een liefhebber van elektronica of draait u uw hand niet om als het gaat om het repareren van een elektrisch of elektronisch apparaat? Dan is de Android-app ElectroDroid erg praktisch om altijd achter de hand te hebben. Het bevat allerlei tools rondom elektronische onderdelen. Een wel heel handig onderdeel betreffen de pinschema’s (ook wel bekend als ‘pinouts’). Hiermee vindt u in een handomdraai de correcte aansluiting van een scala aan pluggen en stekkers. Zo maakt u bijvoorbeeld zelf snel een verloopkabeltje waarmee u de video-uitgang van een Raspberry koppelt aan de SCART-ingang van een televisie. Het aardige is dat er naast de pinouts voor connectoren en pluggen ook aan pinouts voor ic’s is gedacht, iets wat goed van pas komt bij de eerder genoemde reparatiewerkzaamheden. Diverse rekenmachines voor het berekenen van zaken als een led-voorschakelweerstand, de Wet van Ohm of decibels staan eveneens paraat.
Prijs: gratis, voor de Pro-versie €2,89
Bobo Spelen (Android en iOS)
Deze app is zowel voor iOS als Android beschikbaar en bedoeld voor de jongste categorie mobiele gebruikers. Het aardige spel met het bekende blauwe konijn in de hoofdrol is zonder meer goed voor uren spelplezier, waar zo onderweg ook nog een en ander wordt geleerd. In de virtuele tuin zijn allerlei activiteiten verstopt achter de diverse ‘kamers’ van de boomhut. Zing mee met liedjes, speel een memoryspel, leer letters en nog veel meer. Zo blijkt maar weer eens dat een tablet of smartphone ook heel goed kan zijn voor de ontwikkeling van uw (klein)kind. Deze app is vanzelfsprekend ook prima inzetbaar om verveeld kroost op de achterbank stil te krijgen.
Sistine Chapel 3D (Android en iOS)
Je hebt van die toeristische attracties die zó populair zijn dat je er uren voor in de rij staat te wachten. De Sixtijnse Kapel in Rome is er daar zo eentje van. Het moet gezegd: het ís een mooie kapel met wereldberoemde schilderingen. Maar er is zoveel meer te zien tijdens de vakantie en om nou volcontinu in de al even volle zon uw omgeving vooral van wachtrijen te kennen is ook weer zoiets. Een meer praktische oplossing is het maken van een paar ‘verplichte’ foto’s van de buitenkant van het een of ander en dan thuis een app installeren. Met Sistine Chapel 3D kijkt u op bijvoorbeeld uw iPad heel rustig en alleen rond in de kapel zonder duwende en knorrende medebezoekers en blèrende kinderen. Extra voordeel van de app: u kunt inzoomen en er is een schat aan informatie beschikbaar. Zelfs aan een virtuele tour is gedacht. Laat die wachtrijen toch lekker voor wat ze zijn.
Op dit blog vertellen we regelmatig over leuke, nieuwe en interessante Apps voor Android en iOS. HIER, HIER en HIER kun je andere blogposts vinden.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.