Veel InDesign-gebruikers stonden even raar te kijken toen ze het programma de afgelopen maanden blindelings geüpdatet hadden naar de nieuwste versie InDesign CC2019. Na de update staan alle panelen namelijk plotseling op een andere plaats, zijn er nieuwe panelen bijgekomen en zijn sommige veelgebruikte panelen opeens verdwenen. Waarom staan die panelen in InDesign CC2019 opeens op een andere plaats? Is dat handiger? En hoe kun je ze eventueel weer terugzetten?
Het nieuwe Eigenschappenpaneel
Als je regelmatig met andere Adobe-software zoals Illustrator of Photoshop werkt, dan ben je het Eigenschappen-paneel al vaker tegengekomen. Een fijn, breed paneel aan de rechterkant van het scherm, waarin op een slimme manier meestal precies de opties verschijnen die je op dat moment nodig hebt. Als je met tekst werkt verschijnen alle tekstopties, maar als je een vorm hebt getekend kun je alle eigenschappen van die vorm veranderen. Denk hierbij aan de vul- en lijnkleur, maar ook aan transformaties, Pathfinder, uitlijnen en nog veel meer.

In de oudere versies werden al die eigenschappen in een heel smal balkje gepropt aan de bovenkant van het scherm. En niet echt op een heel intelligente manier. Omdat er zo weinig ruimte was, paste alles er maar op één manier in, en was er ook geen ruimte voor uitgebreide paneelfuncties.

Uitgebreide functies
In het nieuwe Eigenschappenpaneel verschijnen in eerste instantie de basisfuncties van panelen die je op dat moment nodig hebt. Vaak mis je dan toch nog de uitgebreide opties die je in losse panelen wél had. In dat geval kun je op de drie kleine bolletjes onder die opties klikken zodat de uitgebreide opties vanzelf tevoorschijn komen. Handig! Zo hoef je niet constant voor elke kleine handeling een los paneel te open via ‘Venster’ in de menubalk.

Soms toch andere panelen
Als je InDesign vooral voor eenvoudige opmaak gebruikt dan heb je tegenwoordig aan het nieuwe Eigenschappenpaneel meer dan voldoende en hoef je vrijwel geen andere panelen meer te openen. Toch vind ik het handig om toch nog een paar panelen standaard op m’n scherm te hebben. Het gaat hierbij vooral om het Stalen, Koppelingen en Lagenpaneel. Gelukkig kun je die gewoon op de ‘oude’ manier openen via het Venster-menu, en ze dan op de plaats slepen waar je ze graag hebt. Ook alle andere vertrouwde panelen zijn nog steeds via het Venster-menu terug te vinden.
Terug naar de oude werkruimte
Bij dit soort grote programmawijzigingen probeer ik de nieuwe functies meestal eerst een tijdje uit, voordat ik er een definitief oordeel over vel. In dit geval was ik er snel aan gewend en vind ik het nieuwe paneel een verademing. Maar, ik ken ook InDesign-gebruikers die het liefst zo snel mogelijk terug willen naar de oude interface. Gelukkig kan dat heel gemakkelijk door de ‘Essentiële Elementen – Klassiek’ werkruimte in te stellen. Dit kun je doen door in de menubalk op Venster > Werkruimte > Essentiële Elementen – Klassiek te klikken.
Alles staat dan weer terug op de oude vertrouwde manier. Wil je dan toch weer naar de nieuwe interface? Dan klik je in datzelfde menu op Essentiële Elementen. Handig!
Wil je stap voor stap InDesign leren? Daar is een boek voor: Classroom in a Book: Adobe InDesign CC 2018. Aanvullingen op InDesign CC2019 vind je op dit blog. Een bespreking van het boek vind je HIER!

Rob de Winter is Adobe Certified Expert & Instructor en professioneel vormgever en fotograaf. Jaarlijks traint hij honderden mensen vanuit zijn eigen bedrijf DWM Trainingen. Daarnaast spreekt hij op nationale en internationale conferenties zoals Professional Imaging en Adobe MAX. Naast het lesgeven is Rob ontwerper van huisstijlen, infographics, iconen en meer. Rob is de afgelopen twee jaar uitgeroepen tot Adobe MAX Master: één van de beste sprekers op de Adobe MAX-conferentie in Los Angeles. Zijn nationale en internationale netwerk stelt hem in staat door te dringen tot de meest invloedrijke en inspirerende kennis op het gebied van Photoshop, InDesign en Illustrator. Dat, in combinatie met zijn didactische achtergrond als afgestudeerd leraar, maakt hem de ideale trainer, coach en overdrager van kennis over vormgeving en de belangrijkste Adobe-applicaties. De boeken van Rob vind je hier.
Bestaat er een InDesign-club waaraan ik vragen kan stellen?