De werkomgeving van Affinity Designer

De werkomgeving van Affinity Designer

Affinity Designer is een uitgebreid vectortekenprogramma, een ontwerpsuite. In vergelijking met soortgelijke software bovendien prettig geprijsd en geen gedoe met abonnementen. De werkomgeving van Affinity Designer is waar u het eerst en meest mee geconfronteerd wordt.

Ontwerp- en vectortekenpakketten zijn over het algemeen tamelijk duur. Bovendien zien we al jaren de vervelende trend dat fabrikanten van dat soort software alles vaak alleen nog op abonnementsbasis aanbieden. Denk aan bijvoorbeeld de software van het welbekende Adobe. Als je niet dagelijks intensief gebruik maakt van je programma’s en er flink geld mee verdient, zijn dergelijke verplichtingen vaak zonde van het geld. Affinity Designer is dan ook een verademing wat alleen dat al betreft. Niks geen duur abonnement, gewoon een eenmalige aanschafprijs en klaar. Heb je de software eenmaal in huis, dan blijkt het allemaal ook nog eens ongekend veelzijdig. Onderstaande tekst is een extract uit het boek Zo werkt Affinity Designer van Mark van Heck.

PERSONA‘S

de werkomgeving van Affinity Designer
De personaknoppen.

Een persona is een aparte werkomgeving met een eigen functie en eigen werkbalken, opties, panelen en menu’s. De indeling in persona’s houdt het programma overzichtelijk: u ziet alleen de opties die u nodig hebt. U schakelt tussen de persona’s met de knoppen in de linkerbovenhoek. U vindt de persona’s ook in het menu onder Affinity Designer (Mac) of File (Windows). Affinity Designer kent drie persona’s:

  • Designer: hier maakt en bewerkt u uw illustraties en grafische ontwerpen. Het is verreweg de belangrijkste persona. Er zijn veel gebruikers die uitsluitend met deze persona werken. Verreweg het grootste deel van dit boek gaat hierover.
  • Pixel: hier kunt u rasteronderdelen in uw document bewerken. U kunt delen selecteren, anders inkleuren, verwijderen en meer. U kunt hiermee onder meer geïmporteerde beelden, maskers en aanpassingen bijwerken. Deze persona is het onderwerp van de paragraaf Rasterafbeeldingen bewerken in de pixelpersona in hoofdstuk 8.
  • Export: veel mensen hebben voldoende aan de snelle exportfuncties uit de vorige paragraaf. Maar als u delen van een document wilt exporteren, specifieke technische eisen stelt aan uw exports of automatisch wilt exporteren bij wijzigingen, dan is deze persona een uitkomst. Hoofdstuk 10 gaat volledig over deze persona.

de werkomgeving van Affinity Designer

DE WERKOMGEVING VAN AFFINITY DESIGNER

de werkomgeving van Affinity Designer
De werkomgeving van Affinity Designer.

 

de werkomgeving van Affinity Designer

ONDERDELEN VAN HET SCHERM

Op de pagina hiernaast ziet u de het scherm van de designerpersona, met de volgende onderdelen:

1 De gereedschapsbalk met gereedschappen (tools). U activeert een gereedschap door erop te klikken. Maar u kunt meer doen:

  • Beweeg de muispijl over een gereedschap (zonder te klikken): u ziet dan de naam. Vaak staat er tussen vierkante haakjes een letter, bijvoorbeeld Move Tool [V]. Dat betekent dat u het gereedschap ook kunt activeren door op deze toets (in dit geval de V) op uw toetsenbord te drukken.
  • Sommige gereedschappen hebben rechtsonder een klein driehoekje. Als u op het driehoekje klikt, of de muisknop langer ingedrukt houdt als u het gereedschap selecteert, krijgt u een uitklapmenu. Daarmee opent u een groep gereedschappen die bij elkaar horen. Als u uit de groep een gereedschap kiest wordt het actief en komt het in de werkbalk te staan, zodat u het direct kunt selecteren.

2 Helemaal onder in het scherm bevindt zich de statusbalk. Links in deze balk staat kort uitgelegd hoe u het actieve gereedschap gebruikt. De functie van veel gereedschappen kunt u veranderen door bepaalde toetsen ingedrukt te houden terwijl u het gereedschap gebruikt. Ook deze toetsen staan hier vermeld.

3 Boven in het Designer-venster bevindt zich de menubalk met een groot aantal functies.

4 Daaronder vindt u de knoppenbalk (toolbar). De knoppen op deze balk blijven hetzelfde als u een ander gereedschap kiest. Knoppen die u met het actieve gereedschap niet kunt gebruiken, zijn grijs.

5 Onder de gewone knoppenbalk vindt u de contextuele knoppenbalk (context toolbar). De knoppen en andere functies in deze balk zijn afhankelijk van het actieve gereedschap en soms ook nog van het type object dat is geselecteerd. Hiermee kunt u de werking van het gereedschap wijzigen of speciale functies uitvoeren.

6 De documententabs onder de contextuele knoppenbalk ziet u alleen als u meerdere documenten hebt geopend. U schakelt hiermee tussen de verschillende documenten.

7 Het canvas neemt het grootste deel van het scherm in beslag. Hier kunt u het actieve document bewerken. Met de Tab-toets verbergt u alle andere onderdelen, zodat u nog meer ruimte hebt voor het canvas. Druk opnieuw op Tab om de andere onderdelen weer zichtbaar te maken.

8 Het rechterdeel van het scherm wordt in beslag genomen door de studiopanelen. Met deze panelen kunt u alle elementen op het canvas tot in detail aanpassen.

Zo werkt Affinity Designer

de werkomgeving van Affinity DesignerIn het boek Zo werkt Affinity Designer van Mark van Heck wordt hierna steeds verder in de mogelijkheden van de uitgebreide software gedoken. Wil je bijvoorbeeld kraakheldere illustraties maken? Logo’s die je net zo scherp op postzegel- als op vrachtwagenformaat kunt gebruiken? Technische tekeningen, schema’s, plattegronden en diagrammen met rekenkundige nauwkeurigheid? Wilt je jouw tekeningen bovendien met precisie kunnen bijwerken, combineren met fotografie en zonder kwaliteitsverlies kunnen verwerken? Leer dan hoe Affinity Designer werkt. Affinity Designer is snel, gemakkelijk in gebruik, heeft vele aantrekkelijke extra’s en is goedkoop beschikbaar als eenmalige aanschaf, zonder abonnement.

In dit kleurrijke boek neemt de auteur je mee op ontdekkingsreis door Affinity Designer. Je maakt kennis met de gebruikersomgeving en de gereedschappen, leert te werken met vector- en rasterafbeeldingen en u ontdekt de kracht van lagen. Tot de behandelde onderwerpen behoren verder:

  • Paden en lijnen tekenen
  • Vormen maken en bewerken
  • Werken met kleur en kleurmodellen
  • Objecten schikken, stapelen en verdelen
  • Werken met artistieke en kadertekst
  • Afbeeldingen importeren en bewerken
  • Lagen aanpassen
  • Afbeeldingen geautomatiseerd exporteren

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.