einde van de support van Windows 7

Einde van de support van Windows 7 nadert snel

Het einde van de support van Windows 7 nadert nu echt snel. Draai je nog steeds 7, dan is het tijd om een upgradestrategie te plannen.

Trouwe gebruikers van Windows 7 hebben vast al een paar keer de waarschuwingsmelding betreffende het naderende einde van de support van Windows 7 langs zien komen. En inderdaad: vanaf half januari is het echt over en uit met de naast XP meest geliefde Windowsversie ooit. Toch ziet Microsoft de bui al hangen en realiseert de softwaregigant zich maar al te goed dat met name veel bedrijven en professionals Windows 7 niet afserveren. Vandaar dat speciaal voor die doelgroep de mogelijkheid in het leven is geroepen om tegen betaling updates te blijven ontvangen. In eerste instantie gedurende drie jaar, waarbij de prijs voor elk extra jaar snel oploopt. Daarover schreven we hier al eens eerder, scroll maar eens een stukje naar beneden in dit artikel. Toch is dat allemaal uitstel van executie. Uiteindelijk wordt Windows 7 hoe dan ook een museumstuk. En moet je nu echt serieus gaan nadenken over hoe je verder wilt computeren.

Tablet of Chromebook

Ten eerste zal voor een flink deel van de Windows 7-gebruikers de vraag ‘heb ik eigenlijk nog een pc of laptop nodig?’ actueler zijn dan ooit. Gebruik je je computer alleen (nog) voor het lezen van mail en het browsen van webpagina’s, dan ben je net zo goed af met een tablet. Sterker nog: dat ding is daar ideaal voor, omdat je zo’n apparaatje een stuk makkelijker overal mee naar toe neemt. Even het laatste nieuws consumeren in bed, social media checken op – ahum – de wc en ga zo maar door: het kan allemaal. Inclusief een prettig en ruim bemeten beeldscherm. Merk je dat je af en toe toch nog net wat meer dingen wilt doen én is je oude computer echt aan vervanging toe, overweeg dan zeker ook de Chromebook eens. Het werkt een stuk prettiger dan een Windows-systeem en toont veel gelijkenis met – daar is ie weer – de werking van een tablet of smartphone. Alleen dan in een welbekende laptop-behuizing. Het geheel is energiezuinig, gebruiksvriendelijk en veelzijdig.

Linux

einde van de support van Windows 7
Het boek Overstappen naar Linux van Henk van de Kamer en Ronald Smit

Wil je wel een ‘gewone’ computer of laptop blijven gebruiken, maar liever geen Windows 10 om wat voor reden ook? Dan zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. Ten eerste kun je de overstap naar Linux overwegen. Dat stelt tegenwoordig eigenlijk niets meer voor. Zoals je in het boek Overstappen naar Linux van Henk van de Kamer en Ronald Smit, is er een enorme berg aan software voor dit besturingssysteem te vinden. Met als extra voordeel dat het overgrote deel open source en dus gratis is. En vergis je niet: dat betekent zeker niet dat er aan kwaliteit is ingeboet, integendeel. Bedenk dat grote bedrijven volop gebruik maken van open source. Deels omdat de broncode bekend is, wat bijvoorbeeld controle op veiligheid of aanpassen voor eigen specifieke wensen mogelijk maakt. Maar zeker ook omdat er veelal gebruik gemaakt wordt van open bestandsformaten. Ideaal, want dat maakt ze ook over 500 jaar nog leesbaar, de code om een bestand te bekijken is immers bekend. Open document-formaten zijn zonder meer de toekomst.

Ruime keuze aan gratis software

Enig nadeel van Linux is dat er nog altijd geen Microsoft Office voor verkrijgbaar is, of een van de Adobe-softwarepakketten. Voor thuisgebruik is dat een totaal oninteressant gegeven. Iets als LibreOffice is een uitstekend alternatief, dat bovendien ook overweg kan met Microsoft Office-documenten. Voor fotobewerking is er het uitstekende GIMP en als Lightroomvervanger is er het welbekende RawTherapee. Beiden uiteraard open source en kosteloos. Al deze programma’s zijn er trouwens ook voor Windows, dus om er aan te wennen kun je ze nu alvast op je Windows-computer installeren! Dat maakt een overstap naar Linux straks helemaal een eitje, want aan de programmakant verandert er dan niets. Al dit soort praktische tips en programmabesprekingen kun je in het genoemde boek lezen. Ach ja, en een extra voordeel is dat vrijwel elke computer die Windows 7 (of eerder zelfs) kan draaien, ook overweg kan met de nieuwste versies van bijvoorbeeld de Linux-smaken Ubuntu en Mint. Scheelt weer geld uitgeven aan hardware.

macOS

Natuurlijk is er ook nog die andere weg, richting macOS. Het betekent dat je een Apple-computer moet kopen. Denk aan een iMac of een macBook. Inderdaad: die dingen zijn duurder dan een Windowscomputer. Hoewel? Als je echt kijkt naar de specificaties blijkt dat ook wel weer mee te vallen. Pak je bijvoorbeeld een iMac, dan zie je dat daarin een 4K-scherm van uitstekende kwaliteit is verwerkt. Daar betaal je als losse monitor ook een hoop geld voor! Verder geldt dat de hardware in de Mac’s vergelijkbaar is met die uit de meer high-end modellen Windowscomputers. Vergelijk je de prijzen van Mac’s heel eerlijk met die van Microsoft’s eigen Surface-computers dan is de Mac vaak zelfs goedkoper. Last but not least moet je je ook bedenken dat je bij aankoop van een Mac ook de beschikking krijgt over een uitstekende (eigen ervaring…) Nederlandstalige helpdesk. Kortom: alle waar naar z’n geld. Groot voordeel van macOS is dat er wél Office 365 voor beschikbaar is, en natuurlijk ook alle Adobe-software. Vraag jezelf echter wel af of je dat écht nodig hebt natuurlijk. Ook over het overstappen naar macOS is een boek beschikbaar onder de niet geheel onlogische titel Overstappen van Windows naar macOS van Ronald Smit & Henk van de Kamer.

Windows 10: nieuwe computer vaak nodig

We zullen de komende tijd nog wel eens terug blijven komen op het naderende einde van de support van Windows 7. Er zijn echt alternatieven genoeg. En natuurlijk is een overstap naar Windows 10 eveneens een optie. Alleen geldt dan helaas wel vaak dat er ook nieuwe hardware aangeschaft moet worden. Een oorspronkelijk met Windows 7 of zelfs Vista geleverd systeem kan in een deel van de gevallen Windows 10 draaien. Maar een heel optimale ervaring levert dat vaak niet op. Je hebt het immers over hardware die soms alweer tien jaar oud is, tenslotte. Ook geldt dat voor veel oude laptops nooit Windows 10-drivers zijn uitgebracht. Het betekent dat sommige zaken na installatie niet meer werken. Denk aan specifieke toetsenbordextraatjes of een touchpad die allerlei extra kunstjes niet meer kent. Het is dan zonde van het geld om een Windows 10-licentie te kopen om achteraf te ontdekken dat het allemaal niet of niet lekker werkt. Is je activatiecode eenmaal gekoppeld aan een specifieke computer, dan kan deze niet meer gebruikt worden op een ander systeem. Dat is dus weggegooid geld. Kortom: bezint eer ge begint!


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.