Wellicht mis je de flikkerende charme van een 8mm film, of de storingen en lage resolutiebeelden van VHS-camera’s. Middels een app keer je snel weer terug naar filmen in vroeger tijden.
Toegegeven: niemand wil natuurlijk nog gaan slepen met 8mm filmcamera’s. Al was het maar omdat films en ontwikkelen duur waren. Om het – in de meeste gevallen – nog maar niet eens te hebben over het ontbreken van geluid. Het kon wel, maar dan was je nog meer geld kwijt aan een camera en bijpassende geluidscapabele projector. Ook VHS is natuurlijk een tijdperk dat we allang achter ons gelaten hebben. Maar soms komen die oud ogende films – 8mm of VHS – met beiden hun specifieke tekortkomingen en storingen – best van pas. Bijvoorbeeld in een speelfilm waarvoor oud ogend materiaal nodig is. Of een thuisfilm waar een dergelijk trucje voor nodig is. En dan is het goed om te weten dat er voldoende apps bestaan waarmee – veelal in realtime – de oude media nagebootst kunnen worden.
8mm
We focussen ons deze keer op iOS, al was het maar omdat we toevallig wat van die apparaten daarop draaiend in gebruik hebben. Maar als jij een Android smartphone of tablet hebt, zoek dan vooral ook even in Google Play naar termen als 8mm en VHS. Geheid dat je ook daar diverse apps aantreft voor ‘filmen in het verleden’. Voor iOS is onze favoriet voor het simuleren van 8mm zonder meer de app 8mm for iPad (of iPhone) van Nexvio Inc. En we zijn daar niet de enige in, want de software is ook gebruikt voor onderdelen van de met een Oscar bekroonde documentaire Searching for Sugar Man. De werking is simpel: via een stelring kies je een filmtype of tijdperk. Tik vervolgens op de opnameknop en je camera draait. Om het effect zo goed mogelijk na te bootsen is het verstandig om in de instellingen voor 18 beelden per seconde te kiezen; een veelgebruikte snelheid voor smalfilms.
Storinkje erbij
Door tijdens het filmen op de knop midden in de keuze-ring te tikken voeg je een specifieke smalfilmstoring toe. Moet je niet té vaak doen, maar zo af en toe maakt de beleving helemaal compleet. Aardig is verder dat het effect live is te zien. Na de opname zijn desgewenst nog titels en – via in-app aankoopjes – extra effecten toe te voegen, waarna de film geëxporteerd kan worden naar de filmrol. Overigens wordt standaard het geluid ook opgenomen. Wil je een echt authentieke ervaring, dan is het zaak om het geluid in de instellingen uit te schakelen. Of je haalt het achteraf weg tijdens de montage met de rest van je beoogde film.
VHS
Voor VHS-nabootsing vinden wij VHS Camcorder van Rarevision erg aardig. Door tijdens de opname over het scherm naar boven te vegen worden typische VHS-storingen toegevoegd. Ook hier geldt dat je het niet moet overdrijven, maar zo af en toe een beetje maakt het allemaal extra echt. Handig zijn de in- en uitzoomknoppen. Normaal gesproken is digitaal zoomen niet echt aan te bevelen, maar omdat de VHS-opname en een lagere resolutie heeft en beroerd van kwaliteit is kan het in dit geval geen kwaad. Geluid wordt als vanzelfsprekend mee opgenomen; dat was iets dat elke VHS-camera kon. Kortom: met beide genoemde apps ben je direct klaar voor een overtuigende retro-ervaring. Verbaas je familie, vrienden en collega’s met ‘unieke opnamen uit het verleden’. Vooral aardig als je echte naar digitale video geconverteerde smalfilms of VHS-tapes mixt met verse fake-opnamen waarin ineens hedendaagse personen in voorkomen. Levert geheid verbaasde blikken op!

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.