Focus op fotografie: Dronevideo’s maken – 2

Focus op fotografie: Dronevideo’s maken

Wiebe de Jager, auteur van het succesvolle boek Focus op Fotografie: Dronefotografie, heeft een nieuw boek: Focus op fotografie: Dronevideo’s maken, dat eind deze maand zal verschijnen. Het is hier, bij ComputerCreatief, het Boek van de maand mei. We zullen deze maand wat voorproefjes uit het boek publiceren en we gaan met Wiebe op stap om te kijken hoe het maken van een dronevideo precies in zijn werk gaat. In dit 1ste voorproefje uit het boek beginnen we met Het Voorwoord van Wiebe, waarin hij uitlegt wat je allemaal in het boek kunt vinden. (H.F.)

Voorwoord

U hoeft de tv tegenwoordig maar aan te zetten en binnen de kortste keren ziet u de meest fantastische luchtopnamen voorbij komen. Tien tegen één dat die met een drone gemaakt zijn. U ziet die beelden niet alleen in reisprogramma’s, maar ook actualiteitenprogramma’s maken volop gebruik van dronebeelden om de onderwerpen die besproken worden te illustreren. Daarnaast kunt u op YouTube de meest waanzinnige dronevideo’s vinden: van bijna alle landen ter wereld zijn er inmiddels wel adembenemende luchtbeelden beschikbaar, zowel gemaakt door professionals als door amateurs.

Een still uit een video van het opstijgen en wegvaren van een luchtballon. Tot voor kort waren dit soort shots zo goed als onmogelijk! U kunt de gehele video hier bekijken: bit.ly/luchtballonvideo.

De afgelopen paar jaar heeft het maken van video-opnamen met behulp van drones een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt, en deze technologie is niet alleen binnen handbereik van professionals gekomen, maar ook van de enthousiaste amateurfilmer. Voor een paar honderd euro koopt u tegenwoordig al een drone waarmee u heel behoorlijk kunt fotograferen en filmen, en wereldwijd zijn er al miljoenen mensen in de ban geraakt van de creatieve mogelijkheden die drones bieden.

Deze korte dronevideo van een met sneeuw bedekt duingebied Meijendel bij Wassenaar werd met een drone van nog geen 1.500 euro opgenomen. De video ging viraal en werd gedeeld door De Telegraaf, de Haagsche Courant en Omroep West. De video werd zelfs op tv uitgezonden, in Hart van Nederland. Bekijk de video: bit.ly/wintersmeijendel.

In mijn vorige boek Dronefotografie – handboekdronefotografie.nl – ging ik uitgebreid in op het fotograferen met drones. In dat boek hintte ik al op een mogelijk vervolg, namelijk een boek over dronevideo. Eindelijk is het zover en kunt u alles lezen over het maken van mooie dronevideo’s.

De beginselen

Net zoals in het boek Dronefotografie zal ik ook in dit boek de beginselen beschrijven van het vliegen met drones, de laatste modellen bespreken en u op weg helpen met de juiste instellingen. Daarna ga ik in op de verschillende videotechnieken en vertel ik meer over het monteren van een video om zodoende een mooi eindproduct te kunnen neerzetten.

Een draaidag in een Noord-Hollands natuurgebied. U komt als dronepiloot soms op de mooiste plekken!

Ik heb zelf de afgelopen jaren op de mooiste plekken dronevideo’s mogen maken, zowel hobbymatig als professioneel. De invoering van de zogeheten minidrone-regeling op 1 juli 2016 maakte het eindelijk mogelijk om in opdracht met drones te mogen vliegen. Natuurlijk krijgt ook u te maken met wet- en regelgeving, of u nu als hobbyist of als professional vliegt. Meer hierover en over het zogeheten ROC-light leest u ook in dit boek.

Dankzij mijn betrokkenheid bij dronewatch.nl heb ik al veel verschillende drones in de praktijk mogen uitproberen.

Het is mijn intentie om u via de tips en adviezen in dit boek snel op weg te helpen met het maken van dronevideo’s. Bedenk wel dat er geen recept is voor snel succes: veel oefenen en vallen en opstaan horen nu eenmaal bij het aanleren van een nieuwe techniek. Gelukkig is het ook gewoon leuk om met een drone te vliegen, en zeker op fotogenieke locaties zult u elke keer weer versteld staan van de beelden die uit uw camera komen rollen.

Waarschuwing

Op deze plek is ook in dit boek een waarschuwing op zijn plaats. Zeker de wat grotere drones kunnen schade aanrichten of zelfs letsel veroorzaken als het onverhoopt een keer misgaat. Daarom is het goed om altijd uw gezonde verstand te gebruiken en de veiligheid van anderen in het achterhoofd te houden als u eropuit trekt om met uw drone video-opnamen te maken. Willen we er met z’n allen voor zorgen dat het vliegen met drones zowel hobbymatig als professioneel mogelijk blijft, dan hebben we ook de verantwoordelijkheid om veilig en verantwoord te vliegen.

Ons cultureel erfgoed komt bij zonsondergang nog eens extra tot haar recht. Video: bit.ly/ZaanseSchans.

Dit boek houdt niet op bij de laatste bladzijde. Op Dronewatch.nl wordt u dagelijks bijgepraat over de laatste ontwikkelingen. Via het forum DronePilots.nl kunt u in contact komen met andere dronevliegers. Uw mooiste luchtopnamen deelt u via PixAir.nl, en op Vliegjedroneveilig.nl kunt u de regels voor het vliegen met drones in begrijpelijke taal terugvinden. Tot slot kunt u op Dronevideosmaken.nl terecht voor updates en aanvullende tips. Veel vlieg- en filmplezier!

Wiebe de Jager

P.S. Bekijk mijn dronevideo’s op youtube.com/wiebedejager. Klik op Abonneren om geen video te missen!

Nog meer interessante links: www.dronewatch.nl, www.dronepilots.nl, www.handboekdronefotografie.nl, www.pixair.nl, www.vliegjedroneveilig.nl en www.dronevideosmaken.nl.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.