Foto’s omzetten naar zwart-wit met Snapseed

Het omzetten van een kleurenfoto naar zwart-wit is populair. Voordat je een foto op Instagram plaatst, zet je hem om met een zwart-wit-filter in Instagram, met namen als Moon, Willow of Inkwell. Het resultaat? Mwah. Makkelijk, dat wel, mooi, dat nou weer niet. Je kunt beter een uitstapje maken naar Snapseed, waar je veel meer controle hebt over die omzetting naar zwart-wit.

Van kleur naar zwart-wit in Snapseed.

Bij het omzetten in Snapseed van een kleurenfoto naar zwart-wit maak je gebruik van wat ook in Snapseed een filter heet. Het is echter niet zomaar een filter: dit filter kun je uitgebreid instellen voordat je de definitieve omzetting doet.

Omzetten naar zwart-wit vind je bij de Filters.

1. Het filter dat we gaan gebruiken heet Zwart-wit. Tik het aan om het te openen.

De eerste omzetting met de Stijl Neutraal.

2. In eerste instantie krijg je zes verschillende stijl-varianten te zien: Neutraal, Contrast, Helder, Donker, Film en Donkere lucht. Bovenin het scherm staat de Helderheid bij Neutraal op 0. Met een Stijl maak je de keuze hoe de omzetting in het algemeen moet worden. In dit geval kies ik voor Contrast. Je kunt ze natuurlijk allemaal proberen; niets ligt nog vast.

Door het kiezen van de Stijl Contrast, wordt het Contrast aangepast naar +30.

3. Je kunt er ook voor kiezen om zelf aan het werk te gaan. Je hebt hier niet alleen de keuze om de Helderheid aan te passen, maar ook  – sleep met je vinger verticaal over het scherm – kun je Contrast en Korrel aanpassen.  Als je bij Stijl hebt gekozen voor Contrast zul je zien dat er al een aanpassing is gedaan bij Contrast: +30.

Kleurenfilter

Bij het fotograferen van landschappen op zwart-witfilm schroefden fotografen vaak een rood- of geelfilter op hun lens om bijvoorbeeld een wolkenlucht mooier uit te laten komen. Dit soort filters verhogen het contrast, vooral in de complementaire kleuren.

4. Iets dergelijks heeft het Zwart-wit-filter van Snapseed ook: Kleurenfilter. Als je tikt op Kleurenfilter krijg je de keuze uit vijf verschillende kleurenfilters: Rood, Oranje, Geel , Groen en Blauw. Lees HIER in Wikipedia hoe dit soort filters in het analoge tijdperk werkten. Snapseed heeft dat nagebootst in deze app.

De verschillende Kleurenfilters in Snapseed. Hier is gekozen voor Geel.
Na het toepassen van het filter Geel is de Helderheid teruggebracht naar -12.

5. Bij deze foto tik ik op het filter Geel. Het duinlandschap wordt nu wel erg bleek en daarom schuif ik de Helderheid – horizontaal met de vinger slepen –  naar -12.

6. Tevreden? Tik op het vinkje rechts onderin het scherm en daarna op Opslaan, bovenin het scherm. Er wordt een bestand bewaard met de aanpassingen naar zwart-wit.

Dit is deel vier van een serie over Werken met Snapseed. Andere afleveringen over deze serie vind je HIER.

 


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.