Als je op een Mac werkt is het gebruiken van iCloud een must. Je kunt er vanaf al je Apple-apparaten bij en zelfs vanaf een Windows PC. Ben je op zoek naar een boek waarin de werking van iCloud duidelijk worden uitgelegd? Dan is Werken met iCloud van auteur Pieter van Groenewoud hét boek voor jou! Van het maken van een account en het uitvoeren van basishandelingen tot het werken met de vele functies van iCloud; alle onderdelen komen aan bod. Dat computerboeken niet saai hoeven te zijn, bewijst dit boek: het is in duidelijke taal geschreven, bevat prachtige illustraties in kleur en heeft een opvallend, vierkant formaat.
Hieronder vind je een voorproefje uit het boek. (H.F.)
De iPhone wordt steeds meer gebruikt als vervanger van de compactcamera en zelfs spiegelreflexcamera. Dat is logisch. Je hebt hem immers altijd bij je en bovendien wordt de fotokwaliteit steeds beter. Het komt dicht in de buurt van een spiegelreflexcamera. Als je foto’s hebt gemaakt, rijst na verloop van tijd automatisch de vraag: ‘Hoe krijg ik de foto’s op mijn computer?’ Gelukkig kan ook dat via iCloud. Je hebt hiervoor twee keuzes: het kan via de gratis optie Fotostream of via de betaalde variant iCloud-fotobibliotheek.
Fotostream
Fotostream slaat altijd de laatste duizend foto’s op gedurende dertig dagen. Deze foto’s kun je toevoegen vanaf ieder willekeurig gekoppeld iCloud-apparaat. In de praktijk betekent dit dat je foto’s die zijn gemaakt met bijvoorbeeld je iPhone dus kunt zien op ieder gekoppeld iCloud-apparaat (zoals een iPad, Mac of pc).
Dat is handig, want dankzij iCloud worden deze foto’s draadloos overgezet. Dit gebeurt volledig automatisch; het enige wat je nodig hebt is een internetverbinding.
Fotostream gaat niet ten koste van je (gratis 5 GB) iCloud-opslag. Daarom raad ik iedereen aan om Fotostream te gebruiken op het moment dat je twee apparaten of meer hebt. Houd er rekening mee dat Fotostream alleen foto’s bewaart en geen video’s.
Je activeert Fotostream op je iPhone door te gaan naar Instellingen, iCloud, Upload naar mijn Fotostream.

Foto’s opslaan vanuit Fotostream
In Fotostream zie je alleen de laatste duizend foto’s. Belangrijke foto’s die je altijd wilt kunnen bekijken, zul je dus moeten bewaren. Op iOS-apparaten doe je dat als volgt:
1 Open de app Foto’s.
2 Tik rechtsonderin op Albums.
3 Tik op Mijn Fotostream.
4 Tik op een foto die je wilt bewaren en tik op .
5 Tik rechtsonderin op het venster Bewaar.

Foto’s van je spiegelreflexcamera importeren
Maak jij foto’s met een spiegelreflexcamera? Dan kun je deze foto’s importeren op je Mac in het programma Foto’s. Deze prachtige foto’s (daar ga ik tenminste van uit) worden dan ook automatisch in Fotostream gezet. Je kunt ze dan ook vanaf gekoppelde iCloud-apparaten, zoals je iPhone of iPad, aan anderen laten zien. Zo heb je dus ook de vakantiefoto’s van je spiegelreflexcamera altijd bij de hand.
Je kunt nog een stap verder gaan dan de eerder besproken Fotostream-optie. Waar Fotostream alleen de laatste duizend foto’s bewaart, gebeurt dat bij iCloudfotobibliotheek voor je complete foto- (en video!)bibliotheek. Hierdoor kunnen duizenden foto’s en video’s worden opgeslagen in iCloud. Waarom zou je dat willen? Het voordeel is dat alle foto’s en video’s veilig worden opgeslagen. Je hoeft niet meer na te denken over het maken van een reservekopie. Daarnaast heb je altijd je complete fotobibliotheek bij de hand. Stel je voor: je hebt een foto- en videocollectie van meer dan 400 GB.
Die passen natuurlijk nooit op je 16 GB iPhone. Toch kun je alle foto’s en video’s bekijken. Als je op een ‘kleine’ foto tikt, wordt op dat moment de ‘grote’ foto gedownload. Dankzij een internetverbinding en iCloud heb je dus altijd je complete collectie bij de hand.
iCloud-fotobibliotheek heeft nog een ander groot voordeel: alle foto’s en video’s zijn op alle apparaten altijd gesynchroniseerd. Dat betekent dat als je besluit omeen foto te verwijderen van je iPhone, deze ook wordt verwijderd van alle gekoppelde iCloud-apparaten. Hetzelfde geldt voor bewerkingen die je doet: bewerkte foto’s en video’s zijn na enkele seconden ook zichtbaar op alle andere apparaten.
Zijn er ook nadelen? Ja, het gaat namelijk ten koste van je iCloud-opslag. Zoals je weet, krijg je 5 GB gratis van Apple. Omdat foto’s en video’s tegenwoordig steeds groter en zwaarder worden, heb je meestal veel te weinig aan deze 5 GB. Je zult dus opslagruimte moeten bijkopen, zeker als je veel video’s gaat opnemen in 4K-kwaliteit.
Andere voorproefjes uit het boek vind je HIER en HIER.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.
Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren Media. Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.