Geluidsprofielen in Android zorgen ervoor dat elk geluidje dat uw telefoon maakt precies zo klinkt – ook in volume – als u het wenst. Deze tip is afkomstig uit mijn boek Ontdek de Android Phone, 8e editie (Bijgewerkt t/m Android 11).
Welk geluid maakt uw telefoon wanneer iemand u belt of een sms stuurt of wanneer de telefoon een melding geeft van een gebeurtenis? En hoe luid mag dat zijn? Dat kunt u allemaal instellen. Ga naar het startscherm, trek de statusbalk naar beneden en open het menu Instellingen door op het tandwiel te tikken. Gebruik de zoekfunctie en zoek naar Geluid. Daarmee opent u de instellingen voor het geluid, maar ook de trilfeedback.

Beltoon en meer
In deze instellingen hoeft u eigenlijk maar eenmaal te komen, om te kijken of deze naar uw voorkeur goed staan. Denk er ook aan een nieuwe beltoon en meldingentoon te kiezen. U tikt op de optie Beltoon van telefoon en kiest in de lijst een voor u aangenaam en luid genoeg klinkende beltoon. Doe hetzelfde met het Standaard meldingsgeluid. Dit is het geluidje dat u zult horen wanneer er een e-mail, een berichtje of een andere melding binnenkomt.
Uw telefoon kent drie verschillende geluidsprofielen:
• Geluid Hiermee is het normale geluidsprofiel actief. De telefoon maakt geluid en trilt bij binnenkomende oproepen of ontvangen berichten. Ook meldingen geven een geluidje.
• Stil Alle meldingen worden nog weergegeven, maar maken niet langer geluid of een trilling. Alles wordt stil gehouden, maar dan ook alles behalve alarmen. Een icoontje verschijnt ook in de statusbalk.
• Trillen Ook met deze modus worden alle meldingen nog weergegeven, maar zal het toestel alleen nog trillen, en verder geen geluid maken. Een icoontje verschijnt ook in de statusbalk.
Volumetoetsen
De gemakkelijkste manier om de geluiden te controleren die uit uw Android smartphone komen, zijn de volumetoetsen aan de zijkant uw toestel. Druk even op volume omhoog of omlaag en u ziet aan de zijkant een venster up verschijnen. Dit toont het niveau van het actieve geluidsprofiel. U kunt met uw vinger het niveau verschuiven. Als u op het menu-icoontje tikt krijgt u een overzicht van de belangrijkste geluidsniveaus.

U ziet daar dan de vier verschillende volumes die u kunt aanpassen. Dit zijn :
• Mediavolume Dit is het volume voor het afspelen van muziek en films.
• Gespreksvolume Met dit volume past u aan hoe luid u de gesprekspartner zult horen tijdens een telefoongesprek.
• Ringtonevolume Hoe luid mag uw telefoon rinkelen bij een binnenkomende oproep?
• Wekkervolume Stelt u soms een wekker in of gebruikt u alarmen voor kalenderafspraken? Hier stelt u in hoe luid deze mogen klinken.
De geluidsprofielen zijn dus heel eenvoudig bereikbaar met de fysieke volumetoetsen aan de zijkant van uw telefoon. Druk even op Volume omhoog of omlaag, en de melding van de geluidsprofielen verschijnt op het scherm.
Meer tips en trucs over Android? Op dit blog zijn er veel te vinden. Alle Android-tips op dit blog vind je HIER.
Ontdek de Android Phone
Android is Googles besturingssysteem voor smartphones. Meer dan tachtig procent van alle smartphones draait op Android. In het boek Ontdek de Android Phone, beschrijft Joris de Sutter wat Android in huis heeft en hoe je de krachtige functies van je smartphone volledig benut. Van het toetsenbord en de synchronisatie van gegevens in ‘the cloud’ tot het gebruik van apps (en de Play Store) en de bespreking van tips en trucs: je leert alles om het meeste uit je Android Phone te halen. Dit boek is bijgewerkt tot en met versie 11 van Android. Uit de inhoud:
- Videolessen: gratis videolessen over de onderwerpen in dit boek.
- Bekijk de video’s op je Android Phone in een handige app.
- Web en e-mail: zo surf je met je smartphone op internet en verstuur en ontvang je sms’jes en e-mailberichten.
- Telefoneren: lees alles over gesprekken voeren, oproepen ontvangen en meer.
- Synchroniseren: je synchroniseert je contacten, agenda, bestanden en meer in the cloud.
- Kaarten: oriënteer je met Google Maps of ga op reis met StreetView.
- Muziek: beluister en beheer je muziekbibliotheek.
- Foto’s, YouTube en video: geniet van foto’s en films in de hoogst mogelijke kwaliteit.
- Apps en de Play Store: zo installeer en koop je apps online.