Maand van de cyberveiligheid

Oktober, maand van de cyberveiligheid

Oktober 2022 is, net als oktober 2021, de maand van de cyberveiligheid. In oktober 2021 ontving ik phishing-mails van MijnOverheid, van PTT-post en misschien nog andere die al door mijn mailfiltering meteen in de spam terecht zijn gekomen. Ik kreeg eindelijk mijn DuckDuckGo-mailadres waarmee ik email trackers kan gaan filteren. En mijn wachtwoordmanager Dashlane kwam deze maand met een verbeterde VPN-verbinding. Goede voornemens in deze maand van de cyberveiligheid. Wat zijn jouw goede voornemens als het gaat om cyberveiligheid?

Phishing-mails

Een voorbeeld van een phishing-mail van MijnOverheid. De mail was gericht aan een mailadres dat ik niet gebruik voor MijnOverheid. De links in de mail verwijzen naar een obscure website.

Tegen phishing-mails valt weinig te doen. Je moet er alert op zijn. En vooral niet klikken op de links.  Neem die zogenaamde mail van MijnOverheid. Ik krijg geld terug van de belastingen. Wow! Heerlijk! Bij die van PTT-post moest ik € 0,69 cent overmaken om een pakket bezorgt te krijgen. De mails waren beide gericht aan mijn ComputerCreatief-mailadres. Dat adres gebruik ik niet voor PTT-post en MijnOverheid. Je kunt bij de phishing-mailtjes meestal een aantal dingen checken waardoor ze door de mand vallen, hoe bedrieglijk echt ze er ook uitzien. Dat mailadres klopte dus niet, maar vaak kun je ook zien waar de links in de mail naartoe leiden. Die links gaan niet naar MijnOverheid of PTT-post. Meld ze bij je bank, PTT-post of MijnOverheid als je dergelijk mails krijgt. Of ze er wat mee doen weet ik niet, maar baat het niet, het schaadt ook niet.

DuckDuckGo-mailadres tegen e-mail trackers

Deze week kon ik eindelijk gebruikmaken van een mailadres dat de zoekmachine- en privacy-waakhond DuckDuckGo voor me heeft aangemaakt. Waarom heb ik zo’n mailadres van DuckDuckGo nodig? Om te zorgen dat ik niet gevolgd word door bedrijven die mij e-mails sturen. Bij DuckDuckGo leggen ze het zo uit: ‘Het zal je misschien verbazen dat 70% van de e-mails trackers bevatten die kunnen detecteren wanneer je een bericht hebt geopend, waar je was toen je het opende en welk apparaat je gebruikte. Als dat niet griezelig genoeg is, kunnen deze e-mailgegevens worden gebruikt om u te profileren, inclusief om u te targeten met advertenties en de inhoud die u online ziet te beïnvloeden. Ooit een e-mail geopend en kort daarna een gerelateerde advertentie hierover zien? Yup, geef e-mailtrackers de schuld. Deze gegevens over u worden meestal ook rechtstreeks naar derden verzonden, hoogstwaarschijnlijk zonder uw toestemming.’

Met het e-mailadres dat ik nu van DuckDuckGo heb gekregen voorkom ik dat bedrijven met op die manier kunnen volgen en me informatie kunnen ontfutselen. In de plaats van mijn gewone mailadres gebruik ik voor een bedrijf het DuckDuckGo-mailadres. Het antwoord van het bedrijf gaat via DuckDuckGo. Daar strippen ze de tracker uit de mail en krijg ik een veilige email binnen op mijn gewone mailadres zonder dat ik informatie afsta aan het bedrijf.

VPN-verbinding

Bij mijn wachtwoordmanager Dashlane heb ik al een tijd de mogelijkheid om op mijn apparaten (iMac, Chromebook en Android-telefoon) op momenten dat dat nodig is een veilige VPN-verbinding aan te zetten. Bij VPN wordt alle informatie die je online weggeeft, versleuteld en wordt je IP-adres afgeschermd. Waarom dat nodig is? Als je in een café, hotel op je vakantieadres gebruikmaakt van gratis wifi, dan ben je vaak niet de enige die van die wifi gebruikmaakt. Misschien zit er een hacker tussen, die bij jouw verbinding met de bank meekijkt en je inloggegevens onderschept.

Niemand kijkt mee

De VPN-dienst die ik nu gebruik via Dashlane.

Met VPN kan niemand met je meekijken omdat jouw gegevens versleuteld zijn. Dat kon dus al een tijd bij Dashlane, maar nu zijn ze een partnerschap aangegaan met Hotspot Shield, volgens Dashlane een bedrijf dat betrouwbaardere en snellere VPN levert. Dat moeten we natuurlijk afwachten, maar het deed me er wel aan denken dat ik de afgelopen vakantie mijn VPN te weinig had aangezet. Bij het gebruiken van de wifi van het restaurant of van het appartement, dacht ik er vaak verder niet bij na. Gewoon lekker surfen! Maar vanaf nu – een goed voornemen in deze maand van de cyberveiligheid en daarna – gebruik ik VPN als dat nodig is en begin ik met DuckDuckGo als zoekmachine en gebruik ik hun mailadres voor mijn correspondentie met bedrijven.

wat doen met die cookiemuurAls je je meer bewust wilt worden van privacy en beveiliging, lees dan zeker het boek Veilig online, Bescherm jezelf tegen cyberaanvallen (auteurs: Hans Frederiks en Ronald Smit) eens. Want: het online-leven is vaak leuk en zorgeloos: reizen boeken, prijzen vergelijken, shoppen, leerzame of onderhoudende video’s bekijken en natuurlijk appen met vrienden, collega’s en familie. Maar helaas heeft het online-leven ook een minder leuke kant, die we onder andere te danken hebben aan spam, phishing mails en andere vervelende zaken. Gelukkig kun je je tegen aanvallen van cybercriminelen goed beschermen. Dit handige en kleurrijke boekje geeft – aan de hand van vele voorbeelden – een overzicht van de gevaren waaraan je mogelijk online aan bloot staat. En uiteraard staan natuurlijk ook oplossingen voor die problemen in het boek, zodat je zorgeloos kunt (blijven) surfen op het wereldwijde web.

De meest gestelde vragen over Wij zijn de zwakste schakelBij Van Duuren Media hebben we nog meer boeken over cyberveiligheid. Het boek Wij zijn de zwakste schakel van Stijn de Wilde leert je welke methoden hackers gebruiken, en welke psychologische trucs achter die methoden verstopt zitten. Met die kennis kun je de signalen van oplichterij beter herkennen en de aanval afweren voordat jij slachtoffer wordt. Stijn de Wilde zette de meest gestelde vragen over dit boek voor jet op een rijtje.  Het boek kun je HIER bestellen. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.